. Ma Auguszta napja van.
Vasarely ihlette ruhákat terveznek
2020-05-22 21:50:21
Vasarely ihlette ruhákat terveznek

Vasarely ihlette ruhákat terveznek

Budapesti Metropolitan Egyetem Kézműves Tárgykultúra alapszakán az Öltözék és kiegészítő tervezés specializáción tanuló hallgatói  közös projektet valósítanak meg a Janus Pannonius Múzeummal.


A két intézmény még 2019-ben a Modern Magyar Képtárban megrendezett közös Bauhaus-projekt sikerét követően fogott bele az új projektbe a múzeum Közművelődési és Múzeumpedagógiai Osztály vezetője, Kárpáti Kata kezdeményezésére. A Budapesti Metropolitan Egyetem két oktató-tervezője, Juhász Nóra és Merényi Zita vezetésével megvalósuló kurzus témája, amelyen 13 hallgató  vesz részt az op-art, a kinetikus művészet és Victor Vasarely munkássága.


A hallgatók vizuális és elméleti gyűjtést folytattak a megadott források alapján, majd ezekből egyet kiválasztva minta és formagyűjtést végeztek. Ezt követően ezekből a saját elképzeléseik alapján innovatív és alternatív anyagkísérleteket végeztek, majd ezek eredményeit felhasználva tervezték meg és készítették el az egyszerű szabású, alapformákból kiinduló kabátot, amelynek formáját és mintázatát a saját anyagkísérletük határozta meg.


Az eredeti menetrendet a koronavírus járvány átírta,  a projekt extra tervezési feladatokkal (op-art T-shirt, kapszulakollekció) bővült, ugyanis a fővárosban a Rózsa utcai campus jelenleg zárva van, ezért a hallgatók nem tudnak a műhelyekben dolgozni. Az elkészült munkákat kiállítás keretében mutatják be 2021-ben az Aix-en-Provence és Pécs partnervárosi kapcsolatának jeles évfordulója alkalmából sorra kerülő programsorozat részeként. A tárlaton Vasarely egyéb, a pécsi állandó gyűjteményben nem szereplő alkotásai, illetve az op-art, és a kinetikus művészet későbbi történetét fémjelző jeles magyar és külföldi alkotók művei  is láthatók lesznek majd.

Utoljára frissítve: 2020-05-22 21:52:08

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>