. Ma Béla napja van.
Versenyképes közszolgáltatások
2014-07-29 23:17:00
Versenyképes közszolgáltatások

Versenyképes közszolgáltatások

Az Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság és Regionális Tudományi Kutatóközpont  Regionális Kutatások Intézete  a múlt év áprilisa és  2014. júliusa között valósította meg az Államreform Operatív Program keretében a „Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása” című kiemelt projektet.

Helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása című kiemelt  kutatási projekt eredményeit szakmai konferencia keretében ismerhették meg az érdeklődők.

Mint a pécsi tudományos tanácskozáson elhangzott, a kutatók a  projekt keretében áttekintették a közszolgáltatás-szervezés elméleti szakirodalmát, hazai jogi szabályozási, szakpolitikai sajátosságait, illetve  az empirikus  úton – kérdőívek, interjúk – segítségével  összegyűjtött adatok alapján, a hazai önkormányzatok közszolgáltatási sajátosságait bemutató elemzést.  E mellett ismertették a kutatás során szerzett  tapasztalatok alapján a közszolgáltatások  jelenlegi helyzetének legfontosabb elemeit, s azokat a javaslatokat, amelyeket a helyi önkormányzatok és a kormányzati szervek számára fogalmaztak meg  szervezetfejlesztési, feladat-ellátási, finanszírozási és szervezési témakörökben.


Az emberek közszolgáltatásokkal való ellátása a mindenkori kormányzatok számára az egyik legfontosabb feladat, amelynek terjedelme, tartalma és megszervezési módja sokkal változékonyabb közpolitikai terület a klasszikus politikai és adminisztratív/hatósági kormányzáshoz képest.

Különösen így van ez az utóbbi évtizedekben, amikor viszonylag rövid időn belül  - két évtized alatt kétszer is - jelentős modellváltások következtek be a szisztematikusan építkező, modernizálódó közszolgáltatás-szervezési módszerek, technikák megújításával, bővülésével párhuzamosan.  A közszolgáltatások megszervezésében is divatossá váltak a piaci módszerek és logikák,  az ezeket nyújtó szervezeti kör  kibővült a profit és nonprofit szektor szereplőivel és az általuk használt módszerekkel.

Mind e közben a privatizáció és a kiszervezés – mint válságkezelési eljárás – természetesen érintette a közszolgáltatási szektort is, főként a közüzemi szolgáltatások terén. Általános tendenciaként  ez elsősorban a nagy közszolgáltatók esetében  – a villamos energia és gázszolgáltató vállalatok –  volt tetten érhető.

Utoljára frissítve: 2014-07-30 21:04:14

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>