. Ma Emma napja van.
Zsolnay Fényfesztivál péntektől
2016-06-30 21:36:37
Zsolnay Fényfesztivál péntektől

Zsolnay Fényfesztivál péntektől

Három  nap alatt 150  program várja  a város lakóit és a Pécsre látogatókat Magyarország első fényfesztiválján.


A fesztivál keretében mutatják be alkotásaikat a nemzetközi fényfestő verseny döntősei. A megannyi fényinstalláció mellett, gladiátorok, Vesta papnők, ó- és középkori harcosok, történelmi divat show, zsonglőrök, tűztáncosok, ötméteres sárkányok és még több tucat érdekesség is látható lesz. Koncerteknek a Séta-té ad helyet, fellép a máltai Tribali, az amerikai Brooklyn Gypsies, Natalie Imbruglia és Buika is.


A 2000 éves városban egyaránt életre kel a múlt a belvárosban, nevezetes történelmi helyszíneken,  a köztereken és eldugott utcácskákban. A Szent István tértől egészen  az Északi várfalsétányig   számos helyszínen elevenedik meg a múlt. Az oda  ellátogatók római katonákkal, pogány papnőkkel, ó- és középkori harcosokkal, Zrínyi seregével találkozhatnak majd. A Ferencesek utcájában  pedig Memi Pasa fogadja őket, kávészeánsszal, rózsavizes frissítők kóstolójával. A Barbakán várárokban egyaránt lesz majd törökkori végvári fegyverbemutató és várostrom.


Ahogy leszáll az éj, egy másik világba csöppenhet majd a fesztivál közönsége, ahol a képzelet veszi át a főszerepet.  A belvárosban 24 helyszínt médiaművészek műalkotásai díszítik majd, lesz közöttük statikus és mobil fényinstalláció ugyanúgy, mint hagyományos épületvetítés. Éjjelente fénnyel festik meg a Barbakánt, a Séta-teret, a Janus Pannonius utcát, a Széchenyi, a Színház és  a Jókai teret, valamint a Király utca több pontját.  Minderre a koronát  a Zsolnay Light Art 3D nemzetközi fényfestő verseny döntője teszi fel, amelyre  többek között  érkeznek alkotók Mexikóból, Chiléből, Lengyelországból és Franciaországból is. A versenyzők péntek és szombat este a pécsi Székesegyház épületére – az oldalhajó mellett a tornyokra is - vetítik alkotásaikat.


A három nap során  számos cirkuszi és utcaszínházi produkció lesz majd  látható a   Jókai és  a Színház téren, valamint a Széchenyi téren, ahol a Theater Tol 18 fős belga utcaszínházi-légtornász társulata lép fel itt július elsején este.  Az  előadás szereplőit  60 tonnás daruval emelik majd a magasba.

Utoljára frissítve: 2016-06-30 21:47:49

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>