. Ma Márk napja van.
Üzletszerűen, bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak
2023-02-03 09:05:40
Üzletszerűen, bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak

Üzletszerűen, bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okoztak

A Pécsi Járásbíróság február 2-án elrendelte három nő és négy férfi letartóztatását egy hónapra üzletszerűen, bűnszövetségben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének alapos gyanúja miatt.


A nyomozás eddigi adatai szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői megszerezték magánszemélyek személyes és orvosi adatait és ezeket átadták a velük együttműködő, elsősorban ortopédiai szakterületen praktizáló orvosoknak, akik ezen adatok felhasználásával, a szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése nélkül, valótlan tartalmú vényeket állítottak ki. A vények alapján a cégek legyártották a társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyászati segédeszközöket, jellemzően gyógycipőt, majd a cégek képviselői a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől igényelték a támogatási összeget, melyet az alapkezelő kiutalt nekik.


A fenti módszerrel az érintett három cég 2021. január 1. és 2022. szeptember 20. között a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek – a jogosulatlanul visszaigényelt támogatásokkal – összesen csaknem 400.000.000 forint vagyoni hátrányt okozott. A bűncselekményt a gyógyászati segédeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó cégek képviselői tettesként, míg a közreműködő orvosok bűnsegédként követték el.


A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények kettőtől nyolc, illetve öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők.
Alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak – szabadlábon hagyásuk esetén – a bizonyítást veszélyeztetnék, az eljárásban résztvevő egyéb személyeket befolyásolnák, ezért a bíróság elrendelte a letartóztatásukat.


Az ügyész valamennyi gyanúsított  esetében tudomásul vette a bíróság végzését a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be szabad lábara helyezés, illetve enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása érdekében.

Utoljára frissítve: 2023-02-03 09:06:01

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>