PÉCSI HÍRHATÁR - A fiatal generáció jövőjéről ne az idősebb döntsön

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.10.02.
 Hétfő
Ma Petra napja van.
Holnap Helga napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 06. 19:57     


A fiatal generáció jövőjéről ne az idősebb döntsön
Első alkalommal rendezték meg hazánkban a világ legrangosabb vitafórumának középiskolások részére meghirdetett országos versenyét angol nyelven.

Az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és az Engame Akadémia a világ legrangosabb középiskolás vitaformátumának részeként első alkalommal rendezett  országos angol nyelvű vitaversenyt. A tervek szerint nem utoljára.

Az ország számos sarkából érkeztek résztvevők vitázni, szurkolni, és az itthoni vitapedagógia tapasztalt alakjaitól tanulni az Európa Pontba.  A versenyen előadások hangzottak el a vitakészség-fejlesztéséről, a dispután keresztüli közösségépítésről, és korábbi diákvitázók karrierútjairól beszéltek.


„Az ilyen rendezvények azért is fontosak, mert a közönséget a vitákon keresztül közelebb hozzák az európai ügyekhez” - emelte ki Lővei Andrea, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának vezetője.


Dezsényi Balázs, az Engame Akadémia oktatási vezetője  pedig azt hangsúlyozta:  „A vita közösségeket épít. Különböző véleményeket és nézőpontokat ismerhetünk meg segítségével.”


A hétvégi döntőn több mint ötven vitázó, bíró, felkészítő és érdeklődő gyűlt össze az Európa Pontban. A húsz versenyző csapat Budapest mellett Érdről, Kecskemétről, Balatonfüredről, Debrecenből, Szegedről, Pápáról és Budaörsről érkezett. A döntőbe az ELTE Radnóti Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium, a Debreceni Ady Endre Gimnázium, a Budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium, a budapesti Engame Akadémia és a Milestone Intézet csapatai jutottak. A döntő során a vitázók körbejárták az EU-s ifjúsági részvétel, a nemi esélyegyenlőség, illetve a szakképzés és egyetemi oktatás dilemmáinak témáit is.


Az Európai Parlament nagykövet iskolája, az Debreceni Ady Endre Gimnázium diákja, Demeter Zsuzsa szerint:  „A vita egyik legnagyobb előnye, hogy a felkészülési idő alatt nagyon sokat tanulhat az ember és sok szempontból megvizsgálhat egy adott témát. Verseny ideje alatt, én személy szerint, rengeteget tanulhattam az Európai Unióról is, e mellett  nagy értéke, hogy megtanultunk vitázni, fejlesztette a vitakultúránkat. A vita során megtanulhatunk higgadtan és összeszedetten kifejezni azt, ha nem értünk egyet másokkal.”


A bírók értékelése szerint a döntő leginkább azokat a kérdéseket járta körül, hogy mi vezetne egy jobb Európai Unióhoz, amiben nagyobb a demokratikus részvétel.   

A győztes csapat, „Thishousedoesn'tbelieve” lett, egy Interrail-bérletet nyertek, amivel beutazhatják Európát. Az általuk előadott  érvelés  egyik nyitó gondolata volt, hogy  „A fiatal generáció jövőjéről ne az idősebb döntsön”.


A legjobb vitázó a Milestone Gold csapat tagja Telek Johanna.


További hírek

  Gyémánt Díjas tervezőgrafikusok
2023. 10. 02. 02:21 pecsi-hirhatar.hu
  Több ezer beteg életét könnyítik meg
2023. 10. 01. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Utánanézett kik a meghívói
2023. 09. 30. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  A tangó tüzében izzik ismét Pécs
2023. 09. 29. 02:19 pecsi-hirhatar.hu
  A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
2023. 09. 26. 02:11 pecsi-hirhatar.hu
  Virtuálisan örökbe fogadható Zsolnay-kerámiák
2023. 09. 25. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Elrajtolt az Európai Bordalfesztivál
2023. 09. 22. 18:00 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzvédelmi oktatófilmeket készítettek
2023. 09. 20. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Önkénteskedő fogyatékkal élők
2023. 09. 19. 20:36 pecsi-hirhatar.hu
  Fesztiválok is részei a Pécsi Napoknak
2023. 09. 18. 21:19 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport