. Ma Márk napja van.
Zeneszüret Fesztivál negyedszer
2014-10-22 23:21:30
Zeneszüret Fesztivál negyedszer

Zeneszüret Fesztivál negyedszer

Kezdetét vette a négy éves múltra visszatekintő  különleges zenei élményeket nyújtó Zeneszüret Fesztivál Baranya székhelyén, amelynek nyitó napján adták át a Kodály Központban a Filharmónia Magyarország pécsi irodáját.


A Zeneszüret fesztivál idén a XX. század egyik legnagyobb magyar művészegyéniségének, Fischer Annie-nak a 100. születésnapját ünnepli. A fesztivál minden napján kötődik majd hozzá pár érdekes filmkocka, a Zeneszüret filmklub ezúttal is remek filmkínálata előtt. Elrejtőzik a Hangcsapda labirintusában, láthatjuk majd portréját a fesztivál kiállításán, vacsoravendégségbe hív a kedvenc ételeivel, zenei relikviáiból árverés is lesz. Zenészportrék címmel a Kodály Központban Zászkaliczky Ágnes festőművész és Garas Kálmán fotóművész munkáiból rendezett tárlat lesz  látható.


Mint  Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezetője elmondta,   a  Liszt Ferenc születésnapján kezdődő, október 22. és 26. között immár negyedik alkalommal megrendezett Zeneszüret Fesztivál nemcsak a 20. század egyik legnagyobb magyar művészegyéniségéről,  de a száz évvel ezelőtt született Fischer Annie zongoraművészre is emlékezik.  A háromszoros Kossuth-díjas, kiváló művész emléke előtt a fesztivál mind az öt napján tisztelegnek valamilyen formában. Alakja filmvetítés, portréja kiállítás alkalmával tűnik fel, elkészítik kedvenc ételeit, árverést tartanak relikviáiból, és több koncert előtt neves művészek beszélnek róla a közönségnek.


Kitért arra is, hogy  egy évvel ezelőtt helyezte  a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma decentralizálási törekvéseinek jegyében Pécsre, az ország második legjelentősebb kulturális központjába a Filharmónia Magyarország NKft, székhelyét. Azzal, hogy most  új otthonra talált az európai szinten is kiváló akusztikájú Kodály Központban az ország legjelentősebb hagyományokkal rendelkező koncert és fesztiválszervező cége, közös, mindkét céget erősítő távlatok nyílhatnak a hazai és nemzetközi élet színterén mindkettő számára.


A nyitónap egyik különleges eseménye volt a Hallójárat nevet viselő hangtúra, amelynek során az érdeklődők  egyedi hang és képi élmények észesei lehettek a Kodály Központ és a Zsolnay-negyednek a látogatók előtt máskor elzárt részeiben. A nyitó hangverseny pedig Balog József Liszt CD-bemutatója volt, amelyen a fiatal zongorista, Liszt műveinek szakavatott tolmácsolója, a zeneszerző mind a 12 Transzcendens etűdjét eljátszotta.

Csütörtökön a Színház téren a Duna Szimfonikus Zenekar és a Magyar Népi Együttes táncosai lépnek fel. Az ingyenes produkcióban a táncosok a zenekar által előadott Erkel- Berlioz- és Brahms-művekre mutatnak be koreográfiákat.

Ritkaságszámba menő pillanatoknak lehetnek tanúi a Kodály Központban a pénteki koncert  résztvevői. A korábbi évek Zeneszüret Fesztiválján sokakat meglepett, milyen érettséggel játszott Ránki Fülöp szüleivel, Ránki Dezsővel és Klukon Edittel együtt, egy színpadon. A közönség most az ország másik meghatározó zongoraművészét, a súlyos betegségéből felépült Kocsis Zoltán és fia, Kocsis Krisztián zongorajátékát hallhatja. A program is egyedi, a budapesti Tomkins Énekegyüttes Rachmaninov Éjszakai virrasztás című, 15 tételből álló vesperását adja elő, ezt egészít ki az a két Rachmaninov darab, amit Kocsis Zoltán és Kocsis Krisztián ad elő két zongorán a tételek között. A különleges produkció a Zeneszüreten lesz hallható először.

 

Szombaton a pécsi bazilikában a világhírű Keller Kvartett vezetője, Keller András hegedűjátékkal "fűszerezi" Gyöngyösi Levente orgonajátékát. A koncerten J. S. Bach és W. A. Mozart művei csendülnek fel.

A fesztivált október 26-án a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye zárja. A Takács-Nagy Gábor által vezényelt zenekar ezúttal Mozart és Haydn művei mellett Vaňhal: D-dúr nagybőgőversenyét Fejérvári Zsolt, Rossini Fagottversenyét Andrea Bressan közreműködésével szólaltatja meg.

A fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak a héten, október 25-én az Attitude Quartet,a PannonPower a tehetségekért programban pedig a Filharmónia ösztöndíjasai, Fischer Annie díjas előadóművészek és  Lakatos A. Dezső díjas, kiváló jazz zenészek, tehetséges zeneiskolások adnak ajándék meglepetéskoncerteket a postán, nyugdíjas otthonban, bevásárlóközpontban. S újra lesz, HANGCSAPDA interaktív színházi labirintus is. A vállalkozó kedvűek bátorságpróbaként ezúttal egyedül végigbolyonghatják a zenei útvesztőt. A gyermekeket pedig vasárnap a Palatinus Hotel Bartók termébe a Talamba ütőegyüttes koncertjére várják.

Utoljára frissítve: 2014-10-23 00:22:21

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>