. Ma Auguszta napja van.
Vidovszky László 75 éves
2019-02-23 13:27:27
Vidovszky László 75 éves

Vidovszky László 75 éves

Pécs zenei életének egyik újabb meghatározó egyénisége ünnepli jubileumát, 75 éves lett Vidovszky László.

A neves komponista művészete egészen különleges – nem a megszokott dimenziókban alkot. Négyéves  volt, amikor először leült a zongora elé, és abban a pillanatban minden  eldőlt, az útja innen a zeneiskolától egészen a Zeneakadémiáig vezetett. Alkotói pályájára a nagy zeneszerzők közül Bach és Schubert művészete hatott, a  magyarok közül pedig  minden huszadik századi komponista.

Szegeden végzett az egyetemen, majd a Zeneakadémián folytatta tanulmányait. A diploma megszerzését követően a Művészeti Alaptól elnyert ösztöndíj segítségével zeneszerzést tanult fél évig  Párizsban. Onnan visszatérve a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zeneiskolai Tanárképző Intézetében tanított, majd a nyolcvanas évek elején Pécsre került, akkor a városban jelentős átalakulások zajlottak, és sok új oktatót hívtak ide akkoriban.

Munkássága során rengeteg műfajban alkotott, a legkedvesebb számára mindig az, a mű, amin éppen az adott pillanatban dolgozik. Azonban, ami talán a leginkább közel áll hozzá, az a tágabb értelemben vett kamarazene, ami mindig is foglalkoztatta. Ebben a zenei műfajban az a különleges, hogy néhányan közösen gondolkodnak, szellemi kapcsolat jön létre közöttük azon idő alatt, amikor közösen hoznak létre egy alkotást, szólaltatnak meg egy művet.

Foglalkozott számítógépes zeneszerzéssel is, amit oktatott is az egyetemen. Ami szerinte nem más, mint egyfajta hanggenerálás. Vallja itt is az adott pillanat ereje a lényeg, nem feltétlenül az időtállóság. A pillanat erejében hisz ő maga is, arra fókuszál, számára az a legfontosabb, hogy abban a másodpercben hogyan szólal meg az adott zenedarab

Az Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas Vidovszky László 1944. február 25-én született Békéscsabán. Alapító tagja volt az Új Zenei Stúdiónak 1970-ben, ahol a kortárs zene, kortárs alkotókat helyezték az előtérbe. Munkássága során zongoradaraboktól, vonósnégyesektől, kamaraegyüttesektől az operán keresztül a videojátékokhoz készített számítógépes audio-felvételekig számtalan műfajban alkotott.

(fotó:Hrotkó Bálint)

Utoljára frissítve: 2019-02-23 13:37:05

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>