PÉCSI HÍRHATÁR - A cél, prémium minőségű A2 tej előállítása

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.01.26.
 Szerda
Ma Vanda napja van.
Holnap Angelika napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 12. 20. 20:09     


A cél, prémium minőségű A2 tej előállítása
Prémium minőségű, A2 tej termelésére alkalmas szarvasmarha-állomány tenyésztéstechnológiájának fejlesztésén dolgozik a Bóly Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa.

A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Bóly Zrt. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával közösen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán csaknem 775 milliós támogatást nyert el.

A vissza nem térítendő támogatás segítségével táplálkozásfiziológia szempontból széles körűen használható ipari tej előállítását támogató technológiák kifejlesztését végzik molekuláris biológiai eszközök alkalmazásával. A projektet egy erre a célra létrejött konzorcium valósítja meg, amelynek eredményei hozzájárulnak majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez és a termelt A2 tej révén a tudatos és az egészséges táplálkozás mind szélesebb körben történő elterjesztéséhez.

A fogyasztók egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége, illetve annak társadalmi megítélése az elmúlt években jelentősen felértékelődött és ezzel párhuzamosan egyre nő a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt is. Ilyen a specifikus fehérje-összetétellel, magas telítetlen zsírsav-tartalommal rendelkező és kedvező gyártástechnológiai tulajdonságokkal rendelkező A2 tej is. Ennek a típusú tejnek táplálkozás-élettani szempontból kiemelt jelentősége van, fogyasztói körében bizonyítottan kevesebben szenvednek többek között  szív- és érrendszeri betegségekben és az 1-es típusú cukorbetegségben. A piaci előrejelzések is egyértelműen az A2 tej kereskedelmének növekedését irányozzák elő, e mellett már több országban, köztük Új-Zélandon, Ausztráliában, Kínában és az Egyesült Államokban is elérhető.

A projektben olyan, táplálkozás-fiziológia szempontból széles körben elfogadott, nagy hozzáadott értékű és egészségvédő hatású tejtermékek gyártásához szükséges ipari A2 tejtermelésének integrált fejlesztését tervezik a konzorcium tagjai a molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközök alkalmazásával.

A 36 hónap alatt megvalósuló projekt várhatóan hozzájárul majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez, illetve új, termékek - szaporítóanyag, nyerstej -  létrehozásához. A projekt során meghatározásra kerülnek azok az állattartási/tenyésztési technológiák is, amelyek alkalmazásával a nagy dominanciájú géneket hordozó, kiváló teljesítményű donoregyedektől innovatív eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítanak elő a Bóly Zrt. nukleusz populációiban. Ezek a tejhasznosítású tehenek alkalmasak lesznek a megnövelt biológiai értékű, prémium minőségű ipari A2 tej előállítására.

A pályázat megvalósítása során a MATE Kaposvári Campusának, annak kidolgozásában résztvevő kutatócsoportja olyan újszerű, innovatív technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a minőségi élelmiszer-alapanyagok termelését kódoló gének feltérképezését és a szelektált tulajdonságokkal rendelkező embriók laboratóriumi körülmények közötti előállítását.

A nemzetközi élelmiszeripari tendenciák és a legújabb tudományos kutatási eredmények figyelembevételével a program során új, a hazai piacon jelenleg még nem megtalálható, vagy a hasonló termékek egészségvédő hatását lényegesen felülmúló tejtermékcsalád gyártásához állít elő alapanyagot a Bóly Zrt. és a MATE-KC, lehetőséget teremtve ezzel a korszerű táplálkozási trendekhez igazodó, igazoltan pozitív élettani hatású tejtermékek iránti fogyasztói igénynek megfelelő termékek előállításához.


További hírek

  Középpontban a fiatalok egészsége
2022. 01. 24. 20:23 pecsi-hirhatar.hu
  Otthol, édes otthol
2022. 01. 22. 02:30 pecsi-hirhatar.hu
  Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
2022. 01. 21. 20:38 pecsi-hirhatar.hu
  Ha a kanálból kifújja a szél a levest
2022. 01. 20. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb kutatóközpont létesül Pécsett
2022. 01. 18. 19:51 pecsi-hirhatar.hu
  Kiszámíthatóbb szabályozás az online világban
2022. 01. 17. 19:39 pecsi-hirhatar.hu
  Eleven éjszaka
2022. 01. 14. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  A világ legjobbjai között a magyar bonbon
2022. 01. 13. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult standon mutatkoznak be
2022. 01. 12. 20:51 pecsi-hirhatar.hu
  Karácsonyfa, mint megújuló energia
2022. 01. 11. 20:18 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport