. Ma Emma napja van.
Zeneköltők társasága
2019-04-11 01:42:05
Zeneköltők társasága

Zeneköltők társasága

A Pannon Filharmonikusok koncertjén a költészet napján magyar szerzők művei lesznek hallhatók.


Liszt, Kodály és Bartók műveiből állította össze műsorát a Pannon Filharmonikusok április 11-i Zeneköltők társasága című koncertjére, amelyen a magyar költők nagyságát is megidézve Weöres Sándor és József Attila egy-egy verse ugyancsak hallható lesz.

 

Az est szólistája a Berlini Filharmonikusok szólóbrácsása és a genfi zeneakadémia tanára, Szűcs Máté lesz. A zenekart pedig a fiatal karmester generáció egyik kiemelkedő képviselője, a Liszt-díjjal frissen kitüntetett Hámori Máté dirigálja.


A koncertet két Liszt-mű keretezi. Elsőként a zeneszerző ritkán hallható Két epizód Lenau Faustjából - Éji menet; Mefisztó keringő  darabja csendül fel, amelyekben Faust és Mefisztó alakjának megidézésével mintegy saját ellentmondásos személyiségét jelenítette meg. Lisztet szinte egész életében foglalkoztatta a Faust-téma, de nem Goethe, hanem  a Lenau féle megfogalmazása.


Ezt követi Kodály Zoltán (később erősen átdolgozott) zeneakadémiai diplomamunkája, a Nyári este, majd az est kuriózuma: Szűcs Máté tolmácsolásban a szóló brácsairodalom egyik legjelentősebb darabja Bartók: Brácsaversenye  zárja az első részt, amelynek érdekessége, hogy első alkalommal lesz hallható koncerten  a Fibonacci-számsor alapján rekonstruált változata, melynek szerzője Rakos Miklós. A szólista szerint a mű nagyszerű dramaturgiai felépítésű, hatalmas a művészek érdeklődése az új verzió iránt.


A szünet után Liszt szemléletes és grandiózus megfogalmazásában lesz hallható a Tasso című mű, mely az olasz költő, Tasso panaszát és diadalát idézi meg.


A karmesteri pódiumon a pécsi közönségnek most bemutatkozó Hámori Máté a zenekar Titánium-évada kapcsán  arról szólt, hogy a titánium nagyon tartós, szinte megrongálhatatlan anyag. Kitért arra is, paradox módon bennünk, emberekben minden alkatrész törékeny és romlandó, egyedül a lelkünkben lobogó tűz képes romlatlan állapotban maradni a végső percig. Hangsúlyozta, ehhez viszont óvnunk kell, mint ahogy a régiek óvták a házi tűzhelyet. Annak a véleményének is hangot adott, hogy az ő „titánium pillanata” az a kamaszkori emlék, amikor sok önvizsgálat után rátalált a lelkében lobogó tűzre. Ezt a pillanatot őrzi, minden kincsnél jobban és reméli, hogy a lobogása még sokáig fűteni fog belülről.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>