. Ma Andrea napja van.
Út a foci világa körül 2.
2018-06-06 18:36:32
 Út a foci világa körül 2.

Út a foci világa körül 2.

Az idei labdarúgó világbajnokságon résztvevő csapatokat bemutató sorozatunk a második részéhez érkezett.


Ebben a részben a B-csoportba sorsolt csapatokat; Iránt, Marokkót, Portugáliát és Spanyolországot mutatjuk be. Kezdjünk is hozzá Iránnal!


Irán labdarúgó válogatottja azon csapatok közé tartozik az idei mezőnyben, amelyeknél nem történt változás a szövetségi kapitány személyét illetően! A csapatot továbbra is az a portugál Carlos Quieroz vezeti, aki hat évet húzott le a Manchester United kispadján, másodedzői szerepkörben, Sir Alex Ferguson mellett. Nagyon ok nem is volt a váltásra, hiszen Brazíliában, az előző világversenyen Argentína, Nigéria és Bosznia mellől nem volt elvárás a továbbjutás. Annyira nem, hogy a bosnyákokkal együtt szépen ki is hullottak az iráni legények a csoportkör rostáján.


Mivel tehát a tisztességes helytállás volt a cél négy évvel ezelőtt, ezért teljes lelki nyugalommal készíthette a jó öreg Carlos a csapatát az Oroszországba vezető útra. Amely más, futballt tekintve fejlettebb kontinensen – például Európában – sokkal nehezebb lett volna, mint amilyen egyébként volt. Irán az ázsiai selejtező második körében kapcsolódott be, ahol a „D” jelű ötösbe került Omán, Türkmenisztán, Guam és India mellé! Ennek a körnek a teljesítése nem okozott gondot az iráni csapatnak, hat győzelem és két döntetlen, összesen húsz pont került a zsákba, ami csoportgyőzelmet és harmadik körbe jutást jelentett.


Itt már az volt a feladat, hogy a két, hat csapatos csoport egyikében kellett az első két hely egyikén végezni. Dél-Korea, Szíria, Üzbegisztán, Kína és Katar ötöséből a legnehezebbnek egyértelműen a koreai csapat mondható, viszont óriási meglepetés, hogy Irán ezt a kört is az élen zárta hat győzelemmel és négy döntetlennel, összesen 22 ponttal és kijutott az idei oroszországi világbajnokságra, kéz a kézben Dél-Koreával, míg Szíria – szintén hatalmas meglepetésre mehetett a selejtező negyedik körébe az ausztrálokkal játszani.


A négy döntetlen ebben a körben azt mutatja, hogy a harmadik fordulóban volt nehezebb dolga az iráni válogatottnak, ám ismét megérdemelten jutottak ki a tornára! Idén eddig nagyrészt olyan csapatokkal játszottak felkészülési mérkőzéseket, amelyek ki sem jutottak a vébére, a cikk írásának pillanatáig csak a szintén világbajnoki résztvevő Tunéziától kaptak ki. Játszanak majd még a törökökkel május 28-án este illetve Litvániával június 8-án. Nagy kérdés, hogy lesz-e még egy ugyanolyan unalmas meccsük, mint Brazíliában Nigéria ellen 2014. június 16-án, amikor úgy játszottak gól nélküli döntetlent a csapatok, hogy 90 percig gyakorlatilag semmi nem történt a pályán! Ettől tartok is egy kicsit, viszont azt ki merem jelenteni, hogy látva az ellenfeleket Irán ebből a csoportból nem fog továbbjutni! Annak ellenére sem, hogy a várható kezdőcsapatukban sok légiós lesz majd!


Marokkó
Hervé Renard… Jegyezzük meg jól ezt a nevet! A Marokkói Labdarúgó Szövetség „kukázta elő” a francia edzőt két évvel ezelőtt. Első benyomása róla az embernek, hogy szeretik a nők és ő is szereti az éjszakai életet, de ez megtévesztő! Mert Hervé Renard egyébként zseniális edző, afrikai szinten legalábbis! Olyan neveket kapott a keze alá Rabatban, mint Mehdi Benatia vagy éppen Nourdin Amrabat, valószínűleg mindketten ott lesznek Oroszországban. És ha már megkapta Marokkót, akkor ki is hozta a csapatból a maximumot. 1998-ban a franciaországi világbajnokságon láthattunk legutóbb marokkói válogatottat világeseményen, nem csoda hát, ha a csapat háza táján és a marokkói szurkolók körében is óriási az öröm. Főleg úgy, hogy az afrikai selejtező második körében ugyan még kaptak egy gólt Egyenlítői Guinea csapatától, ám aztán lehúzták a rolót!


A harmadik körben, a csoportfordulóban a „C” jelű négyesbe kerültek Elefántcsontpart, Gabon és Mali mellé, ahol hat lejátszott meccsükön a marokkóiak nem kaptak gólt, ellenben rúgtak tizenegyet, három győzelem, három döntetlen, 12 pont, csoportgyőzelem, irány Oroszország! Ebből is kitűnhet; elképesztően erős a marokkói védelem, rendkívül szervezett csapat benyomását kelti! A portugál és a spanyol csapatnak is jó lesz tehát vigyázni, mert mindkét sztár alakulat nagyon könnyen megütheti a bokáját, ha nem veszi komolyan a Marokkó elleni partit. Idén barátságos és tétmeccseken egyaránt veretlen még Hervé Renard gárdája, amely eddig csak egy nagyobb skalpot, a szerbekét gyűjtötte be idegenben és játszik még az ukránokkal, a szlovákokkal és az észtekkel is, mielőtt a világbajnokságra utazik.


Vajon továbbjuthatnak? Természetesen ez csak a vébé ideje alatt derülhet ki, de ha jó napjuk lesz akár a spanyolok akár a portugálok ellen, ráadásul félvállról veszik őket, akkor igen, egyébként meg a csoport harmadik helye jöhet nekik össze.


Portugália
Nagy kérdés, hogy Portugáliának mi jöhet össze? Egy biztos; Cristiano Ronaldo utolsó esélye következik arra, hogy világbajnokságot nyerjen! Neki ezt kivéve minden összejött már az életében! Egymás után három Bajnokok Ligáját nyert a Real Madriddal, többszörös Aranylabdás, Európa-bajnok… De a világbajnoki arany még hiányzik a vitrinjéből!


Cristiano Ronaldo 33 éves, tehát a következő világbajnokságon Katarban már valószínűleg nem lesz ott. A valószínűsíthető portugál keretben sokan lesznek, akik Európa legjobb bajnokságaiban edződnek, ez a korábbi, világbajnoki selejtezős kereteken is látszott már! Ennek egyik jele, hogy a selejtezőcsoportját a csapat úgy nyerte meg, hogy az első mérkőzését Svájcban elbukta, ekkor még a vérmesebb portugál szurkolók is vészharangot kongattak mondván; ha kikaptunk Svájctól, mi lesz itt a továbbiakban? Mi lett? Semmi! Fernando Santos együttese megnyerte hátralévő mérkőzéseit, beleértve a Svájc elleni visszavágót az utolsó csoportfordulóban, amelynek köszönhetően az Európa-bajnok egyenes ágon, pótselejtező nélkül jutott ki a világbajnokságra. És ha már kijutott, ami egy kontinensbajnoktól alapvető elvárás, akkor ki is jelenthetjük, hogy a spanyolok elleni csoportmeccs elképesztő lesz játék és sztárparádé szempontjából is! Valószínűleg az a mérkőzés dönti majd el a csoportelsőséget.


A nyolcaddöntő valószínűleg még nem okoz majd nehézséget a portugáloknak, de hogy annál tovább mi lesz, az még rejtély. Mindenesetre az elődöntőbe kerülés portugál szempontból nem lenne meglepetés, főleg nem egy Cristiano Ronaldóval a fedélzeten. Idén Egyiptomot verték, Hollandiától viszont kikaptak, de játszanak még Tunéziával, Belgiummal és Algériával is a világbajnokság előtt felkészülési találkozót.


Spanyolország
Négy évvel ezelőtt csúnya vége lett az akkori spanyol szövetségi kapitány, Vicente del Bosque edzői karrierjének. Akkor mindenki azt várta, hogy a spanyol válogatott megvédi a 2010-ben, Dél-Afrikában megszerzett világbajnoki címét! Annyira nem így lett, hogy a Del Bosque-legénység a csoportkör befejeztével, leforrázva, megszégyenülten kulloghatott haza Madridba. Kiestek! Vért kellett tehát frissíteni, szövetségi kapitányi poszton mindenképpen. Az 51 éves baszk származású Julen Lopetegui személyére esett a választás, őt hívták haza Portóból! Szó se róla, alaposan rendet rakott a spanyol válogatottnál, amellyel 2016. szeptember 5-én játszotta első világbajnoki selejtezőjét Liechtenstein ellen és meg is nyerte azt 8:0-ra.


Aztán egy hónappal később idegenben játszott döntetlent az olaszokkal, onnantól viszont minden hátralévő mérkőzését megnyerte a spanyol válogatott, így 9 győzelemmel és egy döntetlennel, 28 szerzett ponttal lett csoportelső! Úgy, hogy például a most 34 éves, utolsó világbajnokságára készülő Andrés Iniesta is rendszeresen bekerült a spanyol keretbe.


Rajta kívül az oroszországi világbajnokságot követő négy évben minden bizonnyal szögre akasztja a válogatott mezt a kapus Pepe Reina, a védő Gerard Piqué és a középpályás David Silva is. Előtte azonban még itt a feladat! Fentebb már említettem, hogy ha Iránt és Marokkót komolyan veszi a spanyol csapat, akkor nem lehet gond a továbbjutás, miképpen a nyolcaddöntő sem, bár azért lehet, hogy az életveszélyes Uruguayt jó lenne elkerülni. Ezért nem jönne rosszul a csoportelsőség és ezért lesz jelentősége a portugálok elleni találkozónak, amelyen szerencsés esetben a döntetlen is elég lehet a csoportelsőséghez.


Bár a selejtezőkből komoly következtetéseket nem vonnék le, de az a csapat, amely egy selejtezősorozatban az olaszoktól elvesz négy pontot és veretlenül nyeri a csoportját, akár még a moszkvai világbajnoki döntőig is eljuthat a most következő versenyen! Ami az idei felkészülési meccseket illeti, elképesztő fegyvertény, hogy az egyébként bombaerős Argentínát megverték és döntetlenre voltak képesek a németek ellen! Játszanak még Svájccal és Tunéziával is, csak aztán kezdik el a világbajnokságot! Mindenesetre az eddig felsorolt eredmények alapján úgy tűnik, hogy végre rend van a spanyol válogatottnál, hála Julen Lopetegui eddigi munkájának! Persze egy világbajnokság még a spanyol válogatott háza táján is más kávéház, meglátjuk, mi lesz!
Folytatjuk…
(Haász Rudolf)
   

Utoljára frissítve: 2018-06-06 18:37:37

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>