. Ma György napja van.
Vörösök és fehérek csatája
2015-04-23 11:10:02
Vörösök és fehérek csatája

Vörösök és fehérek csatája

Kis- és nagytermelők egyaránt szívesen nevezik be boraikat a Magyarországi Németek Országos Borversenyére, amelynek a kezdetek óta Mecseknádasd ad helyet.


Idén összesen 571 nedű mérkőzött meg a jó minősítésért és a kitüntető címekért, amelyek közül a legelőkelőbb kétségkívül a „Magyarországi Németek Bora” kitüntetés.  Körülbelül 40-40 százalék  volt a fehér- és a vörösborok aránya, az idén az átlagosnál egy kicsivel több rozét küldtek a versenyre a borászok. Az elmúlt évekhez képest valamelyest kevesebb nevezés érkezett, ami a gyengének mondható tavalyi évjáratból fakadt.


Hetényi János, a főszervező Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesületének elnöke ennek ellenére elégedetten, mint mondja a beérkezett bormintákat nyolc bírálóbizottság kóstolta meg, a bírálatnak helyet adó Mesterségek Házában. Kitért arra is, természetes fénynél történt a bírálat, a bor szervírozási hőmérsékleténél néhány fokkal melegebben, ugyanis ez fontos feltétele az egyes minták tisztaságának, illatának karakterességének,  zamatának megítéléséhez. A borbírálat elsődleges feladata ugyanis – akármennyire is rosszul hangzik ez – a hibák keresése. Mint mondja, léteznek erre tanulható módszerek, de az igazán jó ítészmestert  a gyakorlat teszi.


Az immár negyedszázados  hagyományra visszatekintő, és nyolc éve  már országos verseny rangját a szervezők idén azzal emelték tovább, hogy növelték a zsűri tagjainak számát. A borszakértők ezúttal nemcsak a környékről érkeztek, hanem  volt közöttük neves villányi, siklósi, szekszárdi, móri és soproni szakember is. E mellett a Magyarországi Németek Országos Borversenyének szabályzatába egy új, hazánkban vélhetően egyedülálló elemet is beépítettek,  a legjobbnak ítélt nedűk egy úgynevezett csúcs-zsűri elé kerülnek. A jónak minősült borok címkéin a jövőben megjelenhet a magyarországi német borversenyen történt sikeres szereplést igazoló logó, amely immár országosan is elismerést jelent.


A versenyre  nem kizárólag a hazai németséghez köthető termelők nevezhettek, bár a jó nevű borászok között sok a német nemzetiségi. A megmérettetés neve sokkal inkább a szervezők közösségére, illetve a német nemzetiség generációról generációra hagyományozott gazdag borkultúrájára utal.


A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy idén ismét országos szintű és magas színvonalú lehetett a megmérettetés.


 - Jó a mecseknádasdiakkal dolgozni, rendkívül korrekt, lelkes és nagyon profi a csapat –  hangsúlyozta Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. - A szőlőművelés, a bortermelés szerves része a németség kulturális örökségének. Őseink a 18-19. században a Rajna, a Mosel vidékéről, vagy éppen Württembergből hozták magukkal ezt a tudást, de a Sopron, Kőszeg környéki németek is évszázadok óta termelnek bort. Az országos önkormányzat éppen ezért szívesen adja a nevét és a támogatását ehhez a borversenyhez, amelyre ma már Soprontól Móron át a Hajós-Bajai Borvidékig neveznek  kistermelők és ismert borászatok egyaránt. Talán éppen az utóbbi adja ennek a versenynek a különlegességét, itt együtt mérettetik meg a kis családi pincészet és a nemzetközi hírű borgazdaság, és bizony előfordul, hogy a pontversenyben az amatőr legyőzi a profit.


A „Magyarországi Németek Fehérbora” címet a mecseknádasdi Wekler Családi Pincészet Sauvignon Blanc 2014-es bora viselheti, a „Magyarországi Németek Vörösbora” a villányi Bock Borház 2011-es Libra Cuvé-je lett, és a „Magyarországi Németek Rozébora” kitüntető cím tulajdonosa a szekszárdi Schieber Pincészet 2014-es Rosé Fruska nevet viselő nedűje - mind kimagasló minőségű borok. Az elismerő címet Dechandt Antal mecseknádasdi képzőművész egyedi tervezésű díszoklevele igazolja.

Utoljára frissítve: 2015-04-23 11:18:24

További híreink
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>