. Ma Auguszta napja van.
Út a foci világa körül 5.
2018-06-09 13:36:18
Út a foci világa körül 5.

Út a foci világa körül 5.

A 2018-as labdarúgó világbajnokság résztvevőit bemutató sorozatunkat az E-csoportba került csapatok; Brazília, Costa Rica, Svájc és Szerbia együtteseivel folytatjuk.


 A brazil labdarúgó válogatott utoljára 2009. október 15-én, tehát majdnem kilenc éve játszott világbajnoki selejtezőt. Ennek roppant egyszerű oka, hogy 2014-es világbajnokságon – melynek dél-amerikai selejtezői 2013 őszén kezdődtek el – rendezőként, alanyi jogon vett részt a csapat, így nekik arra a tornára nem kellett selejtezni. 2009 októberében még Dunga irányította Neymarékat, viszont most már nincs a csapatnál, 2016 nyarán, a századik Copa América után vette át az irányítást az 57 éves Adenor Leonardo Bacchi, becenevén Tite. Dunga kirúgására azt követően vette rá magát a Brazil Labdarúgó Szövetség, hogy a már említett századik Copa América csoportkörét sem élte túl a csapat.


Tite 2016. szeptember 1-jén úgy ülhetett le az Ecuador elleni meccsen a kispadra, hogy tudta; új gárdája már túl van hat meccsen, amelyből kettőt nyert meg, hármat döntetlenre adott, egyet pedig elveszített. Tehát abban a pillanatban 9 pontja volt a Selecao-nak. Épp ezért rákapcsoltak a brazil legények, Tite debütálásán idegenben megverték tehát Ecuadort 3:0-ra, majd további 8 selejtezőjüket nyerték meg zsinórban, így összesen 27 pontot pakoltak hozzá a már meglévő kilenchez. Ezzel rendkívül kényelmes helyzetbe hozták magukat a világbajnoki szereplés kivívásáért folytatott harcban, az utolsó három selejtezőből elég volt egyet megnyerni a moszkvai repülőjegyekért, belefért két döntetlen is a végére.


Ami igazán félelmetes Tite csapatában, hogy tétre menő meccseken még veretlen a brazil válogatott. És tegyük hozzá; elképesztően erős világbajnoki keretet hozott össze a szövetségi kapitány, amivel lehetetlennek tűnik megismételni az előző világverseny utolsó két meccsén produkált 1 rúgott és 10 kapott gólját, ami már akkor is óriási felháborodást váltott ki a szurkolók körében. A hazai pályán ennek köszönhetően elért negyedik helynél most gyaníthatóan jóval többre vágynak Brazíliában, volt már rá példa, hogy veretlenül nyertek világbajnokságot 2002-ben. Az idei felkészülési találkozókon Anglia, Oroszország és Németország ellen összehozott két győzelem és egy döntetlen mindenképpen azt mutatja, hogy erre 16 év után ismét hatalmas esély van, az oroszországi világbajnokság előtt Horvátország és Ausztria ellen lehet folytatni az erődemonstrációt.


Costa Rica
Costa Rica csapatának annyira jól sikerült az előző világbajnokság, hogy a közép-amerikai és karibi térség (CONCACAF-zóna) selejtezőit első kiemeltként várhatta. A tornát követően a most 65 éves Jorge Luís Pinto szövetségi kapitány távozott a csapattól és Honduras nemzeti tizenegyének vezetését vállalta el. Helyét addigi másodedzője, Paulo Wanchope vette át 2014 szeptemberében, ezt a pozíciót azonban csak 2015 augusztusáig tarthatta meg, miután Costa Rica U-23-as válogatottjának egyik mérkőzésén verekedésbe keveredett a lelátón. Ezt követően ő maga ajánlotta fel a lemondását, amit el is fogadtak.


A felnőtt válogatott első kiemelt pozíciója egyébként azt jelentette, hogy Costa Rica együttesének csupán két selejtező fordulót kellett lejátszania, méghozzá a negyediket és az ötödiket, amely egyben az utolsó is. A negyedik kör B-csoportjában Panama, Haiti és Jamaika volt az ellenfél, öt győzelemmel és egy döntetlennel, 16 ponttal, csoportelsőként létek tovább az utolsó fordulóba. Az utolsó fordulóban már egyetlen, hat csapatos csoport van, minden résztvevő tíz meccset játszik összesen egymással, az első három helyen végző csapat automatikusan kijut egy világbajnokságra, míg a negyedik interkontinentális pótselejtezőre megy az ázsiai ötödik helyezettel, esetünkben

Ausztráliával.


A selejtezőket Paulo Wanchope lemondása után azzal az Óscar Ramírezzel kezdték el, aki a Costa Rica-i bajnokságban szereplő LD Alajuelense csapatát irányította szövetségi kapitányi kinevezése előtt. Ramírez ott folytatta, ahol elődei abbahagyták! A minimális célt, a világbajnokságra történő kijutást teljesítették, négy győzelemmel, négy döntetlennel és két vereséggel, 16 szerzett ponttal a második helyen zárták a selejtezőt, Mexikóval és Panamával együtt jutottak el Oroszországba! Itt mire lehetnek képesek? Nehéz megmondani, hogy a legutóbbi negyeddöntős szereplés csak egyszeri és megismételhetetlen alkalom volt, vagy onnantól kezdve ez állandó sztenderd.
Mindenesetre az biztosnak néz ki, hogy a csoportban a brazilokat lehetetlen elkapni, a szerbek és a svájciak ellen viszont bármi megtörténhet. Ha a tavalyi évet is beleszámítom, akkor úgy néz ki a felkészülés képe, hogy egy kivétellel az összes meccsüket elbukták, ha így folytatják a világbajnokságon is, akkor gyorsan véget érhet számukra a torna.


Svájc
Mit tudnak nagyon Svájcban? Csokit és órát készíteni, na meg focizni! Akárcsak a horvátoknál, itt is a magyarnál jóval fejlettebb futballkultúra található. Ennek kifejlesztésében oroszlánrésze volt annak az Ottmar Hitzfeldnek, aki 2008 és 2014 között irányította a svájci labdarúgó válogatottat, majd a brazíliai világbajnokság után visszavonult az edzősködéstől. A helyét 2014. július 1-től egy bizonyos Vladimir Petkovic vette át, aki ott folytatta, ahol nyugdíjas kollégája abbahagyta. Előbb kivitte a svájci csapatot a 2016-os Európa-bajnokságra, majd nekiállt a bandával a világbajnoki selejtező sorozatnak.


A „B” jelű csoportba került a svájci válogatott. Portugália, Magyarország, Feröer-szigetek, Lettország és Andorra mellé. Ebben a hatosban úgy tudott Svájc 9 győzelmet és egy vereséget felmutatni, hogy egyszer még a Cristiano Ronaldóval felálló portugál alakulatot is megverte, hazai pályán 2:0-ra. Így aztán meg is lehet fogalmazni azt a kijelentést, hogy abszolút nem érdemtelenül utazhatnak Oroszországba, ahol mindenkinek nagyon vigyáznia kell, hiszen ez a svájci csapat egy meglehetősen erős, jól szervezett közösség, amely európai szinten nagyon tud futballozni!
Most azt is bebizonyíthatják, hogy a nyolcaddöntőnél is tovább tudnak menni, bár irgalmatlanul nehéz lesz, mert a keresztcsoportban ott vannak a németek, a svédek, a mexikóiak és a dél-koreai csapat is. Márpedig ha reálisan nézzük és a svájci csapat odaér a második helyre ebben a négyesben, akkor a bivalyerős németek jöhetnek szembe. Viszont azt is észben kell tartanunk, hogy egy meccsen bármi megtörténhet, ha összejön a Németország-Svájc nyolcaddöntő, akár Joachim Löw együttese is kieshet.


A svájci csapat nincs rossz formában. Az előző hat felkészülési meccsükből négyet megnyertek, beleértve az idei kettőt a görög és a panamai válogatott ellen. A spanyolok, a japánok, az angolok és a katariak szerepelnek még Vladimir Petkovic együttesének felkészülési naptárában, aztán kezdenek a brazilokkal június 17-én.


Szerbia
Szerbia utoljára 2010-ben járt labdarúgó világbajnokságon, akkor Radomir Antic volt a szövetségi kapitány. Az elmúlt 8 évben éppen a nyolcadik kapitányát fogyasztja a csapat, lassan egy kezdő 11-et is ki lehetne állítani belőlük. Ennek igen egyszerű oka, hogy 8 évig semmilyen kézzel fogható eredményt nem produkált válogatott szinten a szerb foci. Magyar szempontból kétségbeejtő, hogy még így is előrébb tartanak, mint mi, hiszen 32 éve várunk a következő világbajnoki részvételünkre, miközben a szerbek éppen a Costa Rica elleni világbajnoki nyitómeccsükre készülnek.


Az elbukott Európa-bajnoki selejtezőt követően Radovan Curicic távozott a csapattól, Slavoljub Muslin érkezett a helyére, akivel elkezdték a szerbek az oroszországi világbajnokság selejtező sorozatát. Nem kerültek különösebben nehéz csoportba, hiszen Írország, Wales, Ausztria, Grúzia és Moldova sem tartozik szerb szemszögből a legyőzhetetlen kategóriába. Ennek megfelelő lendülettel kezdtek déli szomszédaink, Muslin, 2017 októberében bekövetkezett, érthetetlen leváltásáig négy győzelmet és három döntetlent hoztak össze és vezették a D-csoportot. Msulin kirúgása a szerb sajtónál is kiverte a biztosítékot, a futbolgrad.com újságírója Damir Kulas november 14-én megjelent vezércikkében élesen támadta a Szerb Labdarúgó Szövetséget a döntés miatt. A távozó kapitányt az addigi másodedző, Mladen Krstajic váltotta fel, vele is csak egyszer, az osztrákoktól kaptak ki, végül 21 ponttal megnyerve a csoportot kijutottak a vébére.


A csapat legfiatalabb játékosa 20, a legidősebb pedig 29 éves, a keret tele van nemzetközi szinten is elismert játékossal. Svájccal és Costa Rica csapatával lesznek óriási csatában a csoport második, továbbjutást jelentő helyéért, ugyanakkor azt gondolom így első ránézésre, hogy a nyolcaddöntőnél tovább nem valószínű, hogy eljut ez a roppant fiatal gárda. Marokkó, Nigéria, Chile és Bolívia szerepel a szerbek 2018-as felkészülési naptárában, ezekből a barátságos meccsekből kettőt már lejátszottak; Marokkótól kikaptak idegenben, hazai pályán pedig Nigériát győzték le. Egy dolog biztos; Az idei világbajnokság egyik legérdekesebb színfoltja a szerb foci lesz akkor is, ha a csoportkör után végül esetleg befejezik majd.


Folytatjuk…
(Haász Rudolf )

Utoljára frissítve: 2018-06-09 13:36:55

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egyöntetű szakmai állásfoglalást fogalmaztak meg a „gyógyszerész nélküli gyógyszertár” ellen a gyógyszerész ké...
Bővebben >>