. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Útban a zöld egyetem felé
2015-08-15 23:49:03
Útban a zöld egyetem felé

Útban a zöld egyetem felé

A tervek szerint szeptember végén zárul a közel 300 millió forintba kerülő napelemes rendszer kiépítése a Pécsi Tudományegyetemen három klinikai tömbjében.


Az egészségügynek jelentős az energiaigénye,  ezért játszanak kiemelkedő szerepet az épületek gazdasági fenntarthatóságában, energiahatékonyságának javításában a megújuló energiákra támaszkodó, a működési költségeket csökkentő beruházások megvalósítása. Ezt ismerték fel a  Pécsi Tudományegyetemen, ahol pályázati források felhasználásával  napelemes rendszereket építenek  ki a környezettudatosság és költségcsökkentés jegyében a három legnagyobb energiaigényű rendelkező klinikai tömbben. A közel 300 millióba kerülő  beruházás kivitelezési munkálatai  várhatóan szeptember végére fejeződnek be.


Mint Bódis József, az egyetem rektora elmondta az európai uniós pályázati forrásból megvalósuló fejlesztés eredményeként létrejövő megtakarításokat a betegellátás színvonalának emelésére fordítják. 

 

Szólt arról is reményeik szerint  a projektnek köszönhetően a villamosenergia-költségen évi 30-50 millió forintot tudnak  megspórolni, ami összegyetemi szinten tíz százalékos, míg egyes épületek esetében akár negyven százalékos megtakarítást jelenthet.


Kitért arra is, a rendszerek kiépítésével hosszútávon jelentős megtakarításra számítanak. A napelemes rendszereknél átlagosan 9-11 éves megtérülési idővel számolhatunk, esetükben azonban a projekt 100  százalékban európai uniós támogatásból valósul meg, így már az első üzemórától kezdve megtakarításként tudják elkönyvelni a beruházás által megtermelt környezetbarát energiát.

 

Hangsúlyozta, a továbbiakban is minden alkalmat, pályázati lehetőséget megragadnak, hogy hasonló környezetkímélő módon fejlesszék, korszerűsítsék a épületeiket. Az ebből keletkező megtakarításokat pedig a betegellátás színvonalának emelésére  tudják fordítani.


A beruházás során a Pécsi Tudományegyetem három legnagyobb energiaigénnyel rendelkező épületegyüttesére kerülnek napelemes rendszerek, úgymint  a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületére, a Szigeti út és Honvéd utca egyes épületeire, a Garai utca és Rákóczi utcai tömb egyes épületeire, valamint ugyanitt egy napelem-parkot is kialakítanak a szakemberek. A napelemes rendszerek a teljes tömb energiaellátásához járulnak hozzá, így például a 400 ágyas klinika is részesül majd a napenergiából.


A fejlesztés célja, hogy az energiaellátás terén minél nagyobb arányban kerüljön a napenergia felhasználásra, ezért összesen 1868 darab napelemet helyeznek el - egy átlagos, négyfős háztartás napelem szükséglete 12-20 darab -, amelyek felülete meghaladja majd a 3000 négyzetmétert. A rendszerek – az energiaellátás változatlan biztonsága mellett – nem táplálnak vissza a hálózatra, mivel a napelemek által megtermelt energia nem képes teljes mértékben fedezni az energiaszükségletet, hanem a létesítmények energiafelhasználását csökkentik.

Utoljára frissítve: 2015-08-16 11:30:48

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>