. Ma Gedeon napja van.
Vincze Balázs Érdemes Művész
2021-03-17 20:31:52
Vincze Balázs Érdemes Művész

Vincze Balázs Érdemes Művész

A Pécsi Balett művészeti vezetője, Vincze Balázs táncművészi és alkotói munkásságát,  a Pécsi Balett önállóságáért tett elévülhetetlen érdemeit Érdemes Művész díjjal ismerték.

Vincze Balázs táncművész diplomáját 1995-ben szerezte a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1998-tól a Magyar Fesztivál Balett, majd 2001-től a Pécsi Balett fiatal magántáncosaként rendszerint főszerepeket kapott, melyeket nagyszerű karakterábrázoló képességgel, kiváló stílusérzékkel oldott meg.
 
Koreografálni 2001-ben kezdett, operettek és musicalek táncbetéteit készítette el, majd 2006-tól már balettekkel jelentkezett. A Pécsi Balett számára táncszínpadra álmodott  ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Koreográfiái jellemző a klasszikus alapokra épülő kortárs táncstílus, ami nemcsak  látványos, de közönségbarát is. Prózai és zenés színházi előadásokhoz is készített koreográfiáikat, amelyeket országszerte láthatók.

A Pécsi Balett igazgatója 2005-ben lett, ami akkor még a Pécsi Nemzeti Színház balett együtteseként működött. Felismerte, hogy csak akkor növelhető újra a Pécsi Balett szakmai presztízse, ha rendszeresen megmutathatja magát a fővárosban és külföldön, ezt pedig csak a teljes szakmai és jogi függetlenség kivívásával lehet elérni. Tizenegy  év küzdelem után sikerült tánctörténeti pillanatot írnia, 2017 januárjában Pécs  városa megalapította a szakmailag és gazdaságilag is önálló Pécsi Balett Nonprofit Kft-ét, amelynek ügyvezetője lett.
 
Elhivatottságát a táncművészet iránt, mi sem bizonyítja jobban, minthogy másfél évtizeddel ezelőtt életre hívta és azóta is  sikerrel működteti a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, a régió első és egyetlen professzionális táncfesztiválja.

Vincze Balázs jelenleg a Pécsi Balett művészeti vezetője, koreográfusa.(fotó: Fabinyi Gabriella)

Utoljára frissítve: 2021-03-17 20:32:21

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újra indult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság népszerű előadás-sorozata, Duna-Dráva Nemzeti Park Klub.
Bővebben >>