. Ma Márk napja van.
Washingtonban járt a TASZ
2014-11-21 05:35:22
Washingtonban járt a TASZ

Washingtonban járt a TASZ

A Carnegie Endowment for International Peace beszélgetést szervezett Washingtonban, amelyen részt vett a TASZ ügyvezető igazgatója, Kapronczay Stefánia  is.

A nyilvános esemény témája a demokrácia és az emberi jogok magyarországi helyzete, illetve ennek regionális jelentősége volt. Kapronczay  Stefánia az alapvető jogok, a demokratikus intézmények, valamint a jogállamiság magyarországi állapotáról számolt be. E mellett találkozott civil szervezetek vezetőivel, illetve az amerikai kormány képviselőivel is.
.
A kerekasztal-beszélgetésen a TASZ ügyvezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy az egyik legnagyobb probléma, hogy ma már alig van korlátja a kormányzati hatalomnak Magyarországon. Az előző kormányzati ciklus alatt a független intézmények jogkörei csökkentek, illetve a tisztségviselők kiválasztása során a kormány szempontjai érvényesültek egyedül.

 

Kitért arra is, a demokráciában nélkülözhetetlen vita kiüresedett a parlamenti döntéshozatal során, illetve a médiaszabályok és a piac koncentrációja sem segíti a szabad információhoz jutást. A jogállamiság kiüresedését jelenti az, amikor az ország alkotmányát politikai érdekből többször is átírják, ahogyan az például az Alaptörvény esetében történt.  Szólt továbbá arról is, hogy a független és a mindenkori hatalmat ellenőrző civil szervezeteket érintő vegzálásról, a kommunikációs támadásoktól a jogi alapot nélkülöző vizsgálatokig.


 - Kihívás, de egyben lehetőség is a helyzet arra, hogy a TASZ az emberi jogok eszméjét és a jogállamiság alapvető értékeit, illetve ezen keresztül a szervezet munkájának fontosságát egyre több polgárhoz jutassa el – mondja a TASZ ügyvezető igazgatója.


A kerekasztal-beszélgetésen részt vett még Krekó Péter, a Political Capital igazgatója és Andrej Nosko, az OSI Think Tank Alapjának program menedzsere.


Az utat az Open Society Initiative for Europe finanszírozta.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>