PÉCSI HÍRHATÁR - A cél zöld, pink és piros gin előállítása

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.04.19.
 Péntek
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 10. 21. 02:36     


A cél zöld, pink és piros gin előállítása
A Danubiana Kft. és a Pécsi Tudományegyetem konzorciumban valósítja meg a „Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása” nevet viselő projektet.

„Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli, extra illatos, új gintermékek és gintechnológia kutatása”  projekt keretében Magyarországon elsőként fejlesztenek ki  innovatív technológiák felhasználásával a szakemberek három egyedi karakterű szőlőalapú ginterméket.

 

A projekt végére  ezek a ginek elérik a forgalomba hozatali minőséget, ezzel hazánkban a csökkenő borfogyasztás okozta problémát, a meglévő nagy értékű magyar szőlőkincs parlagon hagyása helyett, annak új felhasználását kívánják elérni, új piaci lehetőségek, rések  bevonásával. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetésből összesen 429,80 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Plusz keretében.


A cél e mellett elősegíteni az elmúlt évek során egyre inkább  gondot okozó  eladatlan bormennyiség csökkentését,  a jelentős mennyiségben termett  szőlő alternatív módon történő  hasznosításáva, amelynek során új, extra illatos, világszínvonalú gintermékeket állítanak elő belőle. Az ehhez szükséges  technológiát a projekt keretében  hozzák létre. Két olyan innovatív technológia együttes hatásának módszertanát vizsgálják majd, amelyeky nem enzimekkel, vagy kémiai módon, hanem fizikai módszerekkel teszik lehetővé a bogyóhéj roncsolását és az aromavegyületek azonnali, teljes kinyerését a szőlőből.

Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is. A projekt szempontjából kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké. Széles körű kutatást terveznek a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és egyéb lehetőségek - szőlőlevél, mag - feltérképezésére.

A szőlőlevél és a magok felhasználására a ginek fűszerezésekor nem találtak hazai vagy külföldi példát, így ez a kutatás minden tekintetben úttörőnek számít. A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosítja.

A projekt eredményeként három egyedi karakterű - a zöld, a  pink és a piros - kereskedelmi forgalomba kerülő gin és az előállításukhoz szükséges gintechnológia jön létre. A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát hajtják  majd végre. Ennek során a hagyományos szőlőfajták és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti-Borászati Kutató Intézetének rezisztencia-nemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat hasonlítják össze, hogy melyek alkalmasak arra, hogy  gin alappárlat készüljön belőlük. Ezen felül innovatív szőlőfeltárási módszerek bevonását is tervezik, az erjesztés és a lepárlás pontos paramétereinek definiálását,valamint a hagyományos ginfűszerek mellé a szőlő egyéb részek használatának bevezetését.


A projekt várhatóan 2025. márciusá ban fejeződik be.


További hírek

  Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
2024. 04. 18. 21:05 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az okosotthon
2024. 04. 16. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
2024. 04. 13. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Április 11. a Parkinson betegek világnapja
2024. 04. 11. 22:55 pecsi-hirhatar.hu
  A versek veszik birtokba a várost
2024. 04. 09. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt elismerés a Pécsi Tudományegyetem innovációjának
2024. 04. 06. 20:40 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok az unió építési piacán
2024. 04. 05. 08:50 pecsi-hirhatar.hu
  A baj nem jár egyedül
2024. 04. 02. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  Tavaszt hozó húsvét
2024. 03. 31. 03:32 pecsi-hirhatar.hu
  Húsvétvasárnap óraállítás
2024. 03. 30. 02:34 pecsi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport