. Ma Rudolf napja van.
Út a foci világa körül 4.
2018-06-08 20:18:44
 Út a foci világa körül 4.

Út a foci világa körül 4.

Az idei labdarúgó világbajnokságot felvezető, csapatbemutató cikksorozatunk a feléhez érkezett Ez alkalommal a D-csoport résztvevőit mutatjuk be; Argentína, Horvátország, Izland és Nigéria került ebbe a négyesbe. Argentínával fogunk kezdeni!


Az argentin válogatott igencsak frusztráló helyzetben van, hiszen 1986 óta nem nyertek világbajnokságot. A csapat jelenleg legjobb csatára, Lionel Messi ekkor még meg sem született. Messi idén tölti a harmincegyedik életévét, zseniális játékos, de az a helyzet, hogy hiába termeli ipari mennyiségben a gólokat Barcelonában, ugyanez az argentin válogatottban már nem sikerül neki úgy, mint a spanyol bajnokságban. Ez a jelenlegi argentin válogatott legnagyobb rejtélye. Miért? Hagyjuk egyelőre a levegőben lógni ezt a kérdést, koncentráljunk inkább a csapat világbajnoki selejtezőinek alakulására! Tegyük ezt azért is, mert bár 2015 szeptemberében, amikor az idei világbajnokság dél-amerikai selejtezői elkezdődtek, mindenki biztos volt az argentinok továbbjutásában, mégis vért kellett izzadni a világbajnoki részvételért. Ennek két jele, hogy ha az elmúlt 4 évet vizsgáljuk, a jelenlegi szövetségi kapitány a harmadik edző, aki leült a csapat kispadjára (rajta kívül volt még kapitány Gerardo Martino és Edgardo Bauza is), másrészt 2016-ban Messi mindenki megrökönyödésére úgy döntött, hogy egyszer és mindenkorra lemondja az argentin válogatottságot. Ám aztán érkezett Jorge Sampaoli.


És itt álljunk meg egy pillanatra. Az 58 éves mester először 2017. március 24-én irányította az argentin csapatot a Chile elleni hazai mérkőzésen, 1:0-ra nyertek Messi, 16. percben szerzett góljával. Önök ebből is láthatják jól, hogy Edgardo Bauza leváltása hatására Messi meggondolta magát vagy éppen Jorge Sampaoli győzte őt meg a folytatásról, mindenesetre a váltást megelőzően azért nem szerepeltek olyan rosszul az argentinok, hiszen 4 győzelemmel, két döntetlennel és két vereséggel álltak, 14 pontjuk volt. Sampaolival három győzelem, három döntetlen és egy vereség jött össze úgy, hogy a selejtező utolsó fordulójában nyerni kellett Ecuador ellen idegenben ahhoz, hogy biztosan a zsákban legyen a moszkvai repülőjegy. A győzelmet Messi egymaga szállította pofás kis mesterhármasával, az argentin sajtó szerint soha életében nem játszott annyira jól a csodagyerek, mint azon az egy meccsen. Végül az argentinok hét győzelemmel hét döntetlennel és négy vereséggel zártak, 28 megszerzett pontjukkal a harmadik helyre értek oda.


Nagy kérdés, hogy most, 32 évvel az eddigi utolsó világbajnoki címük után végre megszerzik-e a harmadik világbajnoki címüket. Brazíliában csak egy lépés hiányzott ehhez, mint tudjuk, a németektől kaptak ki a döntőben. Márpedig ha négy éve sikerült odáig eljutni, a rengeteg nemzetközi klasszissal teletűzdelt válogatottnak most sem okozhat gondot a finálé elérése. Idén csak a spanyoloktól kaptak ki a felkészülés során, a Nicaragua elleni találkozójukat törölték, az olaszokat és Haiti csapatát megverték. Mielőtt megérkeznek a világbajnokságra, Izrael ellen zárják a felkészülést idegenben!


Horvátország
A horvát foci nagyon jó! Mi magyarok kicsit irigykedhetünk is rájuk. Elképesztő mennyiségű világsztárt termeltek ki maguknak az elmúlt években, akik a válogatottban is hasznossá tudják tenni magukat. Hadd mondjak csak három nevet! Luka Modric (Real Madrid), Mateo Kovacic (Internazionale), Ivan Rakitic (FC Barcelona). Ezekkel a játékosokkal a fedélzeten, még Ante Cacic irányításával egész jól kezdték a horvát fiúk az oroszországi világbajnokság selejtezőjét, a finneket verték idegenben, Izlandot és Ukrajnát pedig hazai pályán, aztán Rejkjavikban kikaptak, jött Zágrábban a Koszovó ellen soványka győzelem és aztán bedöglött az addig látszólag egész jól működő horvát gépezet. Vereség a törököktől idegenben, valamint egy pont került a horvát zsákba hazai pályán a finnek ellen és hoppá! Ezt követően vége lett a Cacic-korszaknak a csapatnál, mert Davor Suker, a Horvát Labdarúgó szövetség elnöke lépett, az elnökség elzavarta az addigi kapitányt.


Az ukránok elleni utolsó selejtezőre már egy bizonyos Zlatko Dalic készítette fel a csapatot, idegenben nyertek is 2:0-ra így odaértek a második helyre, ami pótselejtezőt jelentett a görögökkel. A párharc első mérkőzésén a horvát srácok sziporkáztak Zágrábban, 4:1-re verték a görög csapatot, ami azt jelentette, hogy az athéni visszavágón elég volt takaréklángon égve egy gól nélküli döntetlent összehozni a biztos világbajnoki részvételhez. Zlatko Dalic tehát látványosan megmentette a horvátokat a ki nem jutás szégyenétől kérdés azonban, hogy az eddigi három tétmeccs mire volt elég?


Az vitathatatlan, hogy a keze alatt fantasztikus focisták dolgoznak és a felkészülés eddigi állásából úgy tűnik, nem lesz komolyabb gond a világbajnokságon, de egy olyan csoportba kerültek, ahonnét a második helyen rajtuk kívül Izland és Nigéria is továbbjuthat. Az előző világversenyen a csoportkörben befejezték a szereplésüket, minden bizonnyal előrébb szeretnének lépni idén. A horvátok felkészülési teljesítménye hullámzónak tűnik, idén kikaptak Perutól viszont megverték Mexikót, a brazilok, a szenegáliak és a portugálok ellen lehet még csiszolni a formát arrafelé.


Izland
Lenyűgöző, amit az izlandi labdarúgó válogatott az elmúlt 4 évben produkált! Kezdve onnan, hogy kijutottak történetük első Európa-bajnokságára, ahol a negyeddöntőig meneteltek, egészen a mostani vébére történő kijutásig! Utánanéztem, hogy a 2016-os népszámláláson 334252 darab izlandi lelket számoltak össze, akik effektíve a szigeten élnek. Tehát Izland a legkisebb lélekszámú ország, amely valaha labdarúgó világbajnokságra kijutott, ráadásul nem is érdemtelenül!
Az Európa-bajnoki negyeddöntő elérése szárnyakat adott Heimir Hallgrímsson együttesének, a jelenlegi kapitány 2016 szeptemberében irányította először a csapatot. Olyannyira szárnyakat kaptak az izlandi legények, hogy a tíz selejtezőjükből hetet megnyertek, egyet döntetlennel fejeztek be, kétszer pedig kikaptak, így 22 pontjukkal meg is kaparintották maguknak a csoportelsőséget és ezzel a világbajnoki kvalifikációt.


Ha ránézünk a jelenleg ismert izlandi keretre, akkor azt láthatjuk, hogy sokan fociznak légiósként Európa különböző csapataiban, de azért aki látott már nem egy nem két világbajnoki meccset az eddig lezajlott 836-ból, az valószínűleg nem fog tőlük hasra esni, viszont a jelenlegi keretből az is kiolvasható, hogy jellemzően azok lesznek ott Oroszországban, akik az Európa-bajnokságot is megjárták, kiegészítve néhány tehetséges fiatal játékossal. Mindenesetre én most mondok egy olyat, amitől a kedves olvasó röhögő görcsöt fog kapni. Szerintem Izland esélyes arra, hogy eljusson a nyolcaddöntőig, ha nagyon odateszi magát.


Márpedig ezek a srácok az Európa-bajnokságon megmutatták, hogy bizony képesek erre. Idén Mexikó és Peru csapatától is kikaptak a felkészülés során, a vébé előtt még a norvégokkal és Ghánával játszanak felkészülési meccset, aztán jöhet az első világbajnoki találkozó, a jutalomjáték Argentína ellen.


Nigéria
A nigériai válogatottat Afrikában a legerősebbek között tartják számon, az előző világbajnokságon mégis csak a nyolcaddöntőig jutott el. Ezt a Nigériai Labdarúgó szövetségben nem honorálták, egyszerűen megvárták, amíg lejár Stephen Keshi szerződése a csapattal, nem hosszabbítottak vele. Utódja Sunday Oliseh lett, aki csak egy évig maradt. Teszem hozzá; 2016. június 7-én szívroham következtében szegény Stephen Keshi meghalt. Ami Sunday Oliseh munkásságát illeti, irányításával a nigériai válogatott 14 mérkőzést vívott, ezekből csak kettőt veszített el.


A selejtezőt 2015 novemberében még vele kezdte el a csapat, Szváziföld gárdáját verték könnyedén a második fordulóban, azonban fizetési problémák miatt ezt követően Oliseh bejelentette lemondását és a holland Fortuna Sittard klubcsapatához távozott, ahol nyilván nincsenek financiális problémák. Kellett tehát keresni valakit, akivel folytatni lehetett a megkezdett utat. Gernot Rohr – aki 64 éves német szakember – személyében meg is találták az embert, aki végigvitte a selejtezőt a nigériai fiúkkal. A harmadik forduló B-csoportjába került Gernot Rohr együttese Zambia, Algéria és Kamerun mellé.


Meglepetésre az előző világbajnokságon résztvevő kameruni csapatot is megelőzték, egyértelmű fölénnyel megnyerték a csoportot és kijutottak Oroszországba. Itt a csoportkörben ismét összekerültek Argentínával, akiktől valószínűleg újfent ki fognak kapni, viszont most nem Bosznia és Irán, hanem a jóval nehezebb Horvátország és Izland lesz az ellenfél a továbbjutásért. Könnyen lehet, hogy Izlandot megverik, de azért a horvátok elleni parti már jóval nehezebb lesz. Egyébként úgy tűnik, hogy Sunday Oliseh két évvel ezelőtti botrányos távozása nem zavarta meg a nigériai fejeket.


A keret tele van Európában játszó minőségi focistákkal, ezért lehet elvárás a csoportból való továbbjutás a csapat háza táján. Elég vegyes kép rajzolódik ki a felkészülési meccsek alapján az együttesről. A lengyeleket például idén megverték, kikaptak a szerbektől, Kongóval pedig döntetlent játszottak. Hátra van még nekik egy-egy barátságos találkozó az angolokkal és a csehekkel, aztán meglátjuk, hogyan alakul Nigéria vébéje!
Folytatjuk…
(Haász Rudolf )

Utoljára frissítve: 2018-06-08 20:25:50

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>