. Ma Emma napja van.
Zöld Zóna bemutatóterem
2015-03-05 06:47:41
Zöld Zóna bemutatóterem

Zöld Zóna bemutatóterem

Interaktív ismeretterjesztő központot alakított ki a biomassza-alapú energiatermelés bemutatására a Pannonpower pécsi erőműve.

Igazi 21. századi információs élményt nyújtó lakossági ismeretterjesztő, valamint az ipari turizmust is szolgáló központot hozott létre a Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannonpower Pécsett a biomassza tüzelésű erőmű területén.

A helyi vállalkozók bevonásával épült, közel 150 négyzetméteres komplexum a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemek alkalmazásával mutatja be a pécsi erőmű fejlődésének történetét, a felhasznált tüzelőanyagokat, valamint a világszínvonalat képviselő biomassza felhasználásával működő technológiát. A központ a laikus érdeklődők mellett az egyes korcsoportoknak összeállított programokkal is várja az általános és középiskolás csoportokat, illetve a felsőfokú intézmények hallgatóit.

A Pannonpower pécsi biomassza tüzelésű erőműve Európa legnagyobb tisztán megújuló alapú kogenerációs – kapcsoltan hőt és villamos áramot előállító – távhőtermelő erőműve, amelyet „piacfejlesztés” kategóriában Európa legjobbjának választott a COGEN Europe – a kapcsolt energiatermelés európai szakmai szervezete. Ezekre a „leg”-ekre építve a Veolia Energia Magyarország egy információs ismeretterjesztő látogatóközpontot létesített az erőmű területén, hogy bemutassa a világszínvonalú új technológiát.

- Helyi energiatermelőként fontos feladatunknak tartjuk hogy ne csak fő tevékenységünkkel, az energiatermeléssel, hanem a kapcsolódó oktatással, ismeretterjesztéssel is részévé váljunk a közösségnek. A látogatóközpont erre kiváló lehetőséget teremt – hangsúlyozza Péterffy Attila, a magyarországi Veolia energia üzletágának vezetője, aki szerint a látogatóközpont olyan „ipari-turisztikai” látnivaló, amelynek megtekintése különleges élményt is nyújthat a Pécsre látogatóknak.

A látogatóközpont a „négy T” köré építve mutatja be a pécsi erőművet és a biomassza hasznosításának lehetőségeit. A valamivel több mint egy órás program  keretében  a résztvevők megismerhetik a pécsi erőmű történetét, a felhasznált tüzelőanyagagokat, az alkalmazott  technológiát.

-  A program célja, hogy a látogatók teljes képet kapjanak Magyarország első zöld kogenerációs erőművének működéséről. Megismerjék a pécsi energiatermelés múltját, jelenét és jövőbeni lehetőségeit, miközben a megújuló energiaforrások szerepéről is bővebb információhoz jutnak – emelte ki Marton Ferenc, a Pannonpower kommunikációs vezetője, a program felelőse.

Mindehhez Páva Zsolt Pécs polgármestere a következőket tette hozzá, Baranya székhelye pályázik az Európa Zöld Fővárosa címre. A  zöldebb város létrehozásáért már több fejlesztésre is sor került,  ezek közé tartozik  az Európában is egyedül álló biomassza erőmű, a szelektív hulladék-gyűjtés egész városra történő kiterjesztése,  a szennyvíz-iszap hasznosítása,  villamos áramot állítanak  elő belőle, illetve az egész városban kiépített csatornahálózat..

A helyi vállalkozók bevonásával mintegy ötvenmillió forintból  kialakított  csaknem 150 négyzetméteres komplexum egy külön álló épületben kapott helyet, így azok a kisgyerekek is megismerkedhetnek egy biomassza erőmű működésével, akik az életkoruknál fogva nem léphetnének az erőmű területére.  Így már  a 14 éven aluliak is megtudhatják, miként lesz a mezőgazdasági melléktermékből, vagy a faaprítékból áram és hő, miközben megtapinthatják a tüzelőanyagokat, és szemügyre vehetik a berendezésekről készített maketteket és modelleket.

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>