PÉCSI HÍRHATÁR - A kevesebből többet költségvetése

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.01.19.
 Szombat
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 05. 09. 22:52     


A kevesebből többet költségvetése
A hosszú távú uniós költségvetés több évre előre pénzügyi formába önti az Európai Unió politikai prioritásait és éves maximális összegeket állapít meg a várható kiadásokra.

A 2021 és 2027 közötti időszakban az unió még nagyobb összegeket fordít majd olyan területekre, amelyeken a tagállamok egymagukban nem  boldogulnának, vagy ahol hatékonyabb a közös fellépés.


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egyebek mellett  arra hívta fel a figyelmet, hogy  fontos  pillanat a mostani,  ugyanis az új költségvetés lehetőséget ad arra, hogy megteremtődjön  a szolidaritás  jegyében működő, 27 tagból álló, új és nagyratörő unió. A költségvetési tervezet  gyakorlati terveken keresztül  mutatja be, miként  lehet többet elérni kevesebből. A jó gazdasági széljárás  némi mozgásteret jelent, de néhány területen ennek ellenére elengedhetetlen,megszorítások bevezetése. Szólt arról is, most első alkalommal jogállamisági mechanizmussal teremtik meg a  hatékony és eredményes pénzgazdálkodás feltételei, felelősségteljesen bánnak a tagállamok  adófizetőinek pénzével. A labda most az Európai Parlamentnek és az Európai Tanács oldalán pattog, fontos lenne, hogy még  a jövő évi európai parlamenti választások előtt megállapodás szülessen a kövtkező hét éves ciklusban felhasználható pénzek felosztásáról.


Mindehhez Günther H. Oettinger, a költségvetésért és az emberi erőforrásokért felelős uniós biztos a következőket  tette hozzá, a  benyújtott költségvetési tervezet, valóban az uniós hozzáadott értékről szól. Még több forrás jut olyan területekre, ahol egyetlen tagállam sem tud egymaga boldogulni, vagy ahol hatékonyabb a közös fellépés – legyen az kutatás, migráció, határvédelem, vagy –ellenőrzés.. Emellett továbbra is megmarad  olyan hagyományos – de modernizált – szakterület  finanszírozása, mint például a közös agrárpolitika, ugyanis minden uniós állampolgár élvezi az egészséges, magas minőséget képviselő mezőgazdasági termékek előnyeit.
 
Az Európai Bizottság  az általa benyújtott  tervezetben  1135 milliárd euró összegű kötelezettségvállalást tartalmazó költségvetési keretre tett javaslatot a 2021–2027-es időszakra, amely az Egyesült Királyság nélküli 27 tagállam által megtermelt bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1,11 százalékának felel meg. Ez magában foglalja az afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal folytatott fejlesztési együttműködés finanszírozására szolgáló, máig külön kormányközi megállapodás keretében működő Európai Fejlesztési Alap uniós költségvetésbe való integrálását. Figyelembe véve az inflációt, ez lényegében megfelel a jelenlegi, 2014 és 2020 közötti költségvetésnek, beleértve az Európai Fejlesztési Alapot is.


Az uniós költségvetés az európai gazdaság és a nemzeti költségvetések méretéhez képest visszafogott, mégis valódi változást hozhat a polgárok és vállalkozások életébe – feltéve, hogy olyan területeknek biztosít forrásokat, ahol az unió hatása nagyobb lehet, mint a nemzeti szintű állami kiadásoké, és ahol valódi uniós hozzáadott értéket teremt.
 
E mellett az új prioritások és sürgős megoldást igénylő kihívások  - mint a kutatás és az innováció, az ifjúság támogatása, a digitális gazdaság, a határigazgatás, valamint a biztonság és védelem – amelyek  hozzájárulnak a jövőbeli jóléthez, fenntarthatósághoz és biztonsághoz, ezeknek nyújtott támogatás  összegének növelésére tesz javaslatot. Ennek jegyében például az Erasmus+ költségvetése megkétszereződik, a határvédelemre fordítható források pedig még ennél is nagyobb mértékben növekednek. Ugyanakkor az Európai Bizottság a közös agrárpolitika és a kohéziós politika forrásainak mérsékelt – mindkét esetben 5 százalék körüli – csökkentésére tett  javaslatot. Ezeket a területeket az unió a jövőben korszerűsíti annak érdekében, hogy kevesebb uniós forrás felhasználásával is eredményesek legyenek. A kohéziós források elosztásának elsődleges szempontja továbbra is a relatív egy főre eső bruttó hazai termék lesz.


A  tervezet egy modern, egyszerű és rugalmas költségvetés kialakítását célozta  meg, ami nagyobb átjárhatóságot biztosít a programok között és azokon belül, valamint megerősíti a válságkezelési eszközöket és egy új „uniós tartalékot” hoz létre az előre nem látható események és vészhelyzetek kezelésére.

 


Egy új európai beruházás stabilizáló funkció bevezetése, egy új reformtámogató programra is szerepel a  javaslatok között, ami – összesen 25 milliárd eurós költségvetéssel – támogatást kínál majd minden tagállamnak a kiemelt reformjaik végrehajtására. E mellett egy új konvergencia támogató  program pedig  célzott támogatást biztosít az euró-övezeten kívüli, a közös valutához való csatlakozás előtt álló tagállamoknak 2,16 milliárd eurós kerettel..
 
Újítás még a költségvetési tervezetben, hogy az uniós finanszírozás és a jogállamiság közötti  kapcsolatra még nagyobb hangsúlyt helyez. A jogállamiság tiszteletben tartása  ugyanis elengedhetetlen annak érdekében, hogy felelősségteljesen kerüljön elköltésre az európai adófizetők pénze. Az Európai Bizottság ezért új mechanizmus bevezetését javasolja, amelyik megvédi az uniós költségvetést a tagállamokban a jogállamiságban tapasztalható fennálló hiányosságokhoz kapcsolódó pénzügyi kockázatoktól. Az újonnan javasolt, minden tagállamra vonatkozó eszközök lehetővé teszik az unió számára, hogy felfüggessze, csökkentse vagy korlátozza az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést a jogállamiságot érintő hiányosságok jellegével, súlyosságával és hatókörével arányos módon. Az ezt megfogalmazó határozatra az Európai Bizottság tesz majd javaslatot, elfogadásáról pedig az Európai  Tanács dönt majd fordított minősített többségi szavazással.


További hírek

  Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon
2019. 01. 17. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nyilvános adatbázis
2019. 01. 16. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  Szimulációs bemutatót is tartottak
2019. 01. 15. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögé került évekre
2019. 01. 14. 12:43 pecsi-hirhatar.hu
  Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
2019. 01. 13. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
2019. 01. 13. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a mesék életre kelnek
2019. 01. 11. 02:17 pecsi-hirhatar.hu
  Az európai polgárok aktív szerepet vállalnának
2019. 01. 10. 02:18 pecsi-hirhatar.hu
  Európa Kulturális Fővárosai - Plovdiv és Matera
2019. 01. 09. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytig tartó fegyház a túronyi gyilkosnak
2019. 01. 08. 20:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport