. Ma Emma napja van.
Uniós oltalom alatt a „Balatoni hal”
2021-06-27 02:48:16
Uniós oltalom alatt a „Balatoni hal”

Uniós oltalom alatt a „Balatoni hal”

Az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára került fel a „Balatoni hal”.

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Balatoni hal” felkerüljön az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.

A „Balatoni hal” elnevezés kizárólag a Balatonban vagy a Balaton vízgyűjtő területén élő pontyot vagy fogassüllőt illeti meg. A területre nedves kontinentális éghajlat jellemző, de bizonyos mértékig a szubmediterrán hatás is érvényesül, ami fontos tényező a halgazdálkodásban.

A jó vízminőségnek és a természetes haltakarmánynak köszönhetőn a balatoni fogassüllő húsa hófehér, mellékízektől mentes. A balatoni ponty húsa tömör. A „Balatoni hal” a  helyi gasztronómia egyik alappillére.

A balatoni ponty nélkülözhetetlen hozzávalója a balatoni halászlének, melynek elkészítési módja is egyedi. A bizottsági döntésnek megfelelően a „Balatoni hal” bekerült a már oltalom alatt álló 1762 élelmiszertermék uniós nyilvántartásába.

A „Balatoni hal” kapcsolata a földrajzi területtel a termék minőségén és hírnevén alapul. A „Balatoni hal” előállítási helye elsősorban a Balaton déli és délnyugati vízgyűjtője. A mai halastavak azokon a területeken találhatók, amelyek a lecsapolások előtti Balaton öblözetei voltak, tehát az egykori tómederben. Ennek megfelelően altalajuk hasonlatos a Balatonéhoz.

A területre nedves kontinentális éghajlat jellemző némi szubmediterrán hatással. A szubmediterrán hatás elsősorban a csapadék időbeli eloszlásában érhető tetten, a legtöbb évben két csapadékmaximummal (júniusban és szeptemberben), ami fontos tényező a halgazdálkodásban.

A terület a magyarországi átlagnál csapadékosabb (620mm/év). A csapadék nagy része a nyári hónapokban hullik, ami a halgazdálkodásnak kedvező, ugyanis megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítja a halastavak vizének utánpótlását. A halastavakat tápláló vízfolyások a vízgyűjtőben jellemzően rövidek (30–40 kilométer hosszúak), és tisztítatlan szennyvíz-bevezetésektől mentesek. Az e területen nevelt hal húsában nem jelennek meg idegen íz rontó anyagok. Az évi középhőmérséklet (11,2°C) szintén magasabb az országos átlagnál, és kedvezően befolyásolja a halak növekedését.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>