. Ma Béla napja van.
Vörös szőnyegen érkeznek a sztárok
2018-09-02 23:17:20
Vörös szőnyegen érkeznek a sztárok

Vörös szőnyegen érkeznek a sztárok

Szeptember 3. és 9. között  ad otthont  Pécs a Seven Hills International Film Festivalnak, ami a Kodály Központban  megrendezésre kerülő nyitó gálával és VoiSingers Filmzenei Esttel veszi kezdetét.

A háborúba, a migrációba, a rabszolgaságba és a világ különböző térségeinek egyéb problémáiba enged bepillantást  majd  az elkövetkezendő napokban látható negyvenegy film. A döntőbe jutott alkotásokról nemzetközi zsűri dönt majd, amelynek elnöke Ragályi Elemér Kossuth és Balázs Béla díjas operatőr.

Elképesztően nagy számú, több mint háromezer alkotást neveztek  összesen 106 országból – és nem csak Közép-Európából – a pécsi filmünnepre, ami jól jelzi, hogy világban tetten érhető filmes szakma nagy érdeklődéssel fordult a fesztivál felé, ami egy ilyen fiatal esemény esetében már önmagában sikert jelent. Igencsak hívogató a zsűri összetétele, a tervezett programok sokszínűsége is. A fesztivál sikeréhez több mint hatvan pécsi vállalkozás különféle módokon nyújtott támogatást.

Miután egy teljesen új fesztiválról van szó, a szervezők mindössze azt kérték a filmes szakma szereplőit, hogy jöjjenek, mert Pécs csodálatos város, ahol az emberek nagyon várják őket, akiket nagyon meglepett a nagy számban érkezett film. Az előválogatást és előzsűrizést követően  a több mint háromezer alkotásból 25 kisjátékfilm, 11 nagyjátékfilm és 5 dokumentumfilm került a döntőbe. A kiválasztott 41 versenyfilm képet ad a multikulturális világunkról, kreatív eszközökkel enged betekintést a világ különböző térségeinek problémáiba. A fesztivál fontos küldetése ugyanis, hogy bemutassa a népek sokszínűségét, a köztünk lévő különbségeket is.

A fináléba került alkotások és további meghívott filmek vetítésére szeptember 3-tól 7-ig, naponta 10 és 22 óra között kerül majd sor az Apolló és az Uránia Filmszínházakban, a Cinema City Pécs moziban. A belvárosban kialakítandó ingyenes, úgynevezett gerilla-mozikban - vagy filmkávézókban -  pedig a már ismert filmeket  láthatják az érdeklődők.

A fesztivál hat napja alatt választja ki a zsűri a legjobb nagyjáték-, rövid- és dokumentumfilmet, valamint ítélik oda a zsűri különdíját, a legjobb rendezőnek, színésznek és színésznőnek járó elismeréseket. A döntés Robert Dornhelm osztrák származású hollywoodi rendező-forgatókönyvíró, Báron György szerkesztő,filmesztéta, filmkritikus, Khaled Soliman Al Nassiry palesztin-szír költő, irodalom kritikus, tervezőgrafikus, rendező, George Ovashvili grúz filmrendező,forgatókönyvíró-producer és Felix Tissi svájci író, rendező, forgatókönyvíró-producer, valamint a zsűri elnöke, Ragályi Elemér kezében van.  S, ha a SHIFF-en bemutatott valamelyik film világszerte sikeres lesz, az a fesztivál jó hírét is viszi majd.    

A fesztivál ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozóra is sor kerül. Többek között a filmrajongók  alkotókkal, főszereplőkkel, sőt, nemzetközi (európai, hollywoodi, bollywoodi) és magyar filmes szakemberekkel és sztárokkal is találkozhatnak. Az idei fesztivál díszvendége az ázsiai szigetország, Bahrein lesz, így az egyéb kiemelt programok – a nagyszabású nyitógála, a jótékonysági gálaest, az egykori pécsi magasház helyén rendezendő utcabál és emlékkoncert, valamint a díjátadó est – mellett szeptember 5-én este bahreini filmkulturális gálára is sor kerül a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, amelyen az arab szigetország magas rangú küldöttsége is részt vesz.

Utoljára frissítve: 2018-09-02 23:20:33

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>