. Ma Izabella napja van.
Varázslat és fények ünnepe
2024-07-09 20:42:59
 Varázslat és fények ünnepe

Varázslat és fények ünnepe

Pécs történelmi belvárosának épületei és terei  fényalkotásokkal öltöztek új ruhába.

A kulturális turizmus térképén elfoglalt helyét tovább erősítette a július 4 és 7 között Pécsen megrendezett - az ország első és továbbra is egyetlen -  fényfesztivál, ami több mint 100.000 hazai és külföldi érdeklődőt vonzott a városba.

A fesztivál keretében rendezték meg a Zsolnay Light Art Video Mapping Versenyt, amelynek keretében öt világhírű fényművész mutatta be a Rubik kocka témája köré készített 3D mappingjét. a Székesegyház homlokzatán életre kelő zenés animációikat.  A közönségszavazatok alapján a győztes a német Jonas Denzel Chromatic Fusion című alkotása lett.

A Fény Útján a látogatók a legmodernebb fénytechnikai csodák és művészeti installációk mentén barangolhattak, összesen 20 fényalkotás között. Több helyszínen az interaktív látványosságok lehetőséget adtak arra is, látogatók maguk is az élmény aktív részeseivé váljanak. A Dzsáminál saját maguk fényenergiáját küldhették fel a kupola aranyló fénybolygójába, míg a Cella Septichora Látogatóközpontban kézmozdulataikkal fényt varázsolhattak egy holografikus vászonra. A Fény Útja idén túllépett a belvároson és sikerrel debütált az új helyszínek között a Zsolnay Kulturális Negyedben és környékén.

A fesztivál keretében nemzetközi és hazai fényművészek is bemutatkoztak. A Kodály Központba egy japán művész álmodott lézer show-t, a Zsolnay Negyedben spanyol, a belvárosban francia alkotó munkájával találkozhattak az érdeklődők, ami a sci-fi filmek világába repítette a látogatókat.  

A fesztivál nemcsak fényélményeket kínált. Nappal utcaszínházi és új cirkuszi produkciókkal, fény-bütyköldével, esténként koncertekkel, DJ szettekkel várták a látogatókat.

Utoljára frissítve: 2024-07-09 20:43:26

További híreink
Rekord létszámmal indulnak
Július 12–24. között Debrecen és Miskolc ad otthont az Európai Egyetemi Játékoknak.
2024-07-07 02:06:32, Hírek, Környezetünk Bővebben
Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
Új kezelőhelyiséget alakítottak ki a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ bőrgyógyászati klinikáján.
2024-07-06 21:03:56, Hírek, Környezetünk Bővebben
Terítéken az élhető épített város
A korszerű építészeti megoldások és technológiák, az emberközpontú tervezési megoldások állnak a július 8 és 9 között Pécsen megrendezésre kerülő nemzetközi konferencia k...
2024-07-04 02:57:24, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Harley, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálati kutyája is aktív részese volt a napokban annak a tettenérésnek...
Bővebben >>