. Ma Andrea napja van.
Végveszélyben a Pécsi Harmadik Színház
2023-01-11 20:48:14
Végveszélyben a Pécsi Harmadik Színház

Végveszélyben a Pécsi Harmadik Színház

Január 14-én tartja várhatóan az utolsó, sját előadását a végveszélybe került kiemelt színházak közé tartozó Pécsi Harmadik Színház.

 

Az utóbbi hónapokban, rajtuk kívülálló okok miatt, rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe sodródtak. nem sokkal nagy sikerű Csirkefej-bemutatónk után – 2022. december 23-án – kénytelenek voltak kikapcsolni  az épületben a fűtést. Magánszínházként nem jogosultak a szolgáltatóktól kedvezményekre, így az energiaválság következtében megsokszorozódott rezsiköltségeink soha nem tapasztalt magasságokba szöktek és az erre az évadra kapott, működési célú állami támogatás pedig csak a töredéke a fizetendő összegnek. Januárra minden anyagi tartalékuk elfogyott.

A teátrum az elmúlt bő három évtizedben a kortárs magyar drámák műhelyeként vívott ki magának országos elismertséget. Előadásaikat rangos díjakkal jutalmazták, befogadószínházi tevékenységük részeként pedig 18 határon túli társulat 48 produkciójának 243 előadásával a nemzeti identitás erősítésében is fontos szerepet játszottak. Nem akarják veszni hagyni mindazt az értéket, amit létrehoztak.

Folyamatosan keresik a módját annak, miként tudnák megteremteni a színház további működésének feltételeit. Utóvédharcuk zárótüzében kétségbeesetten várják – határon innen és túlról is – színházak és színházi társaságok, alkotók és befogadók, barátok és vetélytársak, művészetpártoló mecénások és tehetős gavallérok, cégek és önkormányzatok, továbbá bankok csapatainak segítségét.

Azt teszik, amit Örkény István egypercese, az Üzenet a palackban főszereplője, egy derék, hajótörött magyar matróz, aki a háborgó tengeren, dacolva a viharral, a hideggel, a sötétséggel és az óriási hullámokkal, minden erejét összeszedve kapálózni kezd a kezeivel-lábaival, hogy ne merüljön a víz alá.

A színház küzdelme csak úgy vezet sikerre, ha mentőövet kapnak a színház szeretőktől. Bankszámlaszámuk: 11731001-20666200. Kérik, hogy az adományozók a  Közlemény rovatba írják be: támogatás

A Pécsi Harmadik Színház viharvert serege

Utoljára frissítve: 2023-01-11 20:54:51

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>