. Ma Gedeon napja van.
Útleveleket hamisítottak
2018-12-20 22:55:28
Útleveleket hamisítottak

Útleveleket hamisítottak

Nem jogerősen végrehajtandó és felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte  a Pécsi Járásbíróság  egy az útlevelek hamisításával foglalkozó bűnszervezet tagjaira.


Az ügy elsőrendű vádlottját, az egyik pécsi kormányablak volt ügyintézőjét öt év, a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottakat pedig egyaránt négy és fél év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság.  A  többi  vádlottat részben bűnszervezetben elkövetett, többrendbeli hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hivatali vesztegetés elfogadása miatt egy év három hónap és két év közötti szabadságvesztésre, valamint háromszázezertől hatszázezer forintig terjedő pénzbüntetésre ítélte amelynek végrehajtását három vádlott esetében próbaidőre felfüggesztette.  A  kilencedrendű vádlottat, aki egy dunaharaszti kormányablak ügyintézőnője volt, az ellene emelt vádak alól részben tévedés, részben bizonyítottság hiánya miatt felmentette.

 

A vádlottakkal szemben  a  bíróság 880.000 és 21.050.000 forint közötti összegre - a megszerzett vagyoni előnnyel arányosan - vagyonelkobzást rendelt el.


A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak közül a másod-, harmad-, negyed- és ötöd rendű vádlottak 2015-ben elhatározták, hogy külföldi állampolgárok részére valótlan tartalmú magyar útlevelek kiállításával tesznek szert jövedelemre. Az országban, ebben az időszakban több bűnözői csoport foglalkozott azzal, hogy Európai Union kívüli állampolgárok részére magyar állampolgárok személyi adatait felhasználva készítettek útleveleket, amelyeket megvesztegetett  kormányhivatalnokokkal állíttattak ki.


A kettős – ukrán-magyar – állampolgárságú másod- és harmadrendű vádlottak feladata az volt, hogy a honosított magyar állampolgárok hatósági igazolványait megszerezzék. Ezt követően ismeretlen személyek útján kapcsolatba kerültek olyan külföldi személyekkel, akik magyar úti okmányokat kívántak szerezni, és ezek elkészítéséért jelentős összegeket is hajlandóak voltak fizetni. A negyed- és ötöd rendű vádlottak pedig olyan kormánytisztviselőket kutattak fel, akik hajlandóak voltak közreműködni a valótlan tartalmú útlevelek kiállításában. Így kerültek kapcsolatba az elsőrendű vádlottal, aki egy pécsi kormányablak ügyintézője volt, aki vállalta, hogy külföldi állampolgárok részére más személyek adataival igényelt magyar úti okmányok kiállításához segítséget nyújtanak.


A bűnszervezet tagjainak célja az volt, hogy az útlevéligénylést heti egy-két alkalommal, alkalmanként 4-5 ember részére egészen 2016 őszéig folytatják. Az ügylettel útlevelenként legalább 6.000 euró bevételre tettek szert, amelyből kifizették az ügyintézőt,  a fennmaradó részt  egymás között osztották el. Így a 2016. január 21. és 2016. március 22. között  - lebukásukig - csaknem 50 személy részére állítottak ki hamis adatokkal úti-okmányokat.


Az ügyész  három nap  gondolkodási időt kért, míg a jelenlévő vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be. Az ítélet nem jogerős.

Utoljára frissítve: 2018-12-20 22:57:52

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a...
Bővebben >>