PÉCSI HÍRHATÁR - A muzsikus, a menedzser és a civil

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 12. 19. 21:40     


A muzsikus, a menedzser és a civil
Ez akár egy filmcím is lehetne, azonban ez az izgalmas hármas messze nem fikció, hanem a valóság.

A Pannon Filharmonikusok 2016-ban alapított Lickl-díja nem csak egy 210 éves és igen összetartó társulat belső ügye, hanem a városban kiemelkedő tevékenységet végzők elismerése.

A Lickl-díj és szellemisége azonban csak egy ágacska a képzeletbeli, méltóságteljessé terebélyesedett fán: idén decemberben az együttes a múltjában gyökerező örökségét többszörösen táplálja. A Lickl-díj átadása mellett ugyanis Pécs város együttese új örökös tagot választott Gergely László koncertmester személyében, év végéig hirdette meg az Év legkedvesebb muzsikusa szavazást, illetve elhunyt örökös tagjai emlékére fákat ültet a Kodály Központ előtt.

A Pannon Filharmonikusok Örökös tagjainak sorába választotta Gergely László koncertmestert, a Pécsi Szimfonikus Zenekar egykori primáriusát, a Pannon Filharmonikusok nyugalmazott hegedűművészét, aki a Pécsi Nemzeti Színházban szolgálatot teljesítő koncertmesterként a pécsi zenés színházi előadások színvonalának megteremtésében elévülhetetlen érdemeket szerzett. Közösségépítő embersége, szakmai támogató hozzáállása, a zene iránt több évtizeden át Pécsett végzett, elkötelezett és alázatos munkája példa lehet mindannyiunk számára. Az Örökös taggá nyilvánító oklevelet Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója adta át.

A marosvásárhelyi születésű muzsikus tanulmányait a Kolozsvári Zeneművészeti Akadémián szerzett hegedűművész diplomát 1978-ban. Tíz évig volt a Marosvásárhelyi Szimfonikus Zenekar és a Marosvásárhelyi Eufonia Vonósnégyes tagja.A marosvásárhelyi Camerata Transsilvanica karnagy nélküli kamarazenekarnak több éven keresztül első hegedűse volt. 1988-tól a Pécsi Szimfonikus Zenekar tagja, 1989-tól a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd 2003-tól a Pécsi Szimfonietta koncertmestere. Több mint tíz évig tanított a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában, 1997-től a PTE Művészeti karának oktatója.Szólistaként és vonósnégyessel számos országban koncertezett.

A hagyományos társulati ülés keretében  került sor a Lickl-díjak átadására. A zenekart 1811-ben alapító Lickl Györgyről elnevezett díj az egykori vezetője szellemiségét hivatott életben tartani és megidézni azzal, hogy az együttes egy művésze, a menedzsment egy tagja és a zenekarral tágabb körben együttműködő egy civil partner kiemelkedő társadalmi szerepvállalását ismeri el.

A zenekar 2016. december 9-én, a zenekar fennállásának 205. évfordulójának emlékére, a Kodály Központba történő beköltözésének emléknapján alapította az azóta a városban mára már kiemelkedő díjat. Lickl György (Johann Georg Lickl) alapította a Pannon Filharmonikusok egykori elődjét, azt a Zeneművész és Énekes Társaságot, amely a muzsikus özvegyek és árvák megsegítése érdekében adta első - így tehát jótékonysági - hangversenyét. A Kodály Központ átadásával együtt járó rezidensi feladatok az együttműködési szándék és hajlandóság jelentőségét tovább emelték, a díj azt értékeli, ami nem szerepel senkinek a munkaköri leírásában, sem a céges szerződéseiben: az emberi hozzáállást.

„A díj alapításával a zenekar azokra kívánta felhívni a figyelmet, akik a közös gondolkodásban és cselekvésben jeleskednek, kezdeményeznek, pro aktívak és tesznek azért, hogy a Pannon Filharmonikusoknak az alapításkor vállalt társadalmi felelősségvállalása teljesüljön” – hangsúlyozza a zenekar igazgatója, Horváth Zsolt.

Az idén Lickl-díjat elnyerő zenész ízig-vérig muzsikus, aki az anyatejjel szívta magába a hangokat, és talán már a bölcsőjét is vonóval ringatták. Szintén családi hagyomány, hogy szívén viseli a következő muzsikus generációk sorsát, és nem csupán problémázik azokon a mai fiatalokon, hanem tesz is értük.

Deák Márta hegedűművész, a Pannon Filharmonikusok koncertmestere kitűnő minősítésű hegedűművészi és hegedűtanári diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett. Ugyanezen évben felvételt nyert a londoni Royal Academy of Music posztgraduális előadóművész-képzésére, ahol 2007-ben kapta meg jeles diplomáját Pauk György irányítása alatt.

Angliai tanulmányai alatt elnyerte a Musicians Benevolent Foundation Myra Hess díját, az Arts and Humanities Research Council Professional Preparation Master’s Scheme-jét, számos intézményen belüli ösztöndíjat és 2007 áprilisában átvehette a szombathelyi Rotary Club Kiss Sándor Díját is.

A Royal Academy of Music szimfonikus zenekarát több alkalommal vezethette többek között Yan Pascal Tortellier, IgnatSolhenitsyn, Edward Gardner vezényletével és 2007 februárjában Sir Colin Davis irányítása alatt szólistaként előadhatta Beethoven F-dúr Románcát.

Tagja volt a londoni iskola elit együttesének, a Royal AcademySoloists-nak. 2007-ben Márta a Royal PhilharmonicOrchestra művésze volt.Országos versenyeknek győztese, de kamarazenei eredményeit is a legmagasabb helyezéssel jutalmazták. Számos város kulturális fesztiváljának visszatérő vendége.

Rendszeres résztvevője a hazai kamarazenei hangversenyéletnek. A Pannon Filharmonikusoknak 2007 szeptembere óta a koncertmestere és 2013-tól az együttes tagjaiból alakult Eozin Vonósnégyes, valamint 2010-től együtt zenélő Deák Vonósnégyes primáriusa. A Hubay Társaság 2011-ben választotta a tagjai közé. Ugyanebben az évben a Pannon Filharmonikusok tagjai titkos szavazással az Év zenekari művésze díjjal jutalmazták. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán 2016-tól folytatja doktori tanulmányait. Kutatási területe a Hubay-iskola egyik jeles képviselőjének, Zathureczky Ede pályája és előadóművészi portréja. Férjnél van, két gyermek édesanyja. A Pannon Filharmonikusok - Pécs tulajdonában levő 1867-es Nemessányi Sámuel - mesterhegedűn játszik.

 menedzsment kategória idei díjazottja a zene szupermenedzsere. Szerzője, előadója, tanítója, rendezője, vezénylője, felvevője, leadója, kiadója, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Mérnöki pontossággal, de muzsikusi lélekkel tereli a hangokat mikrofonokba, lemezekre, rádiócsatornákra, és csalja ki őket a kórustagok torkából. A Pannon Filharmonikusok kvázi menedzsere, Dobos László hangmérnök, akusztikus, stúdióvezető, karnagy kapott Lickl-díjat.


Karvezetői diplomáját 1980-ban Pécsett Tillai Aurélnál szerezte. 1981-ben megalapította a do-lá hangstúdiót, melyet zenei rendezőként és hangmérnökként azóta is vezet. Koncert- és stúdió hangfelvételeket készít hivatásos és amatőr előadókkal, énekegyüttesekkel, kórusokkal, vonós-, fúvós-, és szimfonikus zenekarokkal, hangszeres és énekes szólistákkal, kamaraegyüttesekkel. Az elmúlt 34 évben több mint 600 zenei kiadványt vett fel, adott ki, a stúdiója által Magyarországon megjelentetett és eladott komolyzenei CD-k száma meghaladja a félmillió példányt. Több hangfelvételt készített a Hungaroton Classic, valamint német, osztrák, USA béli, olasz, angol és holland kiadóknak. Az év komolyzenei CD-je lett 2014-ben a zenei rendezésével felvett Brahms Szonáták CD (Baráti Kristóf hegedűművész és Würtz Klára zongoraművész közreműködésével). Karnagyként több mint száz koncerten vezényelt Magyarországon, a Magyar Rádió stúdió hangversenyein és a Nemzeti Filharmónia koncertjein.

Tíz éven át a Pécsi Kodály Gimnáziumban tanított éneket, karvezetést és zeneelméletet, Kertész Attilával közösen vezette a gimnázium vegyeskarát. A félhivatásos Bach Énekegyüttest (Bach Singers) megalapítója, 1999-ig művészeti vezetője. A Kodály Központ akusztikusa- és zenei rendezőjent 2010 decembere óta.  Zenei rendezői munkásságát 2012-ben Erkel-Ferenc díjjal ismerték el. A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának egyik alapítója, művészeti vezetője.

Az idei év harmadik „civil” díjazottjai „… jóbarátok, akik bár se nem muzsikusok, se nem a menedzsment tagjai, de munkájukkal, emberi hozzáállásukkal jóban-rosszban a zenekar mellett állnak, tartják a frontot, a biztonságot, a működés alapjait jelentő apróságnak tűnő, mégis fontos elemeket. Mint például a Pannon Filharmonikusok 2012-es átalakítását intézményből céggé úgy, hogy ez sem szervezeti, sem pénzügyi szempontból ne jelentsen akadályt a művészeti munkában.” –
hangzott el az átadó esten.

Ebben az évben a zenekar mecénás támogatója, a Gondoldó Könyvelési Vállalkozás-szervezési és Tanácsadó Kft. tulajdonosa, Biró Zoltán és neje, Biróné Papp Ilona ügyvezető kapta a zenekar külső partnereinek járó Lickl-díjat.

Tevékenységük fókuszában a könyvelés, könyvvizsgálat, bér- és munkaügy, pályázati- és egyéb tanácsadás áll. Magas minőségben segítik partnereiket vállalkozásuk irányításában és döntéseik meghozatalában.

Az elhunyt örökös tagjaik emlékére a zenekar  fákat ültet. A kis liget kialakításában a családtagok, hozzátartozók is részt vettek. Az első, április 1-jén Tamás János trombitaművész emlékére elültetet fácska után, Barth István fuvolaművész, Kircsi László oboaművész, Zseni Nándor fagottművész, valamint Szkladányi Péter fuvolaművész munkásságát, örökítették meg egy-egy fával. A hangversenyterem parkjának, 6-os út felé eső részén kerültek a földbe a magnolia, azaz liliomfák,  kis ligetet alkotva. A  jövőben a  város jeles zeneművészeinek, a zenekar örökös tagjainak  emléktáblákat is elhelyeznek parkban.

 

December végéig szavazhat a közönség  online, illetve 2023. január 2-án, az Újévi díszhangversenyen személyesen az Év legkedvesebb női és férfi muzsikusára.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport