. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Vonalakban
2018-12-01 01:36:10
Vonalakban

Vonalakban

A pécsi képzőművész, Valkó László (1946) életműve előtt tiszteleg a Janus Pannonius Múzeum Képtári tárlatok pécsi műbarátoknak című sorozatának keretében megrendezett Vonalakban című időszaki kiállítás.
 
Az alkotó  művészetének korai időszakát a rézkarc, a litográfia, a szitanyomat technikai lehetőségeinek kutatása jellemezte. Gyűrt és csavart forma I. (1973) című munkájának jellegzetessége a víztükörre is emlékeztető alakzatok felnagyított képkivágásának megjelenítése gyűrt anyagon, majd ugyanez a mintázat fogalmazódik meg a csavart elemen is.  


Az 1970-es években sokszorosító grafikai eljárásaiban a montázs-kollázs és a metszetek készítésének egymástól eltérő módszereit egyesítette. Eleinte lágy alapba helyezte el gyűrt applikációit, majd magát a nyomólemezt gyűrte meg. A fényképezés helyett így egy-egy préselt tárgy saját nyomata jelenik meg többszínű munkáin (Tubusok, 1976). Az 1980-as években „házportréi” álltak párhuzamban szociofotóként értelmezett csoportképeivel (Transzponáció I-IV., 1981; Bacon sétája in Hungary,1981). Gyakran művészettörténeti utalásokat fogalmaz meg sajátos módon gyűréssel (Hommage à Grünewald I-II., 1983).  Az 1990-es években egyre színesedő festményekkel, majd plasztikai alkotásokkal, installációkkal jelentkezik. Majd a papírmasszából készített domborműszerű képek különleges textúrája foglalkoztatta. Az utóbbi években  pedig gyakran használ digitális képalkotó módszereket.


Témái között kiemelkedő helyet foglal el a táj, amelyet többnyire az ipari tájjal vagy az ipari civilizáció által alakított tájjal azonosít. Képeinek témája így sajátos ellentmondásba kerül a neves tájképfestők jellegzetes motívumainak, kompozíciós módszereinek parafrazeáló alkalmazásával. A kiállításon látható legújabb műveinek domináns motívuma a vonal, amelynek mozgásillúziói - absztrakció és tárgyábrázolás finom átmeneteivel - egyúttal az alkotás folyamatát is megjelenítik.


A Vonalakban című tárlat, amelynek domináns motívuma a vonal a Janus Pannonius Múzeum  Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde utca 5.) tekinthető meg 2019. január 6-ig hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>