. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Zöldáramra váltottak
2021-04-09 19:03:30
Zöldáramra váltottak

Zöldáramra váltottak

Megújuló forrásból származó energiával fedezi az áramszükségletét teljes egészében a Körber pécsi telephelye.

 

A gépgyár további fenntarthatósági lépéseket is tett, munkavállalói részére létrehozta a város legnagyobb villanyautó-töltőbázisát és LED-ekre cserélte az üzem világítótesteit. Ettől az évtől pedig a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságának javítása is bekerült a kiemelt vállalati célok közé.


A Dél-dunántúli régió legnagyobb ipari üzemének számító cég több mint negyedszázados pécsi jelenléte során mindig fontosnak tartotta a társadalmi és környezetvédelmi szempontokat is, ennek jegyében tudatosan kialakított  stratégia mentén évről-évre jelentős összegeket fordít környezetkímélő technológiákra és más fenntarthatósági beruházásokra. Januártól kizárólag megújuló forrásból származó, „zöld” áramot használnak. A szél-, víz- és napenergiából, vagy biomassza-erőművekben előállított elektromos áram legnagyobb előnye, hogy lényegesen kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár.


„Ipari nagyfogyasztóként komoly felelősségünk az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentése. Törekszünk rá, hogy a termelésünket közelítsük a karbonsemlegességhez, ennek érdekében pedig készek vagyunk vállalni a zöldáram egyelőre magasabb árát is” –  hangsúlyozza  Katona Gábor ügyvezető.


Fontos lépéseket tettek ezen felül a karbon-semlegesség, az energiahatékonyság és a villanyautózás támogatása terén is. Az elmúlt esztendőben LED-ekre cserélték a gyárban a világítótesteket, összesen mintegy 5700 fényforrást, amelyek kiváltásával 830 MWh-nyi, 380 háztartás éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű elektromos áramot takarítanak, ami az éves  felhasználásuk mintegy 8 százaléka.


A projekt részeként ezen felül összesen negyven jármű egy idejű „tankolására” alkalmas elektromos töltőoszlopokat helyeztek üzembe a gyárkapuk melletti parkolókban, amelyek az elektromos és a plug-in hibrid kocsik töltésére egyaránt alkalmasak. A  villanyautó-töltőbázisát a cég valamennyi munkatársa használhatja.


Ebben az esztendőben kiemelten a hulladékkezelés minőségének javítása a  cél. A gyárban évente mintegy 2300 tonna hulladék keletkezik, ennek legnagyobb hányadát szelektíven gyűjtik. Az újrahasznosítást azonban nehezíti és költségesebbé teszi a különválogatott fém, papír vagy műanyag közé keveredő kommunális hulladék. A cél év végre megfelezni a  keveredő, nem odavaló hulladékok mennyiségének csökkentése.

Utoljára frissítve: 2021-04-09 19:10:19

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Húsvétvasárnap kell majd a nyári időszámításra átállni, és ennek a sok negatív következménye mellett van egy k...
Bővebben >>