. Ma Béla napja van.
UNESCO-elismerés a Gandhinak
2017-09-15 18:55:17
UNESCO-elismerés a  Gandhinak

UNESCO-elismerés a Gandhinak

A  pécsi Gandhi Gimnázium felkerült  a szellemi kulturális örökség jó gyakorlatok nemzeti jegyzékére.


A Kulturális Örökség Napjai országos megnyitóján jelentették be, ebben az évben hazánkban a szellemi kulturális örökségek nemzeti jegyzékére a nagyecsedi magyar és cigány tánchagyományok, valamint a höveji csipkevarrás élő hagyománya kerül fel, a jó gyakorlatok nyilvántartása a Gandhi intézményi rendszer említett programjával bővül.


A Gandhi Gimnázium történetének legrangosabb szakmai elismerését vehette á, ugyanis  az intézmény  cigány/roma szellemi kulturális örökség megőrzését célzó pedagógiai programja felkerült a szellemi kulturális örökség megőrzését szolgáló jó gyakorlatok nemzeti nyilvántartására. A döntést, amely az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság javaslata alapján született, pénteken Debrecenben hirdették ki.
A jegyzékre kerülést elismerő dokumentumot a Gandhi képviseletében a pécsi középiskola fenntartójának vezetője vette át.


– Rendkívüli elismerés ez számunkra – hangsúlyozza Virág Bertalan. – Bár a pécsi Gandhi Gimnázium már közel negyed évszázada ápolja és örökíti tovább a cigány/roma kultúrát, európai viszonylatban is különleges szakmai-módszertani munkát végez, de az elmúlt egy-két évben sikerült újabb fejlesztésekkel még tovább bővítenünk a lehetőségeinket. Bizonyára ez is hozzájárult a sikerhez, amely most újabb ösztönző erőt jelent a céljaink eléréséhez, hogy növeljük az oktató-nevelő munka eredményességét, és tovább erősítsük, szélesítsük a partneri kapcsolatainkat. Ez az elismerés mindenkit illet, aki valaha is dolgozott a Gandhiban vagy a Gandhiért. Azt ezúton is köszönjük nekik!


Erre már e hét végén is lehetőségük nyílik, hiszen a Kulturális Örökség Napjai szombat-vasárnapi rendezvénysorozatának részeként a debreceni Déri téren bemutatkoznak a nemzeti jegyzéken szereplő korábbi és új szellemi kulturális örökségek.


– A többi közt a mohácsi busók, a mezőtúri fazekasság és a kalocsai népművészet mellett velünk is jobban megismerkedhetnek az érdeklődők – mondja Ignácz István, a Gandhi  megbízott  igazgatója.  A standunkon nem csak kiadványokkal és játékokkal várjuk őket, akár LEGO robotokat is irányíthatnak és cigánykenyeret is kóstolhatnak. Ráadásul a színpadon minkét nap fellép büszkeségünk, a Gandhi Hagyományőrző Együttes, amely garantáltan kitűnő hangulatot teremt majd.


Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt, amelyhez 2006-ban Magyarország is csatlakozott.  A nemzetközi egyezmény célja a közösségi tudás, a gyakorlat, a kifejezésmódok megőrzése, a közösségek identitásának megerősítése és a kulturális sokszínűség elismerése. Az egyezmény magyarországi végrehajtásának részeként hozták létre A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékét, amelynek az a célja, hogy számba vegyük és nyilvántartsuk a Magyarország területén fellelhető szellemi kulturális örökséget. Az örökség-elemeket maguk az érintett közösségek terjesztik fel évről évre a jegyzékre, amely ezáltal folyamatosan bővül.


A pécsi központú Gandhi intézményi rendszer három fő pillére a fenntartó Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. és az egyaránt általa működtetett Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok).

Utoljára frissítve: 2017-09-15 18:56:20

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>