PÉCSI HÍRHATÁR - A Bamako igazi színfolt a pécsi egyetem életében

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.07.14.
 Vasárnap
Ma &Őrs napja van.
Holnap Henrik napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 17. 21:36     


A Bamako igazi színfolt a pécsi egyetem életében
A jótékonyság jegyében ismét indul a Pécsi Tudományegyetem képviseletében autó a Budapest-Bamako Rallyn.

Húszezer kilométert tesznek meg egy Honda gépkocsival Freetown-ig a Pécsi Tudományegyetem képviseletében  a Bamako Rallyn.


„Először 2020-ban indult  PTE-s csapat a Bamakon, akkor  egy vörös Ladával Fáth Gergely alumnus vezetésével -  idézte fel a négy évvel ezelőtti  eseményeket Tarrósy István, a PTE Nemzetközi Igazgatóságának vezetője. Kitért arra is, ma talán még az akkorinál is fontosabbak az egyetemnek az afrikai kapcsolatok, ahol 2009. óta Afrika Kutatóközpont működik. Azzal, hogy ismét indul egyetemi csapat a Bamakon,  a  PTE nemzetközi láthatóságát is erősíti, ami azért is fontos, mert egyre kiélezettebb verseny zajlik a hallgatókért.


A Bamako  Rally idei kiemelt célja a  Freetown-ban utcagyerekek számára létrehozott boksziskola, és Sierra Leone első szörfiskolájának támogatása, de az út során is jótékonykodnak a versenyzők.


 „A Bamakohoz kapcsolódó jótékonykodást a szervezők nagy alapossággal készítik elő. Az itinerünkben szerepel, hogy melyik, és milyen feltételekkel rendelkező faluban adhatunk át adományt, és pontosan mire lenne szükségük a helyieknek, több afrikai iskolának e mellett viszünk iskolaszereket tartalmazó ajándékcsomagokat is. Az útvonal mentén pedig már előre rögzítettük a felsőoktatási kapcsolatok építésének lehetőségét is" -  hangsúlyozza Gonda Tibor.


Kitért arra is, üzembiztos, jó autóval indulnak a rallyn, aminek elvileg ezt a húszezer  kilométert hiba nélkül meg kell tennie. Az nem teljesen tiszta számukra egyelőre, milyen terepviszonyok várnak rájuk. A napokban kaptak egy 50-60 oldalas itinert az út részleteiről, és kiderült, hogy sok szakaszon földúton kell majd haladniuk, ami esős időben gondot okozhat, de ez a szépsége a rallynak,  hogy kis izgalmat is rejt magában.

 

Szólt arról is,  a nagy homokdűnéket kikerülik, a sivatagi részt csak a Bamakon induló 200 autó közül, csak a versenyben részt vevő negyven érinti. Annak is hangot adott, hogy a tapasztaltak tanácsai alapján, a 60 kiló támogatáson felül is több mindent  visznek magukkal, mint amennyi elsőre elegendő lenne, ugyanis tartanak a fertőzésveszélytől. Így sok konzervet tettek be, valamint minden napra elegendő vizet és tartalék dízelolajat is.


A csapat tagjai Gonda Tibor, a PTE Közgazdaságtudományi Kar egyetemi docense,  Szász István (Természettudományi Kar) és Barnaki Zoltán (Közgazdaságtudományi Kar) pedig az egyetem alumnusai. Még  2022. decemberében határozták el, hogy elindulnak az idei Budapest-Bamako Rallyn.  Hárman régóta barátok,azonban húsz napig még nem voltak összezárva,  ezt is a kihívás részének tekintik.

A mezőny január 26-án rajtol Budapestről és a tervek szerint 8500 kilométer megtétele után kilenc országon áthaladva - Szlovénia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Marokkó, Nyugat-Szahara, Mauritánia, Szenegál, Guinea - éri el Sierra Leone fővárosát, Freetown-t. Terveik szerint, ha az autó, az afrikai földrész és ők is bírják, akkor visszafelé is megteszik  ezt az utat. (fotó:Csortos Szabolcs)


További hírek

  Negyedszázada rendezik meg
2024. 07. 13. 02:07 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi virológusok segítségével jön létre
2024. 07. 12. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  Varázslat és fények ünnepe
2024. 07. 09. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Jogerős ítélet emberölés bűntette ügyében
2024. 07. 09. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Rekord létszámmal indulnak
2024. 07. 07. 02:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új kezelőhelyiség a pécsi bőrklinikán
2024. 07. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Terítéken az élhető épített város
2024. 07. 04. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzben született lótuszvirágok
2024. 07. 03. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Regionális összefogás az állatorvosi és biotechnológiai kutatások fejlesztésére
2024. 07. 02. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelem
2024. 07. 01. 21:39 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport