PÉCSI HÍRHATÁR - A baj nem jár egyedül

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.04.18.
 Csütörtök
Ma Andrea napja van.
Holnap Emma napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 04. 02. 21:28     


A baj nem jár egyedül
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD is állhat, amelyre ma már számos gyógymód és fejlesztés létezik.

Parkokban italozó fiatalok, az iskolai vécében cigiző vagy füvező kamaszok, észrevétlenül snüsszöző tizenévesek, az okostelefonjuktól megválni képtelen óvodások – riasztó képek korunk gyermekkori függőségeiről és szenvedély betegségeiről.

ADHD és függőségek


Az ADHD kifejezés (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, azaz figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) jól ismert fogalom az oktatási intézményekben és a gyermekes családokban, hiszen Magyarországon ma már minden általános- és középiskolai osztályban lehet átlagosan legalább egy figyelemzavarral küzdő tanuló. Ennek ellenére az ADHD-s gyermekek többsége jelenleg is kezeletlen vagy tévesen kezelt, meg nem értett vagy félrediagnosztizált és kezelhetetlennek kikiáltott.
A kezeletlen figyelemhiányos zavara tanulási nehézségek mellett sok esetben magatartási problémákhoz is vezet. A legújabb amerikai kutatások ráadásul szoros kapcsolatot mutattak ki az ADHD, a kábítószerrel való visszaélés és az alkoholizmus között.

Egy tanulmány felmérése szerint az ADHD-s gyermekek 40 százaléka kezdett alkoholt fogyasztani 14 éves korban, míg az ADHD diagnózis nélküli gyermekeknél ez az arány csak 22 százalék, tehát a fele volt. Ez sajnos a későbbi életszakaszban is gondot jelenthet, ugyanis a felnőtt alkoholisták 25 százaléka ADHD beteg. Az okot a kutatók a figyelemzavaros emberek viselkedésére, valamint idegrendszeri eltérésekre vezetik vissza.

Pörögni ezerrel

Az ADHD-s betegek dopamin szintje alacsony. A dopamin egy boldogsághormon, ami az ideg- és hormonrendszerre is fontos hatást gyakorol. Gyakorlatilag ez a vegyület felelős az agyunkban a jutalmazásért, ennek köszönhető az elégedettség és az öröm érzése. A figyelemzavarral küzdők esetében, mivel a dopaminszintjük alacsony, azt folyamatosan stimulálni, pörgetni kell, például állandó mozgással, cukros ételek, kávé vagy energiaital túlzott fogyasztásával,,szélsőséges esetekben pedig drogok használatával.

Míg az egészséges embereknél ezek a stimulánsok figyelemzavart, hiperaktivitást okoznak, az ADHD-s betegeknél fordított  hatás érvényesül, ugyanis a dopaminszint emelkedése a koncentráció növeléséhez vezet. Az átmeneti pozitív hatások azonban hosszú távon nem érvényesülnek, ugyanúgy alkoholizmushoz és súlyos kábítószer-függőséghez vezethetnek, mint bárki másnál.

Gyógyszerektől az agytréningig

Megfelelő kezelés mellett az ADHD-val is tünetmentesen, harmonikusan lehet élni. A már kisgyermekkorban diagnosztizált és kezelt figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar számos problémától és későbbi veszélytől megkíméli az érintett személyt, annak családját és közvetlen környezetét is. Az ADHD kezelésére sokáig a gyógyszerszedés volt az egyetlen megoldás. Ma azonban szerencsére már léteznek klinikailag igazolt, gyógyszermentes terápiák is. Megfelelő segítséggel ugyanis nagymértékben javulnak a gyermekek tanulási eredményei, szociális, beilleszkedési, magatartási problémái és interperszonális kapcsolatai is.

„A kognitív képességek és a tudatosság javításával csökken a szorongás és csökkennek a dopaminéhség tünetei, vagyis az állandó sóvárgás valami „erős” jutalmazó érzés után. A BrainRx elnevezésű, világszerte elismert programunk az ADHD-t és a szerleszokást is sikeresen kezeli” – mutat rá az agytréningben rejlő lehetőségekre  Bohács Krisztina intelligenciakutató, a GEM Tanulási Központ szakmai vezetője.

Kitért arra is a GEM Kognitív Klinika és Tanulási Központ célja, hogy mindenkinek, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral élőknek is esélyt adjon egy boldog gyermekkorra és egy sikeres felnőttkorra.


További hírek

  Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
2024. 04. 18. 21:05 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
2024. 04. 06. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok az unió építési piacán
2024. 04. 05. 08:50 pecsi-hirhatar.hu
  A baj nem jár egyedül
2024. 04. 02. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  Tavaszt hozó húsvét
2024. 03. 31. 03:32 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvétvasárnap óraállítás
2024. 03. 30. 02:34 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport