. Ma Gedeon napja van.
Vallási turisztikai hálózat épül ki a régióban
2017-09-17 14:58:50
Vallási turisztikai hálózat épül ki a régióban

Vallási turisztikai hálózat épül ki a régióban

A Pécsi Egyházmegye mintegy másfél milliárdos forrást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében A bátai  Szent vér kegyhelytől a bátaszéki molyhos tölgyig – A bátai szent vér kegyhely komplex turisztikai fejlesztések címet viselő projekt megvalósítására.


 A projekt átfogó célja egy olyan vallási turisztikai hálózat, egyedi vallásturisztikai termék létrehozása Báta, Bátaszék, Mohács és Szekszárd között, amely innovatív eszközökkel, elsősorban a kulturális és vallási turisták igényeinek megfelelően járul hozzá a magyarországi kulturális értékek bemutatásához, figyelembe véve a helyszínek közötti kulturális és vallási kapcsolatot. A  fejlesztések négy települést és öt helyszínt érintenek, úgy mint Bátát, Szekszárdot, Mohácsot és Bátaszéket.

 

A mintegy másfél milliárdos projekt keretében  sor kerül Bátán a Szent Vér Kegytemplom felújítására,  amelynek keretében a homlokzat és a templom belsejének felújítása mellett,  megújulnak a  nyílászárók, sor kerül a padlástéri zárófödém hőszigetelésére, a belső oltár átépítésére is. E mellett épül egy szabadtéri oltár,  valamint az egykori apátsági templom falait és dimenzióit bemutató falrekonstrukció készül.  A meglévő plébánia épülete is   jelentősen átalakul, annak érdekében, hogy alkalmassá váljon zarándokok fogadására, valamint turisztikai célokra, az emeletén 14 fő elhelyezésére alkalmas szálláshelyet alakítanak ki, az épületben pedig 50-50 főnek megfelelő vizesblokk, plusz akadálymentesített és szociális blokk is épül. A plébánia átalakításával létrejövő fogadó- és szállás épület mellett 10 férőhelyes plusz 1 férőhely akadálymentesített parkoló is létesül.


A Szent Vér Kegyhelyeket Európa-szerte nagy érdeklődés övezi, különös tekintettel a vallási turisztikai céllal a helyszínre érkezők között.  Udvardy György megyéspüspök felismerve a lelki, vallási hely hiánypótlóan fontos szerepét, újra indította a kegyhelyre irányuló gyalogos zarándoklat évszázados hagyományát


Bátaszéken a Szent Orbán kápolna felújítására kerül sor, úgy, hogy közben a helyszín értékét, vonzerejét adó molyhos tölgyet (Év európai fája – 2016) megóvják és csak a legszükségesebb mértékben változtatnak a meglévő épített környezeten.


Szekszárdon a belvárosi templom felújítása során  megújul a homlokzat,  valamint a nyílászárók, e mellett sor kerül a kőfelületek és kőkeretek átcsiszolására, újra gyártására, a templom déli főlépcsőjének újra gyártására, a toronysisak felújítására, javítására, a faanyagok védelmi réteggel való bevonására. A templomtérben található leromlott állapotú freskók restaurálása is a projekt részét képezi. E mellett a Remete kápolna  is megújul  külsőleg, belsőleg egyaránt. Sor kerül a külső oltár nézőterének átépítésére, az oltárépítmény átfestésére, szerelhető padsorok beépítésére. A templom freskóit is  restaurálják.

Mohácson a Fogadalmi Emléktemplom teljes körű építészeti felújítására kerül sor, ami magában foglalja a lapos tetők szigetelésének cseréjét, új csapadékvíz elvezető rendszer kiépítését, a homlokzati kőburkolat javítását, a homlokzati nyílászárók cseréjét.

Utoljára frissítve: 2017-09-17 15:05:37

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara...
Bővebben >>