. Ma György napja van.
Vizes VB: Úszás-6. nap
2017-07-29 17:55:38
Vizes VB: Úszás-6. nap

Vizes VB: Úszás-6. nap

A Duna Arénában a vizes világbajnokság úszóverseny sorozatának újabb napja zárult.

Hat versenyszám selejtezőit tartott délelőtt, ezek közül a férfi 50 méteres gyorsúszásban két magyar, Lobanovszkij Maxim és Takács Krisztián volt érdekelt. 13 selejtező futamot rendeztek, mindkét magyar a tizenegyedikben állt rajthoz az egyes és a nyolcas pályán. A kilencedik futamba kapcsolódunk be, 22.53-mal a tajpeji Wu nyeri, a szerb Barna András és az argentin Grabach előtt. A tízedik futam győztese az ukrán Sevcov 22.13-mal, a fehérorosz Macsekin és a görög Melandisz mögötte a dobogón. A következő futamban az ötödik és hatodik helyen zár a két magyar, az amerikai Dressel nyer, a görög Kolomejev a második, az ausztrál McEvoy a harmadik. A brazil Fratus nyeri a 12. futamot 21.51-gyel, az orosz Morozov és az olasz Dotto előtt, 22.18 és 22.23 a magyar srácok ideje. Következik az utolsó futam, a lengyel Juraszek nyer 21.74-gyel, a brit Proud a második, az ukrán Govorov pedig harmadik ebben a futamban. Takács Krisztián éppen továbbjutott a tizenhatodik helyen, Lobanovszkij pedig a 18. helyen zárt.

Hét selejtező futammal tartották a női 50 méteres pillangóúszás selejtezőjét. Egy magyar indult Molnár Flóra személyében, aki a hatodik futamban úszott az egyes pályán. Az ötödik futamot 25.74-gyel nyerte a holland Kromowidjojo, a belga Buys és a dán Beckmann ért célba mögötte. Futamában Molnár Flóra 26.51-gyel hetedik lett, a japán Ikee nyert 25.72-vel, a két franciát, Gastalldellót és Henique-et megelőzve. Az utolsó futamot a svéd Sjöström nyerte 25.25-tel, az amerikai Worrell a második, a német Schmidtke zárt a harmadik helyen. Flórát heten előzik ebből a futamból, ami azt jelenti, hogy a tizenkilencedik helyen végez, nem jut tovább!

Cseh László és Milák Kristóf indult a férfi 100 méteres pillangóúszásban. Nyolc selejtező futamot rendeztek, Laci a hetedik körben a négyes, Kristóf a nyolcadik körben a hatos pályán állt rajthoz. A szerb Sabo nyerte az ötödik futamot 52.16-tal, a cseh Sefl a második és a belga Croenen a harmadik. Caleb Dressel nyeri 50.08-cal a következő kört az olasz Codia és brazil Martins előtt. Cseh Laci futamában  a négyesen úszott, a negyedik helyen zárt 51.55-tel, a brit Guy nyer 61.16-tal, a francia Metella a második, a lengyel Czerniak pedig a harmadik. A 17 éves Milák Kristóf futamát a szingapúri Schooling 51.21-gyel nyerte, óriási meglepetésként - junior világcsúccsal -, 51.23-mal Kristóf a második és a dél-afrikai Chad Le Clos a harmadik lett. Laci a tízedik, Kristóf az ötödik idővel megy tovább! Bravó, gyerekek!

Négy selejtező futamot rendeztek a női 300 méteres hátúszásban. Két magyar lány is indult, Hosszú Katinka és Burián Katalin is a negyedik, egyben utolsó körben a négyes és a hatos pályán úsztak. A harmadik futamban járunk, amikor ismét láthatjuk az eseményeket. Az amerikai Baker nyert 2:06.82-vel, honfitársát, Leah Smith-t előzte meg, valamint a kanadai Caédwell-t, aki a harmadik. És akkor lássuk tehát az utolsó kört a selejtezőben! Katka nagyon jól kezd, elsőként fordul. Az ausztrál McKeown és az ukrán Zevina mögötte. Katinka futamgyőzelmét semmi nem veszélyezteti, 2:07.30-cal nyer Zevina és McKeown előtt, Burián Kata ötödik 2:09.86-tal. Hosszú a második, Burián pedig a tizenegyedik helyen jut tovább!

A férfi 4x200 méteres gyorsúszó váltóverseny két selejtező futamában ott volt a magyar egység is. Csapatunk a második körben állt rajthoz a kettes pályán. 7:05.68-cal az ausztrálok nyerték az első kört, a briteket és az olaszokat előzve a dobogón.  A magyar csapat a kettesen indul, Németh Nándorral kezdünk, Amerika vezet az oroszok és Japán előtt. Az első váltáshoz az oroszok érkeznek elsőként, a hollandok és a görögök előtt, mi pedig a hatodik helyen váltunk, Grácz Benjámin a medencében! Az oroszok nagyon vezetnek, elsőként váltanak megint, Japán és Hollandia előtt, mi a hatodik helyen állunk, Telegdy Ádám a medencében. Az oroszok teljesítik elsőként a harmadik váltást is, Japán és Hollandia a második-harmadik helyen, mi a hatodik helyen váltunk, Kozma Dominik a medencében! Az oroszok fognak nyerni,7:07.21-gyel, Japán a második, Hollandia a harmadik, a magyar csapat 7:11.10-zel az ötödik. Nem kerülünk döntőbe, összesítésben a tízedik helyen fejezzük be a világbajnokságot!

A női 800 méteres gyorsúszás selejtezőjével fejeződik be a délelőtti program, négy selejtező futamot rendeztek két magyarral a mezőnyben. Késely Ajna és Kapás Boglárka egyaránt a harmadik futamba került, a kettes és a négyes pályára. A második előfutamba kapcsolódunk be, a liechtensteini Hassler vezet, a koreai Csoj és a lengyel Piechota előtt. Hassler meg is fogja nyerni a futamot 8:34.13-mal Csoj és Piechota a második és a harmadik. Ennél csak Késely Ajna tud 3 másodperccel jobbat. Az amerikai Smith kezd a legjobban, a két magyar lány a mezőny végén. Előrejöttek a lányok, 250-nél az ötödik hatok helyen úsznak, Leah Smith vezet. 400-nál a negyedik hatodik helyen jön a két lány, sőt, már harmadik Késely! 300 méterrel a vége előtt a harmadik-negyedik helyen haladnak, Smith vezet, az olasz Quadarella a második. Leah Smith megnyeri a harmadik futamot 8:21.19-cel, Quadarella a második, Bogi a harmadik 8:28.93-mal, Ajna az ötödik 8:32.01-gyel. Az utolsó futamot az amerikai Katie Ledecky vezeti és fogja megnyerni, 200-zal a vége előtt a kínai Li és a spanyol Belmonte áll a második és harmadik helyen. Ledecky ideje 8:20.24. Összesítésben Kapás Boglárka a hatodik idővel döntős, Késely Ajna a kilencedik helyen zárja a világbajnokságot.

Aminek nagyon lehetett örülni, az a 200 női hát két magyar továbbjutója és a 100 férfi pillangó két magyar elődöntőse, na meg a 800 női gyors selejtezője, ahonnét ugyebár Kapás Bogi jutott tovább.

A hatodik úszónap délutáni programját a női 100 méteres gyorsúszás döntőjével indítjuk. A nyolcas pályára érkezik az ausztrál Emma McKeon. Az egyesen a holland Ranomi Kromowidjojo. A hetesen a kanadai Penny Oleksiak. a kettesen az ausztrál Bronte Campbell. a hatoson a dán Pernille Blume, a hármason a szintén amerikai Mallory Camerford, aztán az ötösön Simone Manuel és Sarah Sjöström végül a négyesen. A szám világbajnoka 52.27-tel Simone Manuel, Sjöströmé a második hely, Pernille Blume pedig bronzérmet szerez.

A férfi 200 méteres hátúszás döntőjével folytatjuk, az egyes pályán úszik majd Bernek Péter, mint egyetlen magyar döntős. A kettesen az amerikai Jake Pebley, a hármason lesz majd az orosz Jevgenyij Rilov, a négyesen úszik a kínai Jia Ju Hszu, az ötösön az amerikai Ryan Murphy, a hatosra került az orosz Kliment Kolesnyikov, a hetesen a japán Rioszuke Irie és végül a nyolcas pályára került a litván Danas Rapsys. Rilov vezet ötvennél, Hszu és Kolesnyikov a dobogón. Rilov már egy testhosszal vezet fél távnál és 150 méternél is, végül 1:53.61-gyel nyer, Murphy a második és Pebley a bronzérmes, Bernek Peti ebben a számban a hatodik helyen zár!

Jön a női 200 méteres hátúszás elődöntője két futammal. Az elsőben a négyes pályán úszik majd Hosszú Katinka. Az egyesen a kínain Liu Ja Hszin úszik, a kettesre került a spanyol Africa Zamorano, a hármason a kanadai Hillary Caldwell, Katinka másik oldalán, az ötösön lesz az amerikai Regan Smith, a hatoson az ausztrál Kaylee McKeown, a hetesre került az orosz Daria Usztyinova, a nyolcasra pedig a hongkongi Claudia Lau. Fantasztikus lett Katinka rajtja, ötvennél elsőként fordul, mögötte Smith és Caldwell. Száznál Caldwell átveszi a vezetést és növeli az előnyét. Usztyinova végül nyer 2:07.08-cal, Smith és McKeown mögötte, Katinka a negy    edik 2:07.51-gyel.

A második futam hetes pályájára került Burián Katalin, az ő futama következik. Az egyesen úszik a német Lisa Graf, a kettesen az olasz Margherita Panziera, a hármason a kanadai Kylie Masse, a négyesen az amerikai Kathleen Baker, az ötösön az ausztrál Emily Seebohm, a hatoson az ukrán Daryna Zevina és a nyolcason a moldovai Tatiana Salcutan. Baker, Seebohm, Masse a sorrend ötvennél, Kata a hetedik. A sorrend száznál sem nagyon változik, majd Masse átveszi a vezetést. Végül 2:05.81-gyel Seebohm nyer, Masse a második és Baker a harmadik. Burián Kata 2:08.65-tel az ötödik a futamban, összesítésben a tízedik, Hosszú Katinka pedig a hetedik helyen döntőzik.

Következik a férfi 50 méteres gyorsúszás elődöntője, az első futamban a nyolcas pályán láthatjuk Takács Krisztiánt. Vele úszik egy futamban a medence másik végén, az egyes pályán az ukrán Szerhij Sevcov. A kettesen az amerikai Nathan Adrian, a hármasra került a brit Benjamin Proud, a négyesen az amerikai Caleb Dressel, az ötösön az orosz Vlagyimir Morozov, a hatoson úszik majd az olasz Luca Dotto, a hetesen pedig az ukrán Andrij Govorov. Dressel nyeri a futamot 21.29-cel, Morozov és Proud előtt, Takács Krisztián a hetedik helyen zár ebben a futamban 22.05-tel. A második futamba került az egyes pályára a finn Ari Pekka Liukkonen, a kettesen úszik a brazil Cesar Cielo Filho, a hármason a lengyel Pawel Juraszek. a négyesen a brazil Bruno Fratus, az ötösön a görög Kristian Kolomejev, a hatoson az ausztrál Cameron McEvoy, a hetesen a német Damian Wierlin, a nyolcason pedig a japán Shinri Siura. Fratus nyer 21.60-nal, Kolomejev a második, Liukkonen a harmadik.

A női 200 méteres mellúszás döntője következik. Ide került az egyes pályára a brit Molly Renshaw. A kettesen úszik a kanadai Kierra Smith, a hármason az ausztrál Taylor McKeown, a négyesen úszik az orosz Julija Jefimova. az ötösre került az amerikai Bethany Galat. a hatoson a kínai Si Jing Lin, a hetesen a spanyol Jessica Vall, a nyolcason pedig az amerikai Lily King tempózik majd. King kezd a legjobban a nyolcason, McKeown, Si mögötte a sorrend 50 méternél. 100 méternél McKeown átvészi a vezetés, Jefimova a harmadik. 150 méternél már Jefimova vezet és nyeri is a döntőt 2:19.64-gyel, Galat a második, a kínai Si pedig bronzérmet szerez.

A férfi 100 méteres pillangóúszás elődöntőjével folytatjuk, a kettes pályán az első futamban Cseh Lászlóval. Az egyesen az orosz Alexandr Popkov. Laci mellett a hármason úszik a dél-afrikai Chad Le Clos, a négyesen az olasz Piero Codia, az ötösön a szingapúri Joseph Schooling, a hatoson a brazil Henrique Martins, a hetesen az ausztrál Grant Irvine és a nyolcason az amerikai Tim Phillips. Lacinak gyenge a rajtja. 50.78-cal Schooling nyer, Laci a nyolcadikról jön föl a második helyre 51.16-tal, Irvine pedig a harmadik helyen fejezi be a futamot. A második futamban a hármas pályán lesz majd Milák Kristóf. Mellette úszik az egyesen a lengyel Jan Switkowski. A kettesen Konrad Czerniak, ő is lengyel, a négyesen az amerikai Caleb Dressel, az ötösön a brit James Guy, a hatoson a francia Mehdy Metella, a hetesen a kínai Zsu Hao Li, a nyolcason pedig az ausztrál David Morgan. Dressel nyeri a futamot 50.07-tel, Guy a második, Krisóf pedig a harmadik, 50.77-es új junior világcsúccsal! Laci a hatodik idővel, Kristóf pedig harmadikként döntős!

A női 50 méteres pillangóúszás első elődöntője következik. Az első futamot az amerikai Worrel nyeri 25.57-tel, a francia Henique és a kanadai Oleksiak előtt. A második futamban a lengyel Alexandra Urbanczyk, a belga Kimberly Buys, a holland Ranomi Kromopwidjojo, a svéd Sarah Sjöström, a japán Rikako Ikee, a francia Beryl Gastaldello, a dán Emilie Beckmann és az olasz Silvia Di Pietro úszik. Sjöström nyer 25.30-cal, Kromowidjojo és Buys végzett mögötte a második és harmadik helyen.

A férfi 200 méteres mellúszás döntője ma este az utolsó előtti programpont a Duna Arénában. A finálé egyes pályájára került az ausztrál Matthew Wilson. A kettesen úszik az amerikai Kevin Cordes, a hármason a brit Ross Murdoch, a négyesen az orosz Anton Csupkov, az ötösön a japán Ippei Watanabe, a hatoson Jaszuhiro Koszeki szintén Japánból, a hetesen az orosz Ilja Komenko és a nyolcason az amerikai Nic Fink. Elkezdődik a döntő, Koszeki, Vatanabe és Komenko vezeti a mezőnyt az első fordulónál. A sorrend nem változik az élen 100 méternél, az utolsó fordulót Watanabe, Koszeki Murdoch sorrendben teljesítik. Végül Csupkov 2:06.96-tal nyer, ez világbajnoki csúcs, Koszeki a második, Vatanabe a bronzérmes.

A férfi 4x200 méteres gyorsúszó váltóverseny döntője zárja a mai programot. Az Amerikai Egyesült Államok, Olaszország, Oroszország, Ausztrália, Nagy-Britannia, Hollandia, Japán és Lengyelország csapatai kerültek ebbe a döntőbe. Oroszország, Amerika, Lengyelország a sorrend az első váltásnál. A másodikat is szépen hozzák, az oroszok a második helyen továbbra is. A harmadik váltást is az amerikaiak teljesítik először, az oroszok továbbra is a második helyen, a britek pedig a harmadikon. Végül a britek nyernek 7:01.70-nel, az oroszoké az ezüstérem, a bronzot pedig az amerikai csapat kapja.

Ezzel véget ért a hatodik versenynap is a Duna Arénában reméljük, hogy a holnapi nap a maihoz hasonló élményeket tartogat a számunkra. Bármi történik is, be fogunk róla számolni!

(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2017-07-29 17:56:37

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>