. Ma Béla napja van.
Változást hoztak az európai választások
2014-07-28 11:16:00
Változást hoztak az európai választások

Változást hoztak az európai választások

Megjelentek a legfrissebb standard Eurobarométer felmérés eredményei.

 

A 2014 tavaszán végzett úgynevezett standard Eurobarométer felmérés  május 31. és  június 14. között lefolytatott személyes beszélgetések alapján készült. Az uniós tagállamokban és a tagjelölt országokban összesen 32 689 válaszadó vett részt benne. Az eredményeket összegző első jelentés, azt ismerteti, milyennek látják az uniós polgárok a jelenlegi gazdasági helyzetet, milyen kérdések foglalkoztatják őket a leginkább, és mennyire bíznak a politikai intézményrendszerben.


Ez az első egész unióra kiterjedő közvélemény-kutatás az „Ez most más” szlogennel megszervezett májusi európai parlamenti választások óta. A legújabb Eurobarométer felmérésből kiderül, hogy a választás ezúttal tényleg más volt, pozitív változást hozva számos területen.
Az európai választásokat követően a múlt év  novemberi 29 százalékról 42-re emelkedett azon polgárok száma, akik úgy érzik, hogy számít a véleményük az EU-ban. Ez a legmagasabb szint azóta, hogy ezt a kérdést egy évtizeddel ezelőtt először feltették a standard Eurobarométer felmérésben . Emellett az európaiak 65 százaléka érzi magát uniós polgárnak; ez az adat a tavaly őszi Eurobarométer felmérésben 59 százalék volt.


Mint Maroš Šefčovič, intézményközi kapcsolatokért és az igazgatásért felelős alelnök  elmondta, nehéz időszakon ment keresztül az unió, de Európa lassan túljut a nehézségeken. Az Európát a gazdasági fellendülés útjára terelő európai szintű közös erőfeszítések lassan meghozzák gyümölcsüket. Hangsúlyozta, nemcsak a gazdasági mutatók javulnak, hanem a polgárok gazdasági helyzethez való hozzáállása is. Természetesen az európai választások körüli viták – nem utolsósorban a civil párbeszédek és a „csúcsjelölt eljárás” – is közelebb hozták Európát a polgáraihoz.


A pénzügyi válság hét évvel ezelőtti kezdete óta most először gondolja több európai polgár azt, hogy a gazdasági helyzet a következő 12 hónapban javulni fog, és közel háromnegyedük nem számít negatív tendenciára. Évek óta most először nagyobb azon európaiak aránya, akik szerint a válság munkaerőpiacra gyakorolt hatása elérte a csúcsát, mint azoké, akik szerint a neheze még hátra van.


Növekszik az euró támogatottsága. Miközben Litvánia az európai közös valuta bevezetésére készül, -  múlt ősz óta -  10 százalékponttal növekedett az eurót támogató litvánok száma. Hasonló trendek tapasztalhatók egész Európában, többek között  10 százalékpontos növekedés Lettországban és Cipruson, 5 százalékpontos növekedés Portugáliában és Görögországban.


Végül, az emberek optimistábban tekintenek az unió jövője elé. Múlt év novembere óta 5 százalékponttal emelkedett azok aránya, akik optimistának vallották magukat, míg a magukat pesszimistaként jellemzőké ugyanennyivel csökkent. Az emberek több mint fele kedvező kilátásokról számol be, és csupán 40 százaléka nem osztja teljes mértékben ezt az érzést.

Utoljára frissítve: 2014-07-28 11:21:34

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>