. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Védelem a szellemitulajdon-jogoknak
2014-07-31 22:51:06
Védelem a  szellemitulajdon-jogoknak

Védelem a szellemitulajdon-jogoknak

Megjelent az Európai Bizottság szellemitulajdon-jogok érvényesítését szolgáló vámügyi intézkedésekről szóló éves jelentése, amely szerint az uniós vámhatóságok 2013-ban közel 36 millió, feltételezhetően szellemitulajdon-jogot sértő árucikket foglaltak le.


Jóllehet ez a szám elmarad a korábbi évek mutatóitól, az elkobzott áruk értéke még így is több mint 760 millió eurót tesz ki.  A jelentés statisztikai adatokat közöl az unió külső határain lefoglalt hamisított áruk típusáról, származásáról és szállításuk módjáról.


Mint Algirdas Šemeta, az adó- és vámügyért, a statisztikákért, az ellenőrzésért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos elmondta, az innováció és a kreativitás olyan területek, amelyeken Európa értéket teremt. A szellemitulajdon-jogok védelme nem pusztán az európai fogyasztók egészsége és biztonsága szempontjából fontos, hanem egyben hozzájárul az Európai Unió gazdaságának növekedéséhez és a munkahelyteremtéshez is.  Hangsúlyozta, a közzétett jelentés számadatai szerint valamennyi termék ki van téve a hamisítás kockázatának, a vámhatóságok pedig jól teljesítenek a hamisított termékek lefoglalása terén.


A lefoglalt áruk között a ruházati cikkek - a lefoglalt áruk 12 százaléka - és a gyógyszerek -  tíz százalék - állnak első helyen. Az elmúlt évben  a vámügyi intézkedések mintegy 70 százaléka a postai és  a futárszolgálati küldeményeket érintette. A postai áruforgalomból kiszűrt áruk 19 százaléka gyógyszerkészítmény volt.


Hozzávetőlegesen az összes lefoglalt áru 90 százalékát vagy megsemmisítették, vagy bírósági eljárást indítottak a jogsértés tényének megállapítása érdekében. A hamisított áruk első számú forrása változatlanul Kína. A lefoglalt áruk 66 százaléka onnan,  13 százaléka pedig Hongkongból származott.  Egyes termékkategóriák esetében ugyanakkor más országok végeztek az első helyen. A hamisított illatszerek és kozmetikai cikkek első számú forrása például Törökország, az élelmiszereké pedig Egyiptom.


Az Európa 2020 stratégia kiemeli, hogy a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok védelme az uniós gazdaság egyik sarokköve és a jövőbeli növekedés meghatározó tényezője például a kutatás, az innováció és a foglalkoztatás területén. A szellemitulajdon-jogok hatékony érvényesítése az egészség és biztonság szempontja miatt is fontos, mivel bizonyos, nem előírásszerűen előállított hamis termékek  - élelmiszerek, testápolási cikkek és gyermekjátékok -  súlyos veszélyt jelenthetnek a polgárokra.


Az uniós vámhatóságoknak meghatározó szerepe van abban, hogy a feltételezhetően szellemitulajdon-jogokat sértő termékek ne jussanak be az unió területére. Az Európai Bizottság 2000 óta évente beszámolót tesz közzé a vámhatóságok szellemitulajdon-jogok érvényesítésére irányuló tevékenységéről. A nemzeti vámigazgatási szervek által az Európai  Bizottságnak megküldött adatokon alapuló beszámoló értékes adatokkal szolgál a szellemitulajdon-jogok unióbeli megsértésének elemzéséhez a vámszervek és az uniós intézmények számára, például a szellemi tulajdoni jogsértések európai megfigyelőközpontján keresztül.


Az elmúlt év júniusában új rendeletet fogadtak el a szellemitulajdon-jogok vámhatósági érvényesítésével kapcsolatban, ami megerősíti a szellemitulajdon-jogok vámhatósági érvényesítésére vonatkozó szabályokat.  E mellett 2012. decemberében az Európai Unió Tanácsa a szellemitulajdon-jogok megsértése elleni küzdelem jegyében uniós vámügyi cselekvési tervet fogadott el a 2013–2017-es időszakra vonatkozóan.

Utoljára frissítve: 2014-07-31 22:52:05

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>