. Ma Lukács napja van.
Vizes VB: Úszás-6. nap
2017-07-29 17:55:38
Vizes VB: Úszás-6. nap

Vizes VB: Úszás-6. nap

A Duna Arénában a vizes világbajnokság úszóverseny sorozatának újabb napja zárult.

Hat versenyszám selejtezőit tartott délelőtt, ezek közül a férfi 50 méteres gyorsúszásban két magyar, Lobanovszkij Maxim és Takács Krisztián volt érdekelt. 13 selejtező futamot rendeztek, mindkét magyar a tizenegyedikben állt rajthoz az egyes és a nyolcas pályán. A kilencedik futamba kapcsolódunk be, 22.53-mal a tajpeji Wu nyeri, a szerb Barna András és az argentin Grabach előtt. A tízedik futam győztese az ukrán Sevcov 22.13-mal, a fehérorosz Macsekin és a görög Melandisz mögötte a dobogón. A következő futamban az ötödik és hatodik helyen zár a két magyar, az amerikai Dressel nyer, a görög Kolomejev a második, az ausztrál McEvoy a harmadik. A brazil Fratus nyeri a 12. futamot 21.51-gyel, az orosz Morozov és az olasz Dotto előtt, 22.18 és 22.23 a magyar srácok ideje. Következik az utolsó futam, a lengyel Juraszek nyer 21.74-gyel, a brit Proud a második, az ukrán Govorov pedig harmadik ebben a futamban. Takács Krisztián éppen továbbjutott a tizenhatodik helyen, Lobanovszkij pedig a 18. helyen zárt.

Hét selejtező futammal tartották a női 50 méteres pillangóúszás selejtezőjét. Egy magyar indult Molnár Flóra személyében, aki a hatodik futamban úszott az egyes pályán. Az ötödik futamot 25.74-gyel nyerte a holland Kromowidjojo, a belga Buys és a dán Beckmann ért célba mögötte. Futamában Molnár Flóra 26.51-gyel hetedik lett, a japán Ikee nyert 25.72-vel, a két franciát, Gastalldellót és Henique-et megelőzve. Az utolsó futamot a svéd Sjöström nyerte 25.25-tel, az amerikai Worrell a második, a német Schmidtke zárt a harmadik helyen. Flórát heten előzik ebből a futamból, ami azt jelenti, hogy a tizenkilencedik helyen végez, nem jut tovább!

Cseh László és Milák Kristóf indult a férfi 100 méteres pillangóúszásban. Nyolc selejtező futamot rendeztek, Laci a hetedik körben a négyes, Kristóf a nyolcadik körben a hatos pályán állt rajthoz. A szerb Sabo nyerte az ötödik futamot 52.16-tal, a cseh Sefl a második és a belga Croenen a harmadik. Caleb Dressel nyeri 50.08-cal a következő kört az olasz Codia és brazil Martins előtt. Cseh Laci futamában  a négyesen úszott, a negyedik helyen zárt 51.55-tel, a brit Guy nyer 61.16-tal, a francia Metella a második, a lengyel Czerniak pedig a harmadik. A 17 éves Milák Kristóf futamát a szingapúri Schooling 51.21-gyel nyerte, óriási meglepetésként - junior világcsúccsal -, 51.23-mal Kristóf a második és a dél-afrikai Chad Le Clos a harmadik lett. Laci a tízedik, Kristóf az ötödik idővel megy tovább! Bravó, gyerekek!

Négy selejtező futamot rendeztek a női 300 méteres hátúszásban. Két magyar lány is indult, Hosszú Katinka és Burián Katalin is a negyedik, egyben utolsó körben a négyes és a hatos pályán úsztak. A harmadik futamban járunk, amikor ismét láthatjuk az eseményeket. Az amerikai Baker nyert 2:06.82-vel, honfitársát, Leah Smith-t előzte meg, valamint a kanadai Caédwell-t, aki a harmadik. És akkor lássuk tehát az utolsó kört a selejtezőben! Katka nagyon jól kezd, elsőként fordul. Az ausztrál McKeown és az ukrán Zevina mögötte. Katinka futamgyőzelmét semmi nem veszélyezteti, 2:07.30-cal nyer Zevina és McKeown előtt, Burián Kata ötödik 2:09.86-tal. Hosszú a második, Burián pedig a tizenegyedik helyen jut tovább!

A férfi 4x200 méteres gyorsúszó váltóverseny két selejtező futamában ott volt a magyar egység is. Csapatunk a második körben állt rajthoz a kettes pályán. 7:05.68-cal az ausztrálok nyerték az első kört, a briteket és az olaszokat előzve a dobogón.  A magyar csapat a kettesen indul, Németh Nándorral kezdünk, Amerika vezet az oroszok és Japán előtt. Az első váltáshoz az oroszok érkeznek elsőként, a hollandok és a görögök előtt, mi pedig a hatodik helyen váltunk, Grácz Benjámin a medencében! Az oroszok nagyon vezetnek, elsőként váltanak megint, Japán és Hollandia előtt, mi a hatodik helyen állunk, Telegdy Ádám a medencében. Az oroszok teljesítik elsőként a harmadik váltást is, Japán és Hollandia a második-harmadik helyen, mi a hatodik helyen váltunk, Kozma Dominik a medencében! Az oroszok fognak nyerni,7:07.21-gyel, Japán a második, Hollandia a harmadik, a magyar csapat 7:11.10-zel az ötödik. Nem kerülünk döntőbe, összesítésben a tízedik helyen fejezzük be a világbajnokságot!

A női 800 méteres gyorsúszás selejtezőjével fejeződik be a délelőtti program, négy selejtező futamot rendeztek két magyarral a mezőnyben. Késely Ajna és Kapás Boglárka egyaránt a harmadik futamba került, a kettes és a négyes pályára. A második előfutamba kapcsolódunk be, a liechtensteini Hassler vezet, a koreai Csoj és a lengyel Piechota előtt. Hassler meg is fogja nyerni a futamot 8:34.13-mal Csoj és Piechota a második és a harmadik. Ennél csak Késely Ajna tud 3 másodperccel jobbat. Az amerikai Smith kezd a legjobban, a két magyar lány a mezőny végén. Előrejöttek a lányok, 250-nél az ötödik hatok helyen úsznak, Leah Smith vezet. 400-nál a negyedik hatodik helyen jön a két lány, sőt, már harmadik Késely! 300 méterrel a vége előtt a harmadik-negyedik helyen haladnak, Smith vezet, az olasz Quadarella a második. Leah Smith megnyeri a harmadik futamot 8:21.19-cel, Quadarella a második, Bogi a harmadik 8:28.93-mal, Ajna az ötödik 8:32.01-gyel. Az utolsó futamot az amerikai Katie Ledecky vezeti és fogja megnyerni, 200-zal a vége előtt a kínai Li és a spanyol Belmonte áll a második és harmadik helyen. Ledecky ideje 8:20.24. Összesítésben Kapás Boglárka a hatodik idővel döntős, Késely Ajna a kilencedik helyen zárja a világbajnokságot.

Aminek nagyon lehetett örülni, az a 200 női hát két magyar továbbjutója és a 100 férfi pillangó két magyar elődöntőse, na meg a 800 női gyors selejtezője, ahonnét ugyebár Kapás Bogi jutott tovább.

A hatodik úszónap délutáni programját a női 100 méteres gyorsúszás döntőjével indítjuk. A nyolcas pályára érkezik az ausztrál Emma McKeon. Az egyesen a holland Ranomi Kromowidjojo. A hetesen a kanadai Penny Oleksiak. a kettesen az ausztrál Bronte Campbell. a hatoson a dán Pernille Blume, a hármason a szintén amerikai Mallory Camerford, aztán az ötösön Simone Manuel és Sarah Sjöström végül a négyesen. A szám világbajnoka 52.27-tel Simone Manuel, Sjöströmé a második hely, Pernille Blume pedig bronzérmet szerez.

A férfi 200 méteres hátúszás döntőjével folytatjuk, az egyes pályán úszik majd Bernek Péter, mint egyetlen magyar döntős. A kettesen az amerikai Jake Pebley, a hármason lesz majd az orosz Jevgenyij Rilov, a négyesen úszik a kínai Jia Ju Hszu, az ötösön az amerikai Ryan Murphy, a hatosra került az orosz Kliment Kolesnyikov, a hetesen a japán Rioszuke Irie és végül a nyolcas pályára került a litván Danas Rapsys. Rilov vezet ötvennél, Hszu és Kolesnyikov a dobogón. Rilov már egy testhosszal vezet fél távnál és 150 méternél is, végül 1:53.61-gyel nyer, Murphy a második és Pebley a bronzérmes, Bernek Peti ebben a számban a hatodik helyen zár!

Jön a női 200 méteres hátúszás elődöntője két futammal. Az elsőben a négyes pályán úszik majd Hosszú Katinka. Az egyesen a kínain Liu Ja Hszin úszik, a kettesre került a spanyol Africa Zamorano, a hármason a kanadai Hillary Caldwell, Katinka másik oldalán, az ötösön lesz az amerikai Regan Smith, a hatoson az ausztrál Kaylee McKeown, a hetesre került az orosz Daria Usztyinova, a nyolcasra pedig a hongkongi Claudia Lau. Fantasztikus lett Katinka rajtja, ötvennél elsőként fordul, mögötte Smith és Caldwell. Száznál Caldwell átveszi a vezetést és növeli az előnyét. Usztyinova végül nyer 2:07.08-cal, Smith és McKeown mögötte, Katinka a negy    edik 2:07.51-gyel.

A második futam hetes pályájára került Burián Katalin, az ő futama következik. Az egyesen úszik a német Lisa Graf, a kettesen az olasz Margherita Panziera, a hármason a kanadai Kylie Masse, a négyesen az amerikai Kathleen Baker, az ötösön az ausztrál Emily Seebohm, a hatoson az ukrán Daryna Zevina és a nyolcason a moldovai Tatiana Salcutan. Baker, Seebohm, Masse a sorrend ötvennél, Kata a hetedik. A sorrend száznál sem nagyon változik, majd Masse átveszi a vezetést. Végül 2:05.81-gyel Seebohm nyer, Masse a második és Baker a harmadik. Burián Kata 2:08.65-tel az ötödik a futamban, összesítésben a tízedik, Hosszú Katinka pedig a hetedik helyen döntőzik.

Következik a férfi 50 méteres gyorsúszás elődöntője, az első futamban a nyolcas pályán láthatjuk Takács Krisztiánt. Vele úszik egy futamban a medence másik végén, az egyes pályán az ukrán Szerhij Sevcov. A kettesen az amerikai Nathan Adrian, a hármasra került a brit Benjamin Proud, a négyesen az amerikai Caleb Dressel, az ötösön az orosz Vlagyimir Morozov, a hatoson úszik majd az olasz Luca Dotto, a hetesen pedig az ukrán Andrij Govorov. Dressel nyeri a futamot 21.29-cel, Morozov és Proud előtt, Takács Krisztián a hetedik helyen zár ebben a futamban 22.05-tel. A második futamba került az egyes pályára a finn Ari Pekka Liukkonen, a kettesen úszik a brazil Cesar Cielo Filho, a hármason a lengyel Pawel Juraszek. a négyesen a brazil Bruno Fratus, az ötösön a görög Kristian Kolomejev, a hatoson az ausztrál Cameron McEvoy, a hetesen a német Damian Wierlin, a nyolcason pedig a japán Shinri Siura. Fratus nyer 21.60-nal, Kolomejev a második, Liukkonen a harmadik.

A női 200 méteres mellúszás döntője következik. Ide került az egyes pályára a brit Molly Renshaw. A kettesen úszik a kanadai Kierra Smith, a hármason az ausztrál Taylor McKeown, a négyesen úszik az orosz Julija Jefimova. az ötösre került az amerikai Bethany Galat. a hatoson a kínai Si Jing Lin, a hetesen a spanyol Jessica Vall, a nyolcason pedig az amerikai Lily King tempózik majd. King kezd a legjobban a nyolcason, McKeown, Si mögötte a sorrend 50 méternél. 100 méternél McKeown átvészi a vezetés, Jefimova a harmadik. 150 méternél már Jefimova vezet és nyeri is a döntőt 2:19.64-gyel, Galat a második, a kínai Si pedig bronzérmet szerez.

A férfi 100 méteres pillangóúszás elődöntőjével folytatjuk, a kettes pályán az első futamban Cseh Lászlóval. Az egyesen az orosz Alexandr Popkov. Laci mellett a hármason úszik a dél-afrikai Chad Le Clos, a négyesen az olasz Piero Codia, az ötösön a szingapúri Joseph Schooling, a hatoson a brazil Henrique Martins, a hetesen az ausztrál Grant Irvine és a nyolcason az amerikai Tim Phillips. Lacinak gyenge a rajtja. 50.78-cal Schooling nyer, Laci a nyolcadikról jön föl a második helyre 51.16-tal, Irvine pedig a harmadik helyen fejezi be a futamot. A második futamban a hármas pályán lesz majd Milák Kristóf. Mellette úszik az egyesen a lengyel Jan Switkowski. A kettesen Konrad Czerniak, ő is lengyel, a négyesen az amerikai Caleb Dressel, az ötösön a brit James Guy, a hatoson a francia Mehdy Metella, a hetesen a kínai Zsu Hao Li, a nyolcason pedig az ausztrál David Morgan. Dressel nyeri a futamot 50.07-tel, Guy a második, Krisóf pedig a harmadik, 50.77-es új junior világcsúccsal! Laci a hatodik idővel, Kristóf pedig harmadikként döntős!

A női 50 méteres pillangóúszás első elődöntője következik. Az első futamot az amerikai Worrel nyeri 25.57-tel, a francia Henique és a kanadai Oleksiak előtt. A második futamban a lengyel Alexandra Urbanczyk, a belga Kimberly Buys, a holland Ranomi Kromopwidjojo, a svéd Sarah Sjöström, a japán Rikako Ikee, a francia Beryl Gastaldello, a dán Emilie Beckmann és az olasz Silvia Di Pietro úszik. Sjöström nyer 25.30-cal, Kromowidjojo és Buys végzett mögötte a második és harmadik helyen.

A férfi 200 méteres mellúszás döntője ma este az utolsó előtti programpont a Duna Arénában. A finálé egyes pályájára került az ausztrál Matthew Wilson. A kettesen úszik az amerikai Kevin Cordes, a hármason a brit Ross Murdoch, a négyesen az orosz Anton Csupkov, az ötösön a japán Ippei Watanabe, a hatoson Jaszuhiro Koszeki szintén Japánból, a hetesen az orosz Ilja Komenko és a nyolcason az amerikai Nic Fink. Elkezdődik a döntő, Koszeki, Vatanabe és Komenko vezeti a mezőnyt az első fordulónál. A sorrend nem változik az élen 100 méternél, az utolsó fordulót Watanabe, Koszeki Murdoch sorrendben teljesítik. Végül Csupkov 2:06.96-tal nyer, ez világbajnoki csúcs, Koszeki a második, Vatanabe a bronzérmes.

A férfi 4x200 méteres gyorsúszó váltóverseny döntője zárja a mai programot. Az Amerikai Egyesült Államok, Olaszország, Oroszország, Ausztrália, Nagy-Britannia, Hollandia, Japán és Lengyelország csapatai kerültek ebbe a döntőbe. Oroszország, Amerika, Lengyelország a sorrend az első váltásnál. A másodikat is szépen hozzák, az oroszok a második helyen továbbra is. A harmadik váltást is az amerikaiak teljesítik először, az oroszok továbbra is a második helyen, a britek pedig a harmadikon. Végül a britek nyernek 7:01.70-nel, az oroszoké az ezüstérem, a bronzot pedig az amerikai csapat kapja.

Ezzel véget ért a hatodik versenynap is a Duna Arénában reméljük, hogy a holnapi nap a maihoz hasonló élményeket tartogat a számunkra. Bármi történik is, be fogunk róla számolni!

(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2017-07-29 17:56:37

További híreink
Három új gyorsasági szakasz
Október 13. és 15. között a rallyé a főszerep Pécsett és szerte Baranyában.
2017-10-13 18:35:11, Hírek, Sport Bővebben
VB-selejtező: Magyarország-Feröer szigetek 1:0
Utolsó fordulójához érkezett az európai zónában a jövő évi labdarúgó világbajnokság selejtező sorozata.
2017-10-11 10:58:22, Hírek, Sport Bővebben
Világbajnoki selejtező: Svájc –Magyarország 5:2
Ugyan magyar szempontból a világbajnokságra történő kijutással kapcsolatban minden eldőlt, mégsem nevezhetjük a Svájc-Magyarország világbajnoki selejtezőt tét nélkülinek.
2017-10-08 15:29:49, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Aquaprofit Zrt. innovatív fejlesztése vízhiányos térségek, katasztrófa sújtotta övezetek vagy menekülttáborok ...
Bővebben >>