. Ma György napja van.
Világhírű zenekar Pécsett
2015-01-23 13:24:10
Világhírű zenekar Pécsett

Világhírű zenekar Pécsett

A Kodály Központban lép fel  jubileumi, 25. évadának nyitányaként a világhírű Orosz Nemzeti Zenekar Mihail Pletnyov alapító-karmester vezényletével, amelynek szólistája .Várdai István csellóművész lesz, aki Sosztakovics: G-dúr csellóversenyét játssza.


Közel 40 éve nem koncertezett világhírű külföldi szimfonikus zenekar Pécsett, így a pécsi székhelyű Filharmónia Magyarország szervezte  koncert a város életében is meghatározó, hiszen a Kodály Központ ezzel a hangversennyel egy újabb lépést tehet annak érdekében, hogy egyre rangosabb helyet foglaljon el Európa hangversenytérképén.


A különleges jelző nemcsak a fellépőknek, a műsornak is szól, ugyanis különleges, hogy 2004-ben az Orosz Nemzeti Zenekar volt az első orosz együttes, amelyik Grammy díjat kapott albumáért, amelyen a közélet világhírű személyiségei is közreműködnek. A Gramophone magazin az általuk készített Csajkovszkij: Patetikus szimfóniájának felvételét, a történelem legjobbjaként listázta.


Alakulása pillanatában is különlegesnek „tervezték” a zenekart, hiszen nem évek hosszú, kitartó munkájával jutottak fel a csúcsra, érték el, hogy ma a világ legjobb, legmeghatározóbb zenei együttesei közé sorolják őket, hanem muzsikájukkal szinte azonnal kivívták a nagyközönség lelkesedését, a nemzetközi szakma elismerését.


Az Orosz Nemzeti Zenekar a kiemelkedő orosz együttesek között is egyedülálló, hiszen magánintézményként nem állami támogatásból működik, hanem orosz és nemzetközi magánszemélyek, cégek és alapítványok támogatásából tartja fenn magát. Különlegessége, hogy a zenekar alapítója, a világhírű zongoraművész és karmester Mihail Pletnyov.


Az ínyencségekre fogékony zeneszerető közönség az orosz romantika remekműveit hallgathatják meg, a szinte ismeretlen, Glazunov E-dúr szvitje „A középkorból” című darabtól a slágerszerűen népszerűig Csajkovszkij 1888-ban komponált V. e-moll szimfóniájáig.


Pécsett a koncert szólistája a pécsi születésű gordonkaművész, Várdai István, aki ősszel megnyerte a rangos ARD Nemzetközi Csellóversenyt Münchenben. A világhírű zenei fesztiválok meghívásain túl fellépett már a bécsi Konzerthaustól a New York-i Carnegie Hallig számos jelentős koncertteremben.

Utoljára frissítve: 2015-01-23 13:25:20

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>