. Ma József napja van.
Vasarely ihlette ruhákat terveznek
2020-05-22 21:50:21
Vasarely ihlette ruhákat terveznek

Vasarely ihlette ruhákat terveznek

Budapesti Metropolitan Egyetem Kézműves Tárgykultúra alapszakán az Öltözék és kiegészítő tervezés specializáción tanuló hallgatói  közös projektet valósítanak meg a Janus Pannonius Múzeummal.


A két intézmény még 2019-ben a Modern Magyar Képtárban megrendezett közös Bauhaus-projekt sikerét követően fogott bele az új projektbe a múzeum Közművelődési és Múzeumpedagógiai Osztály vezetője, Kárpáti Kata kezdeményezésére. A Budapesti Metropolitan Egyetem két oktató-tervezője, Juhász Nóra és Merényi Zita vezetésével megvalósuló kurzus témája, amelyen 13 hallgató  vesz részt az op-art, a kinetikus művészet és Victor Vasarely munkássága.


A hallgatók vizuális és elméleti gyűjtést folytattak a megadott források alapján, majd ezekből egyet kiválasztva minta és formagyűjtést végeztek. Ezt követően ezekből a saját elképzeléseik alapján innovatív és alternatív anyagkísérleteket végeztek, majd ezek eredményeit felhasználva tervezték meg és készítették el az egyszerű szabású, alapformákból kiinduló kabátot, amelynek formáját és mintázatát a saját anyagkísérletük határozta meg.


Az eredeti menetrendet a koronavírus járvány átírta,  a projekt extra tervezési feladatokkal (op-art T-shirt, kapszulakollekció) bővült, ugyanis a fővárosban a Rózsa utcai campus jelenleg zárva van, ezért a hallgatók nem tudnak a műhelyekben dolgozni. Az elkészült munkákat kiállítás keretében mutatják be 2021-ben az Aix-en-Provence és Pécs partnervárosi kapcsolatának jeles évfordulója alkalmából sorra kerülő programsorozat részeként. A tárlaton Vasarely egyéb, a pécsi állandó gyűjteményben nem szereplő alkotásai, illetve az op-art, és a kinetikus művészet későbbi történetét fémjelző jeles magyar és külföldi alkotók művei  is láthatók lesznek majd.

Utoljára frissítve: 2020-05-22 21:52:08

További híreink
Egységesen kezeli a rendezvényeket
Egyedülálló digitális rendezvényplatformot fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán.
2024-03-19 02:13:35, Hírek, Környezetünk Bővebben
Európai szintű kezdeményezés
Az EU PAL-COPD az első olyan nagyszabású nemzetközi vizsgálat, amelynek célja a palliatív ellátás beépítése a tüdőgyógyászatba.
2024-03-18 02:48:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csillagászati Héten lehozzák a csillagokat is Pécsen
A leendő magyar űrhajóssal is találkozhatnak az érdeklődők a Csillagászati Héten Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2024-03-17 01:28:55, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ebben az esztendőben Zsolnay Örökségkezelőhöz tartozó Pécsi Galériák - Vizuális Művészeti Centrum tovább szer...
Bővebben >>