. Ma Márk napja van.
Újrázhat hazánk
2016-01-15 22:34:10
Újrázhat hazánk

Újrázhat hazánk

Európa Kulturális Fővárosa címet viselheti 2023-ban egy magyar város ismét – jelentette be Pécsett Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere.


Mint elmondta az új rendszer szerint kiírt nyílt pályázaton bármely magyar város indulhat, a  kormány  nem szólhat bele abba, hogy kinek a pályázata mehet tovább, sorrendet pedig még csak ajánlás szintjén sem tehet. A minisztérium is csak befogadja a pályázatokat, formailag ellenőrzi azokat, majd továbbítja azokat  az Európai Bizottsághoz. Újdonság az is, hogy  csak városok indulhatnak, régiók nem, de a pályázatba a környező területeket is bevonhatják. A végső döntést Brüsszelben hozza meg egy tízfős, nemzetközi, független szakértőkből álló bizottság. A nyertes városokat - a magyar mellett egy britet - 2018-ban nevezik meg.  Hangsúlyozta, a közép-kelet-európai régió a következő években jelentős szerepet játszik majd a kulturális fővárosok sorában, ugyanis horvát és román városok viselhetik  ezt a címet.
Szólt arról is, hogy rövid időn belül döntés születik arról is, hogy módon vesz részt az állam a pécsi  EKF-program keretében megvalósult  kulturális beruházások fenntartásában.


Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára mindehhez a következőket tette hozzá,  Pécs az Európa Kulturális Főváros cím elnyerésével felkerült Európa kulturális térképére, s ennek köszönhetően tartotta Baranya székhelyén 2011-ben az Európai Kulturális Parlament ülését,  valamint adhatott otthont, immár második alkalommal  2015-ben az Europa Cantat nemzetközi kórusfesztiválnak.


E mellett bejelentette, hogy a szaktárca a város önkormányzatával és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-vel  együttműködve május 19-én és 20-án nemzetközi konferenciát szervez Európa Kulturális Fővárosai és Magyarország 2023 címmel, amelyre meghívást kapnak a címre aspiráló városok is.


Pécs polgármestere, Páva Zsolt pedig egyebek mellett arról beszélt, hogy a város minden segítséget megad a címre pályázóknak megosztva velük  pécsi program során szerzett tapasztalatokat, ezen a módon is segítve őket a nyújt segítséget a sikeres felkészüléshez, a pályaművek elkészítéséhez.  Hasonlóan, mint ahogy ezt már Arad, Kolozsvár, Eszék és Újvidék EKF  pályázatai kapcsán tették.

Utoljára frissítve: 2016-01-15 22:35:24

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>