PÉCSI HÍRHATÁR - A cél, prémium minőségű A2 tej előállítása

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.11.28.
 Hétfő
Ma Stefánia napja van.
Holnap Taksony napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 12. 20. 20:09     


A cél, prémium minőségű A2 tej előállítása
Prémium minőségű, A2 tej termelésére alkalmas szarvasmarha-állomány tenyésztéstechnológiájának fejlesztésén dolgozik a Bóly Zrt. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa.

A Bonafarm Mezőgazdasághoz tartozó Bóly Zrt. a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusával közösen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán csaknem 775 milliós támogatást nyert el.

A vissza nem térítendő támogatás segítségével táplálkozásfiziológia szempontból széles körűen használható ipari tej előállítását támogató technológiák kifejlesztését végzik molekuláris biológiai eszközök alkalmazásával. A projektet egy erre a célra létrejött konzorcium valósítja meg, amelynek eredményei hozzájárulnak majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez és a termelt A2 tej révén a tudatos és az egészséges táplálkozás mind szélesebb körben történő elterjesztéséhez.

A fogyasztók egészséges táplálkozás iránti elkötelezettsége, illetve annak társadalmi megítélése az elmúlt években jelentősen felértékelődött és ezzel párhuzamosan egyre nő a piaci érdeklődés a speciális tápértékű tej és tejtermékek iránt is. Ilyen a specifikus fehérje-összetétellel, magas telítetlen zsírsav-tartalommal rendelkező és kedvező gyártástechnológiai tulajdonságokkal rendelkező A2 tej is. Ennek a típusú tejnek táplálkozás-élettani szempontból kiemelt jelentősége van, fogyasztói körében bizonyítottan kevesebben szenvednek többek között  szív- és érrendszeri betegségekben és az 1-es típusú cukorbetegségben. A piaci előrejelzések is egyértelműen az A2 tej kereskedelmének növekedését irányozzák elő, e mellett már több országban, köztük Új-Zélandon, Ausztráliában, Kínában és az Egyesült Államokban is elérhető.

A projektben olyan, táplálkozás-fiziológia szempontból széles körben elfogadott, nagy hozzáadott értékű és egészségvédő hatású tejtermékek gyártásához szükséges ipari A2 tejtermelésének integrált fejlesztését tervezik a konzorcium tagjai a molekuláris biológiai és innovatív biotechnikai eszközök alkalmazásával.

A 36 hónap alatt megvalósuló projekt várhatóan hozzájárul majd a nagy hozzáadott értékű élelmiszeralapanyag-előállítás biológiai alapjainak fejlesztéséhez, illetve új, termékek - szaporítóanyag, nyerstej -  létrehozásához. A projekt során meghatározásra kerülnek azok az állattartási/tenyésztési technológiák is, amelyek alkalmazásával a nagy dominanciájú géneket hordozó, kiváló teljesítményű donoregyedektől innovatív eljárásokkal embriókat, illetve tenyészállatokat állítanak elő a Bóly Zrt. nukleusz populációiban. Ezek a tejhasznosítású tehenek alkalmasak lesznek a megnövelt biológiai értékű, prémium minőségű ipari A2 tej előállítására.

A pályázat megvalósítása során a MATE Kaposvári Campusának, annak kidolgozásában résztvevő kutatócsoportja olyan újszerű, innovatív technológiákat fejleszt, amelyek lehetővé teszik a minőségi élelmiszer-alapanyagok termelését kódoló gének feltérképezését és a szelektált tulajdonságokkal rendelkező embriók laboratóriumi körülmények közötti előállítását.

A nemzetközi élelmiszeripari tendenciák és a legújabb tudományos kutatási eredmények figyelembevételével a program során új, a hazai piacon jelenleg még nem megtalálható, vagy a hasonló termékek egészségvédő hatását lényegesen felülmúló tejtermékcsalád gyártásához állít elő alapanyagot a Bóly Zrt. és a MATE-KC, lehetőséget teremtve ezzel a korszerű táplálkozási trendekhez igazodó, igazoltan pozitív élettani hatású tejtermékek iránti fogyasztói igénynek megfelelő termékek előállításához.


További hírek

  A család a legfontosabb
2022. 11. 28. 11:51 pecsi-hirhatar.hu
  Villányi Franc ünnep hetedszer
2022. 11. 26. 09:20 pecsi-hirhatar.hu
  Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
2022. 11. 25. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Baranyai méz jár a véradásért
2022. 11. 24. 01:33 pecsi-hirhatar.hu
  Cipős doboz, tele ajándékkal és szeretettel
2022. 11. 23. 16:09 pecsi-hirhatar.hu
  Sport és Szabadidőpark épül Zengővárkonyban
2022. 11. 22. 16:11 pecsi-hirhatar.hu
  Churchill és Garbo
2022. 11. 19. 08:47 pecsi-hirhatar.hu
  Újra Pécsett a Kulcskeresők
2022. 11. 17. 01:55 pecsi-hirhatar.hu
  Szaktudásukkal segítenek civil szervezeteknek
2022. 11. 15. 13:56 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét fogadja a híveket a pécsi Lyceum templom
2022. 11. 15. 13:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport