PÉCSI HÍRHATÁR - A Föld hétméteres mása a Fényfesztiválon

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.10.02.
 Hétfő
Ma Petra napja van.
Holnap Helga napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 07. 03. 20:33     


A Föld hétméteres mása a Fényfesztiválon
Fényszőnyegen sétálás, ragyogó korallzátonyok és éjszakai, elvarázsolt játszótér, a Fény Útja, mindez a Zsolnay Fényfesztivál.

A július 6-9. között megrendezésre kerülő Fényfesztiválon ismét lesz fényfestés, installációk és fényprogramok a Fény Útján, meg egy hatalmas lebegő földgömb, valamint életre kel a mecseki erők mondavilága is.

 

Az éj leszállta után hazai és külföldi fényművészek épületvetítései, az adott helyszínre készült fényalkotásai lesznek látható Pécs utcáin, terein, de a Fény útjának lesznek különleges, zárt térben - Kodály Központ, Cella Septichora Látogatóközpont, Civil Közösségek Háza, Jakovali Hasszán Dzsámi, Baranya Vármegyei Közgyűlés díszterme - is állomásai, ahol különleges alkotások kapnak helyet.

 

A Kodály Központ homlokzatát ismét fénnyel festik, e mellett az épületen belül a belga Superbe csoport interaktív kórus installációval lesz jelen, mindenki a saját képmásával létrehozott kórust vezényelhet. A hanversenyteremben hétméteres földgömb lebeg majd, a Gaia a fesztivál egyik legjobban várt látnivalója, ami az angol Luke Jerram alkotása. Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé.

 

A Széchenyi téren a Dzsámira vetített fényfestményeken a milliónyi élőlénynek otthont adó, korallzátonyok világa jelenik meg. A NASA 20 éven át gyűjtött adatainak alapján mutatja be az óceáni áramlatokat, miként változik általuk a víz hőmérséklete, a klorofill, a szél, és a só mennyisége milyen hatást gyakorol arra a korallzátonyok világára a melegedő vizekben, hogyan alakul át. Az ÁRKÁD-ban  kiállító művészek lerombolják a városok hétköznapi korlátait, hogy a világot egy fényesebb, vidámabb és szürreálisabb hellyé tegyék. Mindehhez humoros, óriási mesebeli lények lepik el a bevásárlóközpontot, mosolyt csalva az oda betérők arcára. E mellett, egy másik, egyszerre játékos és elgondolkodtató az identitás és az empátia gondolatvilágára reflektáló alkotás is várja az érdeklődőket. Kipróbálásához ketten kellenek, akik miközben magukat figyelik a tükörben, arcképük összeolvad.

 

A Czinderi Parkban elvarázsolt játszótér vár kicsiket és nagyokat, ahol az éj leszálltával megelevenednek a játékok. A Búza téren mechanikus fényjátszótér várja az érdeklődőket, ahol annak elemei napfénnyel és emberi erővel életre kelnek egy elvarázsolt kápolnában.

 

Hosszú évek óta a Fény Útjának legkedveltebb alkotása a Fényszőnyeg, ami a Janus Pannonius utca útburkolatát és házfalait teszi a fény által különlegessé. A Színház téren a Laluz Visuals alkotása a hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilágát dolgozza fel fénnyel és zenével. A Barbakán bástyáján pedig az lesz látható ahogy „életre kelnek” a környezetre káros műanyagok. Szintén az újrahasznosítás fontosságára hívja fel a figyelmet Jókai téren a PET/LED interaktív művészeti installáció. A PET palackokat megérintve bárki fényeket varázsolhat a környező épületekre.

 

Baranya Megyei Közgyűlés dísztermében látható, LIMEN című alkotás a lámpák által kibocsátott, az emberi fül számára nem érzékelhető ultrahangokat érzékelhető frekvenciákra fordítja le, hallhatóvá téve a fény láthatatlan hangját. A Nádor Galériában térbe kiterjesztett vizuális zenét élvezhetik a látogatók, a kortárs hang-fény „orgona” a teret betöltő hangzásokra mozgó fénycsóvák segítségével fényjelenségeket sző.


További hírek

  Gyémánt Díjas tervezőgrafikusok
2023. 10. 02. 02:21 pecsi-hirhatar.hu
  Több ezer beteg életét könnyítik meg
2023. 10. 01. 21:10 pecsi-hirhatar.hu
  Utánanézett kik a meghívói
2023. 09. 30. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  A tangó tüzében izzik ismét Pécs
2023. 09. 29. 02:19 pecsi-hirhatar.hu
  A mohácsi csata időszakának legnagyobb éremkincslelete
2023. 09. 26. 02:11 pecsi-hirhatar.hu
  Virtuálisan örökbe fogadható Zsolnay-kerámiák
2023. 09. 25. 21:31 pecsi-hirhatar.hu
  Elrajtolt az Európai Bordalfesztivál
2023. 09. 22. 18:00 pecsi-hirhatar.hu
  Tűzvédelmi oktatófilmeket készítettek
2023. 09. 20. 21:40 pecsi-hirhatar.hu
  Önkénteskedő fogyatékkal élők
2023. 09. 19. 20:36 pecsi-hirhatar.hu
  Fesztiválok is részei a Pécsi Napoknak
2023. 09. 18. 21:19 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport