. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Világhírű kerámiaszobrász az egyetem új díszdoktora
2018-06-02 21:21:57
 Világhírű kerámiaszobrász az egyetem új  díszdoktora

Világhírű kerámiaszobrász az egyetem új díszdoktora

A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara által díszdoktori címre javasolt világhírű művészt rendhagyó módon az Egyesült Államokban avatták az egyetem tiszteletbeli doktorává.
 
A Pécsi Tudományegyetem Szenátusa 2017 elején döntött arról, hogy díszdoktori címet adományoz Jun Kaneko keramikus művésznek. Az eredeti tervek szerint még ugyanabban az évben, szeptemberben az ünnepélyes jubileumi tanévnyitón került volna sor Kaneko díszdoktorrá avatására, azonban a művész egészségi állapotában beállt hirtelen változás nem tette ezt  lehetővé.


A Jun Kaneko díszdoktorrá fogadását kezdeményező Nagy Márta kerámiaművész, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Kerámia Tanszékének vezetője, valamint Fusz György kerámiaszobrász, egyetemi tanár, tudományos dékán-helyettese és Seres Beáta Kar nemzetközi ügyekért felelős munkatársa az Egyesült Államokban, a művész lakóhelyén   ünnepélyes keretek között, mintegy 200 meghívott vendég jelenlétében avatták a művészt az egyetem tiszteletbeli professzorává. A közönség soraiban többek között ott volt Omaha város, valamint Lincoln, Nebraska állam fővárosának polgármestere,  valamint művészek, műgyűjtők és galériatulajdonosok, a helyi művészetkedvelő- és pártoló értelmiség tagjai.


A művész  meghatottan hallgatta  Nagy Márta laudációját,  s vette át Fusz Györgytől, a kar dékán-helyettestől a doktori oklevelet és az egyetemi tanárok talárját. Köszönete jeléül a világhírű japán származású keramikus egy szobrot  adományoz az egyetemnek,ami várhatóan  az év végéig megérkezik Pécsre.


Jun Kanekot az egyik legjelentősebb kortárs keramikus művészként tartják számon szerte a világon. A nagojai születésű művész 1963-ban, 21 évesen telepedett le az Egyesült Államokban. Amióta megismerkedett a  kerámiával, célja, hogy olyan művek kerüljenek ki a keze alól, amelyek „vizuális energiájától vibrálni kezd a levegő”.


A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara zenei területen olyan díszdoktorokkal büszkélkedhet, mint José Carreras és  Plácido Domingo. Jun Kaneko által most a vizuális művészetek terén is nagy formátumú alkotóval gyarapodott a tiszteletbeli professzorok sora.

Utoljára frissítve: 2018-06-02 22:25:57

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>