A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Bóly Zrt. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával közösen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán csaknem 775 milliós támogatást nyert el.
A vissza nem térítendő támogatás segítségével táplálkozásfiziológia szempontból széles körűen használható ipari tej előállítását támogató technológiák kifejlesztését végzik molekuláris biológiai eszközök alkalmazásával. A projektet egy erre a célra létrejött konzorcium valósítja meg, amelynek eredményei hozzájárulnak majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez és a termelt A2 tej révén a tudatos és az egészséges táplálkozás mind szélesebb körben történő elterjesztéséhez.
A fogyasztók egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége, illetve annak társadalmi megítélése az elmúlt években jelentősen felértékelődött és ezzel párhuzamosan egyre nő a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt is. Ilyen a specifikus fehérje-összetétellel, magas telítetlen zsírsav-tartalommal rendelkező és kedvező gyártástechnológiai tulajdonságokkal rendelkező A2 tej is. Ennek a típusú tejnek táplálkozás-élettani szempontból kiemelt jelentősége van, fogyasztói körében bizonyítottan kevesebben szenvednek többek között szív- és érrendszeri betegségekben és az 1-es típusú cukorbetegségben. A piaci előrejelzések is egyértelműen az A2 tej kereskedelmének növekedését irányozzák elő, e mellett már több országban, köztük Új-Zélandon, Ausztráliában, Kínában és az Egyesült Államokban is elérhető.
A projektben olyan, táplálkozás-fiziológia szempontból széles körben elfogadott, nagy hozzáadott értékű és egészségvédő hatású tejtermékek gyártásához szükséges ipari A2 tejtermelésének integrált fejlesztését tervezik a konzorcium tagjai a molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközök alkalmazásával.
A 36 hónap alatt megvalósuló projekt várhatóan hozzájárul majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez, illetve új, termékek - szaporítóanyag, nyerstej - létrehozásához. A projekt során meghatározásra kerülnek azok az állattartási/tenyésztési technológiák is, amelyek alkalmazásával a nagy dominanciájú géneket hordozó, kiváló teljesítményű donoregyedektől innovatív eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítanak elő a Bóly Zrt. nukleusz populációiban. Ezek a tejhasznosítású tehenek alkalmasak lesznek a megnövelt biológiai értékű, prémium minőségű ipari A2 tej előállítására.
A pályázat megvalósítása során a MATE Kaposvári Campusának, annak kidolgozásában résztvevő kutatócsoportja olyan újszerű, innovatív technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a minőségi élelmiszer-alapanyagok termelését kódoló gének feltérképezését és a szelektált tulajdonságokkal rendelkező embriók laboratóriumi körülmények közötti előállítását.
A nemzetközi élelmiszeripari tendenciák és a legújabb tudományos kutatási eredmények figyelembevételével a program során új, a hazai piacon jelenleg még nem megtalálható, vagy a hasonló termékek egészségvédő hatását lényegesen felülmúló tejtermékcsalád gyártásához állít elő alapanyagot a Bóly Zrt. és a MATE-KC, lehetőséget teremtve ezzel a korszerű táplálkozási trendekhez igazodó, igazoltan pozitív élettani hatású tejtermékek iránti fogyasztói igénynek megfelelő termékek előállításához.
|
|
|