. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Vasarely virágai, Magyar múzsák, Rocklegendák
2018-07-20 01:08:54
Vasarely virágai, Magyar múzsák, Rocklegendák

Vasarely virágai, Magyar múzsák, Rocklegendák

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával huszonnégy kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára.

A Hungarikonok Gyűjtemény a 2015-ös milánói Világkiállításon szerepelt. A Vasarely-hungarikonok iránt máris érdeklődés mutatkozik meg Bécsből, Barcelonából, Párizsból és Delhiből.Az alkotások már láthatok voltak Szentendrén, Budapesten, a pécsi bemutatkozást követően az anyag Győrbe utazik tovább.

A speciális kollekció létrejötte Pierre Vasarelynek köszönhető, aki a nagyapja dolgozóasztalából származó két borítéknyi színes, geometrikus papírkivágást juttatott el a Hungarikonok tulajdonosához, Kárpáti Tamáshoz. Az ő felkérésére itthon és külföldön élő magyar művészek ezek felhasználásával hoztak létre ily módon Vasarely-ihlette műtárgyakat. Többek között  Konok Tamás, Orosz István, Fehér László, Szurcsik József, Pinczehelyi Sándor, Ernszt András,  ef Zámbó István, a Verebics testvérek, Weiler Péter, Ördög Noémi gyarapították a gyűjteményt.

A rangos alkotógárdában Botos Péter és Kóródi Zsuzsanna az üvegszobrászokat, Kaiser Ottó és Tóth György a fotósokat képviseli, míg a friss Munkácsy-díjas, “neonszobrászként” ismert Hérics Nándor különleges, világító led-hologrammal jelentkezett. Fürjesi Csaba Salzburgból, Naomi Devil Bécsből, Kecskeméti Sándor Berlinből, Fülöp Tibor pedig Barcelonából juttatta el munkáját. A tárlat anyagából hamarosan album is megjelenik.

A  Hungarikon gyűjteményt Kárpáti Tamás újságíró, műgyűjtő találta ki és hozta létre az elmúlt évtizedben, ami ma már több mint 150 darabból áll.  Az  általa felvetett ötlet az volt, hogy jeles személyiségektől - Bartók Bélától Örkény Istvánig, Rubik Ernőtől Albert Flóriánig - származó tárgyakat  - sétabot, zsebóra, ecset, futballcsuka, szemüveg, kalap - kortárs magyar művészek egy-egy műalkotásba foglalják bele, az eredeti tulajdonos szellemisége és saját művészi megközelítésük elegyítésével. Az egyre bővülő Hungarikonok gyűjteményt már kiállították Bécsben, Londonban, Milánóban és idehaza is több helyszínen. A gyűjtemény egyre növekvő értékét jelzi az is, hogy immár Fair Play- és Magyar Brands-díjas, valamint ebben felterjesztették Prima Primissima díjra is. Ebben az esztendőben a gyűjtemény egy külön kollekcióval bővült, Vasarely virágaival.

 

A Pécsett 1906-ban, Vásárhelyi Győzőként született Victor Vasarely nagy hatással volt a 20. századi képzőművészetre, a vizuális kultúrára, sőt még a divatra is. Ma is számos követője, tisztelője van a művészek között, így nem csoda, hogy a kortárs magyar festő- és szobrászművészek örömmel készítették el saját Vasarely Hungarikonjukat. Összesen 26 Vasarely Hungarikon készült, amelyekből a tavaszi szentendrei, majd budapesti bemutatót követően július 20-án, a Pécsi Galériában nyílik kiállítás.


A pécsi tárlat kiegészül még a Magyar múzsák és a Rocklegendák hungarikonjaival is. Ez előbbi Tóth György fotóművész aktsorozata jeles művésznőinkről, az utóbbi a magyar rock-történet olyan legendái előtt tiszteleg, mint Somló Tamás, Presser Gábor, Demjén Ferenc vagy Deák Bill Gyula, de itt lesz Cseh Tamás –működőképes - Mambó-magnója is, Balás Eszter alkotásába foglalva.


A kiállítást Tunyogi Henrietta balettművész, filmrendező nyitja  meg, aki maga is szerepel az egyik alkotáson.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>