„Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása” projekt keretében Magyarországon elsőként fejlesztenek ki innovatív technológiák felhasználásával a szakemberek három egyedi karakterű szőlőalapú ginterméket.
A projekt végére ezek a ginek elérik a forgalomba hozatali minőséget, ezzel hazánkban a csökkenő borfogyasztás okozta problémát, a meglévő nagy értékű magyar szőlőkincs parlagon hagyása helyett, annak új felhasználását kívánják elérni, új piaci lehetőségek, rések bevonásával. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetésből összesen 429,80 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.
A cél e mellett elősegíteni az elmúlt évek során egyre inkább gondot okozó eladatlan bormennyiség csökkentését, a jelentős mennyiségben termett szőlő alternatív módon történő hasznosításáva, amelynek során új, extra illatos, világszínvonalú gintermékeket állítanak elő belőle. Az ehhez szükséges technológiát a projekt keretében hozzák létre. Két olyan innovatív technológia együttes hatásának módszertanát vizsgálják majd, amelyeky nem enzimekkel, vagy kémiai módon, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali, teljes kinyerését a szőlőből.
Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is. A projekt szempontjából kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké. Széles körű kutatást terveznek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és egyéb lehetőségek - szőlőlevél, mag - feltérképezésére.
A szőlőlevél és a magok felhasználására a ginek fűszerezésekor nem találtak hazai vagy külföldi példát, így ez a kutatás minden tekintetben úttörőnek számít. A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosítja.
A projekt eredményeként három egyedi karakterű - a zöld, a pink és a piros - kereskedelmi forgalomba kerülő gin és az előállításukhoz szükséges gintechnológia jön létre. A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát hajtják majd végre. Ennek során a hagyományos szőlőfajták és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti-Borászati Kutató Intézetének rezisztencia-nemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat hasonlítják össze, hogy melyek alkalmasak arra, hogy gin alappárlat készüljön belőlük. Ezen felül innovatív szőlőfeltárási módszerek bevonását is tervezik, az erjesztés és a lepárlás pontos paramétereinek definiálását,valamint a hagyományos ginfűszerek mellé a szőlő egyéb részek használatának bevezetését.
A projekt várhatóan 2025. márciusá ban fejeződik be.