. Ma Stefánia napja van.
Világhírű keramikusművész szobrai Pécsen
2022-10-26 21:32:11
Világhírű keramikusművész szobrai Pécsen

Világhírű keramikusművész szobrai Pécsen

Két szobrot ajándékozott Jun Kaneko világhírű keramikusművész, a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora a felsőoktatási intézmények.
 
Jun Kaneko az Egyesült Államokban (Omaha, Nebraska) élő, japán származású keramikusművész, az egyetem Művészeti Karának díszdoktora. A rendkívül termékeny, világszerte elismert művész nagy hangsúlyt helyez a fiatal tehetségek támogatására. Díszdoktorrá avatására 2018-ban rendhagyó módon nem Pécsett, hanem a művész amerikai otthonában került sor, mivel egészségi állapota akkor nem engedte meg az utazást. Ezen alkalommal ajánlotta fel a művész a kettő darabból álló - fejeket formázó -  szoborcsoportját az egyetemnek számára. A szobrokat Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbjében állították fel.

"Nagyon szép hagyomány a honoris causa cím odaítélése egyetemünkön, amit azok érdemelnek ki, akik aktív kapcsolatban vannak az egyetem valamelyik karával. Az viszont nem mindennap történik meg, hogy  az elismerésben részesülő  ilyen jelentős értékű alkotást adományozzon az intézménynek. A két szobor jól illeszkedik a szép, modern épülethez is." - emelte ki Miseta Attila, a rektor.

"Ha Jun Kaneko életének adatairól infografikát készítenénk, az bizonyosan egy rendkívül érdekes és szép képet mutatna. Olyan szép és okos kép lenne ez, mint amilyen produktív, eredményes, sikeres és tartalmas az életműve. Művészi tevékenysége széles skálán mozog. Akár fest, akár agyagot gyúr, bronzot vagy üveget önt, akár nagy méretben készít közterekre szánt munkákat, vagy kisméretű darabokat készít. Vagy éppen varázslatos díszleteket és jelmezeket tervez operákhoz, mint Mozart Varázsfuvolája, a Fidelio, vagy Puccini Pillangókisasszonya. Mindig és minden alkotásával közelebb visz minket világunk teljességének és összetettségének megértéséhez"- méltatta a művész életművét Nagy Márta keramikusművész, a Művészeti Kar professor emeritája.

Mindezt a következőkkel egészítette ki,  Jun Kaneko saját karrierje  építése mellett kiemelt figyelmet fordít a kreativitás és a magas színvonalú művészet segítésére. Hitvallása és célkitűzése az Open Space, ami többféleképpen értelmezhető, de mindenképpen a szárnyaló elméről és az annak számára fontos terek megnyitásáról szól. Kiállításokon, előadásokon és oktatási tevékenységen keresztül teljesíti küldetését, hogy ösztönözze és felfedezze a kreativitást. Feleségével együtt társalapítója egy olyan művészeti központnak, ami évről évre fantasztikus lehetőségeket kínál a világ minden tájáról érkező művészeknek.  Kitért arra is, a  Pécsi Tudományegyetem küldetésének szerves része és fontos feladata, hogy a legjobb művészeken keresztül valódi példát mutasson hallgatóinak. Azzal, hogy a Jun Kanekot díszdoktorrá avatta, egy kivételes, sokrétű, a lehető legmagasabb színvonalon alkotó kiváló művésszel gazdagodott.

A művésznek Omahában hatalmas műhelyei vannak, amelyek kétszer akkorák, mint a Művészeti Kar teljes alapterülete. Hat méteres szobor kiégetésére alkalmas kemencével is rendelkezik. Megrendült egészsége miatt sokszor kényszerű vendég egy, a lakhelyéhez közeli klinikának, ami előtt 15 méteres szobra áll, és a belső terekben is számos kisebb tárlat látható alkotásaiból.

Utoljára frissítve: 2022-10-26 21:33:00

További híreink
Villányi Franc ünnep hetedszer
Ismét két álló napig Villány a cabernet franc világvárosa.
2022-11-26 09:20:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
Pécsett a Dzsámi látványos fényfestése koronázza meg a XI. Adventi Kézműves és Mesevásárt november 25. - december 24. között.
2022-11-25 01:34:10, Hírek, Környezetünk Bővebben
Baranyai méz jár a véradásért
Csütörtökön „Mézes Véradást” tartanak Pécsen a Vérellátó Központban.
2022-11-24 01:33:30, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Himnuszt írt a borozáshoz a Punnany Massif énekese Meszes Balázs.
Bővebben >>