. Ma Károly, napja van.
Zöld út a távfűtött társas házaknak
2020-01-10 20:21:42
Zöld út a távfűtött társas házaknak

Zöld út a távfűtött társas házaknak

A megújuló alapú távhő napjaink egyik legkorszerűbb hőellátási megoldása, ami nemcsak kényelmes és biztonságos, hanem a környezetet is kíméli.


A távhő energetikai, környezet- és klímavédelmi előnyeinek érvényre juttatása érdekében a közelmúltban új jogszabályi előírás lépett életbe, ami elősegíti a 2021 után létesülő lakó- és társasházak távhőre csatlakozását is. Így a jövőben még inkább megéri ezt a korszerű, környezetbarát, zöld technológiát választani lakóházak fűtéséhez.


A pécsiek többségének nem újdonság, hogy a város távhőellátását az erőmű és a PÉTÁV Kft. környezetbarát módon, csaknem teljes egészében megújuló forrásból biztosítja. A jövőre életbe lépő épületenergetikai szabályozás azonban a közelmúltig erről nem vett tudomást. A jogszabályok értelmében 2021-től új lakóépület csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha energiaigényének 25 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítja.


Rendkívül pozitív fejlemény, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium módosította az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendeletét. Szemben a korábbi rendelkezéssel, ami a távhő terjedését korlátozó előírásokat tartalmazott, a megjelent módosítás alapján annak tényleges megújuló energiatartalma is figyelembe vehető az épületek energetikai tanúsítása során. Ennek megfelelően, akik a jövőben az újonnan épülő társasházak fűtési módjának tervezésekor a megújuló alapú pécsi távfűtést választják, teljesítik az előírások szerinti 25 százalékos arány elérését.


Mint Vida János, a PÉTÁV Kft. ügyvezetője elmondta, Pécsen a távfűtésnek nagyon kedvezőek a feltételei, nem véletlen, hogy az elmúlt években megélénkült társasház-építkezéseknél többen is a távhőt választották. Mivel a leginkább érintett Egyetemvárosban már kiépült a vezetékrendszer, ezért a jövőben épülő ingatlanok is gyorsan és könnyen tudnak csatlakozni a távhőhálózatra. Ez a fűtési mód ugyanis nem csak környezetvédelmi szempontból jó választás, hanem kényelmes és a karbantartása is olcsóbb. A beruházók, ingatlanfejlesztők és tervezők visszajelzései alapján elmondható, hogy  a távhőszolgáltatás egyre inkább növeli az ingatlanok értékét.

Utoljára frissítve: 2020-01-10 20:35:07

További híreink
Tovább a fenntartható fejlődés útján
Tovább halad a fenntartható fejlődés útján a királyegyházi cementgyár.
2020-01-28 21:48:08, Hírek, Környezetünk Bővebben
Tüke-díjas vezérigazgató
A civilek legrangosabb elismerését, a Tüke-díjat ebben az esztendőben Zsolt László, a Multi Alarm Kft. vezérigazgatója vehette át.
2020-01-26 21:49:51, Hírek, Környezetünk Bővebben
Első alkalommal szervezték meg
Téli egyetemekkel bővült a Pécsi Tudományegyetem nemzetközi képzési kínálata.
2020-01-23 17:17:50, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tovább halad a fenntartható fejlődés útján a királyegyházi cementgyár.
Bővebben >>