PÉCSI HÍRHATÁR - A komolyzene titkára keresik a választ

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.14.
 Péntek
Ma Vazul napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 05. 06. 02:16     


A komolyzene titkára keresik a választ
A Pannon Filharmonikusok 2024/2025-ös Titok című évadában Kesselyák Gergely vezető karmester minden bérletes sorozatban bemutatkozik, és megmutatja sokoldalú zenei érdeklődését.

A komolyzene titkának megfejtése egy nagy, közös és összetett játék, az előadás és a befogadás művészete.

„A komolyzene a mi közös titkunk, és Te vagy hozzá a kulcs! A befogadó, akiben rezonál a hang, aki tiszteli a művészt, csodálja a karmestert, ízleli a műveket és szomjazza a katarzist” – fogalmazta meg a következő évad mottójáta Pannon Filharmonikusok  együttese. A 2024/2025-ös évadban arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi a titok?

 

Vajon miért szereti a közönség a pécsi együttest annyira, hogy majd minden koncertje telt ház előtt zajlik és sok fiatalt is láthatunk a nézőtéren?  A zenekar bérletajánlójában a következő válasz született erre. A komolyzene sokrétű, állandó változásban és interakcióban álló tudás, érzés és lelkiállapot. Még egy kulcslyukon keresztül szemlélt apró részlet is fontos, és hozzáad a nagy egészhez. Az együttes pedig  gondosan megválogatja a koncertjein elhangzó műveket, előadókat, pallérozza tudását és fejleszti hangszerparkját. A közönség pedig ízlése, temperamentuma, műveltsége és lelki világa egyedi kulcsként nyit kaput a zenének.

Az évad Kesselyák Gergely vezető karmester Korngold hegedűversenyével, Szkrjabin Isteni költeményével, a Bruckner-év tiszteletére Bruckner IX. szimfóniájával, Fauré Requiemjével indul. E mellett Kesselyák Gergely saját Messa Brevis de Requiem című művének bemutatásával indul. Majd  újabb és újabb meglepetések várják a közönséget az évad során a Kodály Központban.

Novemberben a holokauszt 80 éves évfordulójának tiszteletére a közel 150 fős előadói apparátust megmozgató Bernstein Kaddist állítja színpadra a zenekar, a vezető karmester Orff méltán népszerű Carmina Burana című kantátáját vezényli Mozart két zongorára írt versenyművének társaságában. A Flört sorozatban pedig Három tenor operagálájára kerül sor. Az évadzáró különlegessége a Kodály Központ zenekari árkából dirigált Prokofjev Rómeó és Júlia balett lesz.

A vezető karmesterrel együtt dolgozó szólisták névsora is lenyűgöző, többek között fellép Boris Brovtsyn hegedűművész, Tom Borrow zongoraművész, hallható lesz Izabela Matula szoprán, Ninh Duc Hoang Long, Fekete Attila, Tóbisz Titusz tenorista is. Bernstein Kaddisának előadásában a Nemzeti Énekkar és a nyíregyházi Cantemus Fiúkórus érkezik Pécsre, míg Mácsai Pál színművész narrátorként lép fel a darab előadásában.

A korábbi vezető karmesterek több alkalommal dirigálják a zenekart.  A zenekar Örökös tagja, Howard Williams orosz estet vezényel  Várdai István közreműködésével, Hamar Zsolt Tóth Péter zongoraversenyét mutatja be Balog József közreműködésével, valamint saját Schumann átiratát. Bogányi Tibor, az első állandó vendégkarmester háromszor is feláll a dobogóra az évad során: Schubert és Brahms szimfóniákat, Dejan Lazić és Martina Filjak előadásában Mozart és Ravel zongoraversenyeit, a Flört sorozatban pedig Bogányi Gergely szimfonikus fantáziájának ősbemutatóját dirigálja majd. Varga Gilbert folytatja a fiatal tehetségek bemutatását, az alig tizennégy éves Seohyun Kim hegedűvirtuóz meghívásával. Vass András állandó karmester, a zenekar Fesztiválkórusának művészeti vezetője pedig  a Musica Sacra sorozat húsvéti koncertjén J. S. Bach és Haydn műveit dirigálja majd többek között visszatérő szoprán szólistájának, Kovács Ágnesnek a közreműködésével. A karácsonyi ünnepi koncerten a Wrocław Baroque Ensemble és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa lesz hallható. Nicol Umberto Foron, rendkívül fiatal karmester kétszer is odaáll a Titok évadban a pécsi zenekar elé. A Kodály-sorozat francia műsorában testvérével, Míra Foron hegedűművésszel lép színpadra, míg a Pannonicum bérlet keretében Csajkovszkij és Beethoven legmélyebb önvallomását tárja fel Viktoria Mullova hegedűművész segítségével.

A Flört sorozatot nyitó és záró koncerteken új karmestereket ismerhet meg a pécsi közönség. Michael Maciaszczyk hegedűművész karmester Murin Jaroszlav brácsaművésszel és Boros Mihály zongoraművésszel mutatkozik be, míg Živa Ploj Peršuh karmesterhölgy Dvorák VIII. szimfóniájával zárja a sorozatot.

Az évad egyik különlegessége a Föld napja tiszteletére 2025 áprilisában adott koncert lesz. A természet titkai címmel meghirdetett hangverseny programja egyelőre a szervezők előtt is titok. A legkedvesebb természet által ihletett zeneművekből összeállított program műveire a közönség javaslatait a brand@pfz.hu e-mail-címre várja a zenekar.


További hírek

  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu
  Csaknem hárommilliárd forintos fejlesztés Pécsen a gyerekklinikán
2024. 06. 02. 20:49 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport