PÉCSI HÍRHATÁR - A globális erdőirtás megfékezése a cél

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.10.03.
 Hétfő
Ma Helga napja van.
Holnap Ferenc napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 09. 13. 15:02     


A globális erdőirtás megfékezése a cél
Új szabályok lépnek életbe a jövőben a globális erdőirtás megfékezésére.

A vállalatoknak gondoskodni kell arról, hogy az álltaluk az unió területén forgalmazott termékek előállításához nincs  szükség  az erdők kiirtására.

 

Az ennek érdekében megalkotott új jogszabály  a vállalatok számára kötelezővé tenné annak ellenőrzését, hogy az általuk árult termékeket nem kiirtott erdők helyén, vagy szántóföldi növények termesztésére alkalmatlan, gyenge AK értékű  földeken  termelték. Ezzel biztosíthatnák vásárlóikat arról, hogy azok az áru megvásárlásával nem járulnak hozzá erdők, többek között pótolhatatlan trópusi esőerdők elpusztításához. Az Unió így csökkentené az éghajlatváltozásban és a biológiai sokféleség csökkenésében játszott saját szerepét. Mindemellett  javaslat hangzott el arról is, hogy  ellenőrizni kellene azt is, hogy a termékeket a nemzetközi jog emberi jogi előírásainak betartása és az őslakosok jogainak tiszteletben tartása mellett állítják elő.


Az Európai  Bizottság javaslata szarvasmarhákra, kakaóra, kávéra, pálmaolajra, szójára és fára, illetve az ezekből előállított termékekre  - egyebek mellett  bőr, a csokoládé, vagy akár a   bútor -  vonatkozik. Az Európai  Parlament  a listát kiterjesztené a sertés-, kecske-, birka- és baromfihúsra, a kukoricára,  gumira, a  faszénre, valamint  nyomtatott papírtermékeket is. Ezen felül az Európai Parlament  az Európai Bizottság által meghatározott határidőt egy évvel előbbre hoznák ragaszkodva ahhoz, hogy a termékek nem származhatnak 2019. december 31. után kiirtott erdők területéről. E mellett javaslatként elhangzott, hogy a pénzügyi intézmények működésére is olyan szabályokat kellene hozni,, hogy azok tevékenysége se járulhasson hozzá az erdőirtáshoz.


A jogszabálytervezet nem tilt be egyes árucikkeket vagy forrás országokat, azonban a vállalatoknak kötelezően gondoskodniuk kellene arról, hogy átvilágítják szállítási láncaikat és ellenőrzik a kockázatos láncszemeket. Ehhez alkalmazhatnak például műholdas nyomon követést, végezhetnek helyszíni ellenőrzést, szervezhetnek kapacitásfejlesztést a beszállítók számára, a termék származási helyét pedig izotópvizsgálattal határozhatják meg. Az uniós hatóságoknak rendelkezésére kellene bocsátani a földrajzi koordinátákat és hasonló adatokat. Mindezeken felül az anonimizált adatokat a nyilvánosság  részére is hozzáférhetővé kell tenniük.


Az Európai Bizottságnak a jogszabálytervezet életbe lépését követő fél éven belül egy átlátható értékelést követően alacsony, közepes és magas kockázatot jelentő csoportba kellene sorolnia az országokat. Az alacsony kockázatot jelentő országokra kevesebb kötelezettség vonatkozna.


Az Európai Parlament  453 szavazattal, 57  ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett fogadta el az erdőirtás nélkül előállított termékekről szóló bizottsági jogszabálytervezetről alkotott álláspontját.


„Komolyan vesszük az éghajlatváltozás és a biodiverzitás csökkenése elleni küzdelmet. Elismerjük, hogy az Unió a világ erdőirtásának mintegy 10 százalékáért felelős, így nincs más választásunk, mint még nagyobb erőbedobással küzdeni a globális szintű erdőirtás ellen. Ha sikerül megfelelően kiegyensúlyozni az ambícióinkat, a jogszabály alkalmazhatóságát és annak WTO-kompatibilitását, akkor ezzel az új eszközzel erdőirtásmentes szállítási láncokat alakíthatunk ki" – hangsúlyozta  a jelentést készítő Christophe Hansen (EPP, Luxembourg)  a szavazást követően.


A következő lépésben  az Európai  Parlament készen áll a jogszabálytervezet végső formájáról döntő tárgyalások elkezdésére a tagállamokkal.
További hírek

  Tíz év után újra népszámlálás
2022. 10. 03. 02:07 pecsi-hirhatar.hu
  A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul
2022. 10. 02. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Útjára indult a Szépkorú Hálózat
2022. 10. 01. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Az idei Villányi Vörösbor Fesztiválon gigantikus kultúrszüret lesz
2022. 09. 30. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Szeptember végén újra Kutatók Éjszakája
2022. 09. 29. 01:07 pecsi-hirhatar.hu
  Hiánypótló kardiológiai eszközök
2022. 09. 28. 01:05 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy kedvezménnyel látogathatók
2022. 09. 27. 01:04 pecsi-hirhatar.hu
  Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében
2022. 09. 26. 09:50 pecsi-hirhatar.hu
  Negyvenöt éve már Focusban
2022. 09. 22. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  A világjárvány után, idén újra külföldi férfikarok is érkeznek
2022. 09. 22. 21:15 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport