PÉCSI HÍRHATÁR - A Föld hétméteres mása a Fényfesztiválon

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.05.25.
 Szombat
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 07. 03. 20:33     


A Föld hétméteres mása a Fényfesztiválon
Fényszőnyegen sétálás, ragyogó korallzátonyok és éjszakai, elvarázsolt játszótér, a Fény Útja, mindez a Zsolnay Fényfesztivál.

A július 6-9. között megrendezésre kerülő Fényfesztiválon ismét lesz fényfestés, installációk és fényprogramok a Fény Útján, meg egy hatalmas lebegő földgömb, valamint életre kel a mecseki erők mondavilága is.

 

Az éj leszállta után hazai és külföldi fényművészek épületvetítései, az adott helyszínre készült fényalkotásai lesznek látható Pécs utcáin, terein, de a Fény útjának lesznek különleges, zárt térben - Kodály Központ, Cella Septichora Látogatóközpont, Civil Közösségek Háza, Jakovali Hasszán Dzsámi, Baranya Vármegyei Közgyűlés díszterme - is állomásai, ahol különleges alkotások kapnak helyet.

 

A Kodály Központ homlokzatát ismét fénnyel festik, e mellett az épületen belül a belga Superbe csoport interaktív kórus installációval lesz jelen, mindenki a saját képmásával létrehozott kórust vezényelhet. A hanversenyteremben hétméteres földgömb lebeg majd, a Gaia a fesztivál egyik legjobban várt látnivalója, ami az angol Luke Jerram alkotása. Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé.

 

A Széchenyi téren a Dzsámira vetített fényfestményeken a milliónyi élőlénynek otthont adó, korallzátonyok világa jelenik meg. A NASA 20 éven át gyűjtött adatainak alapján mutatja be az óceáni áramlatokat, miként változik általuk a víz hőmérséklete, a klorofill, a szél, és a só mennyisége milyen hatást gyakorol arra a korallzátonyok világára a melegedő vizekben, hogyan alakul át. Az ÁRKÁD-ban  kiállító művészek lerombolják a városok hétköznapi korlátait, hogy a világot egy fényesebb, vidámabb és szürreálisabb hellyé tegyék. Mindehhez humoros, óriási mesebeli lények lepik el a bevásárlóközpontot, mosolyt csalva az oda betérők arcára. E mellett, egy másik, egyszerre játékos és elgondolkodtató az identitás és az empátia gondolatvilágára reflektáló alkotás is várja az érdeklődőket. Kipróbálásához ketten kellenek, akik miközben magukat figyelik a tükörben, arcképük összeolvad.

 

A Czinderi Parkban elvarázsolt játszótér vár kicsiket és nagyokat, ahol az éj leszálltával megelevenednek a játékok. A Búza téren mechanikus fényjátszótér várja az érdeklődőket, ahol annak elemei napfénnyel és emberi erővel életre kelnek egy elvarázsolt kápolnában.

 

Hosszú évek óta a Fény Útjának legkedveltebb alkotása a Fényszőnyeg, ami a Janus Pannonius utca útburkolatát és házfalait teszi a fény által különlegessé. A Színház téren a Laluz Visuals alkotása a hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilágát dolgozza fel fénnyel és zenével. A Barbakán bástyáján pedig az lesz látható ahogy „életre kelnek” a környezetre káros műanyagok. Szintén az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet Jókai téren a PET/LED interaktív művészeti installáció. A PET palackokat megérintve bárki fényeket varázsolhat a környező épületekre.

 

Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében látható, LIMEN című alkotás a lámpák által kibocsátott, az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahangokat érzékelhető frekvenciákra fordítja le, hallhatóvá téve a fény láthatatlan hangját. A Nádor Galériában térbe kiterjesztett vizuális zenét élvezhetik a látogatók, a kortárs hang-fény „orgona” a teret betöltő hangzásokra mozgó fénycsóvák segítségével fényjelenségeket sző.


További hírek

  Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
2024. 05. 24. 22:00 pecsi-hirhatar.hu
  Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
2024. 05. 24. 21:47 pecsi-hirhatar.hu
  A vadhús fogyasztásának előnyei
2024. 05. 22. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint három évtizede a munkaerő-szolgáltató piacon
2024. 05. 21. 17:39 pecsi-hirhatar.hu
  A jövő Banksy-jétől a történészpalántákig
2024. 05. 20. 01:34 pecsi-hirhatar.hu
  Püskösd napja immár eljött
2024. 05. 19. 01:54 pecsi-hirhatar.hu
  Első alkalommal tartottak Pécsen eperkóstolót
2024. 05. 18. 16:17 pecsi-hirhatar.hu
  Kihagyhatatlan sztárkavalkád az Orgonák éjszakáján
2024. 05. 18. 15:22 pecsi-hirhatar.hu
  A hatodik előadás meglepetés
2024. 05. 17. 02:01 pecsi-hirhatar.hu
  Pécs Cantat a kórusmuzsika ünnepe
2024. 05. 16. 21:59 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport