. Ma Gedeon napja van.
Villányi vörös és pécsi fehér a kiválasztott
2020-11-20 19:00:31
Villányi vörös és pécsi fehér a kiválasztott

Villányi vörös és pécsi fehér a kiválasztott

A hagyományokhoz híven tanév elején kihirdetik, mely borok viselhetik egy éven át a Pécsi Tudományegyetem Bora kitüntető címet.


A Pécsi Tudományegyetem 2000-ben döntött úgy, hogy a régió meghatározó intézményeként határokon innen és túl egyaránt méltó ajándéktárgyakkal kívánja képviselni a Dél-Dunántúlt. Amikor a pécsi egyetem elindította a borválasztást, az alapelvek között  szerepelt, hogy a régió borvidékeiről -  pécsi, szekszárdi, villányi, tolnai - kell kiválasztani egy-egy fehéret és vöröset. Nem elhanyagolható  tényező volt a bor kiválasztásánál a minőség mellett az ár sem, hiszen fontos, hogy az egyetem oktatói és hallgatói is meg tudják vásárolni.


Ebben az esztendőben a fehér borok közül  a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2018-as Cirfandlija lett a szakmai és  a társadalmi zsűri közös választottja. A pécsi kutatóintézetet 70 évvel ezelőtt, 1949-ben a több évszázados múltra visszatekintő  egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva hozták létre. A bő tíz éve  a Pécsi Tudományegyetem keretei között működő kutatóintézet Európában egyedülálló és pótolhatatlan fajtagyűjteménnyel és szőlőgénbankkal rendelkezik. A cirfandli fajta pécsi különlegesség, amelynek megóvása és értékeinek bemutatása az intézet egyik kiemelt feladata.


A vörösborok  kategóriájában Günzer Zoltán villányi családi birtokának 2017-es Cabernet Sauvignonja került ki győztesen. A cabernet sauvignon olyan nemzetközi fajta, amelynek a kilencvenes évek óta meghatározó szerepe van a Villányi borvidéken, testes, érett, harmonikus és elegáns borokat ad.


A Günzer Zoltánék a Villányi borvidéken generációk óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. A családi gazdaság 1990-ben kezdte meg működését. Kezdetben fél hektárnyi területen termesztettek szőlőt és  évi 1500 palack bort értékesítettek. Mára 25 hektár saját területtel rendelkeznek és 200.000 palack bor értékesítenek éves szinten.

 

Idén az ünnepélyes díjátadó a vírushelyzet miatt elmaradt, de a borok az ősz folyamán forgalomba kerültek: egy villányi cabernet sauvignon és egy pécsi cirfandli lett a kiválasztott. (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2020-11-20 19:00:53

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Száz alkotó mutatkozik be az Országos Kerámiaművészeti Triennálén Pécsen.
Bővebben >>