. Ma Emma napja van.
Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
2019-01-13 22:52:51
Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit

Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit

Címzetes professzori címeket adományoz és egyedülálló szakmai együttműködés keretében támogatja az egyetemi felsőfokú zenei képzést a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézete.

Mint  Vas Bence, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének igazgatója elmondta, a címet elnyert művészek - Baráti Kristóf  Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész, mint  címzetes egyetemi tanár, Szőke Zoltán kürtművész és Szűcs Máté brácsaművész, mint egyetemi docens - a jövőben tovább fejlesztik szakmai kapcsolatukat az egyetemmel. Szőke Zoltán szeptembertől az intézetben oktatóként kezdi meg munkáját. A Kamara Akadémia Egyesület pedig Várdai István elnökletével egyesületi programjait hozza Pécsre,  szintén ennek  keretében, valamint kurzusok tartásával támogatja az intézet munkáját Baráti Kristóf és Szűcs Máté. Az együttműködés pontos tartalmát a tavaszig megkötendő megállapodás tartalmazza majd.


Baráti Kristóf hegedűművész többek között ennek kapcsán arról szólt, hogy  megtisztelő számára a tiszteletbeli professzori cím.  Kitért arra is, hogy kapcsolata Pécsi Tudományegyetemmel hosszú múltra tekint vissza, s mindig is fontos volt számára, hogy tanácsaival segítse az egyetemet.


A csellóművész Várdai Istvánnak pedig azért  is jelen sokat az egyetemi tanár cím megszerzése, mert maga is Pécsről, az egyetem falai közül indult. Mint elmondta, ugyan az  élete úgy alakult, hogy az év jelentős időszakát külföldön tölti, így nem tud részt venni a mindennapi pedagógiai munkában, azonban nagy örömére az egyetem Művészeti Kara nyitott volt a Magyarországon elnökletével működő Kamara Akadémia Egyesülettel való gyakorlati együttműködésre, amelynek eredményeként számos a hallgatók tudását fejlesztő és gazdagító programok születhetnek..
 
Szűcs Máté brácsaművész nagyon fontosnak tartja a hazai tehetségek segítését, támogatását. Feleségével és kisfiával Berlinből hazaköltözött Magyarországra, emellett Genfben tanít. Mint elárulta, a Kamara Akadémia Egyesület és a Pécsi Tudományegyetem között a közeljövőben létrejövő együttműködési megállapodás reményei szerint lehetővé teszi majd, hogy kurzusokat tartson, amelyek zárásaként koncertet ad az egyetem hallgatóinak.
 
A kürtművész Szőke Zoltán nagy örömmel fogadta a kinevezést. Kapcsolata a Zeneművészeti Intézet rézfúvós tanszakával nem új keletű, néhány oktatóhoz – Farkas István Péter, Bazsinka József – évtizedek óta szoros munkakapcsolat fűzi. A kürt tanszakkal nemcsak Kreka László meghívására találkozott, hanem  A BFZ bekopog! program kapcsán az egyetemi hallgatókkal közös produkciót  is létre hoztak az elmúlt esztendőben. Szólt arról is, hogy nagy izgalommal várja a következő iskolai tanévet, aminek induló kürt évfolyama a tervek szerint hozzá felvételizhet majd. Hosszú távú elképzelései között elsősorban a zenekari kürtös utánpótlás nevelése… és a hangszer szeretetét gyerekeknek átadni képes tanárok képzése szerepel.

Utoljára frissítve: 2019-01-13 22:54:33

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>