PÉCSI HÍRHATÁR - A nemzetközi jelleget erősítik tovább

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2017.10.22.
 Vasárnap
Ma Előd napja van.
Holnap Gyöngyi napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 10. 22:46     


A nemzetközi jelleget erősítik tovább
A Szentlőrinci Gazdanapok, ami az eltelt csaknem negyed század alatt az ország egyik jelentős mezőgazdasági vásárává nőtte ki magát, ebben az esztendőben augusztus 11. és 13. között várja a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat.

Ebben az esztendőben augusztus 11. és 13. között várja a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat A Szentlőrinci Gazdanapok.

- Idén is közel négyszáz - hazai és külföldi - kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait – mondja  Pohl Marietta,  a szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. -
Ahogy az elmúlt évek során mindig pénteken, a megnyitót követően kerül sor a szakmai napra, amelyen a termelőket érintő kérdések kerülnek majd a középpontba. A vásár ideje alatt, pénteken és szombaton további szakmai programként szántóföldi bemutatóra is sor kerül, amelynek keretében a gyakorlatban is megismerkedhetnek az érdeklődő gazdák a legújabb, a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel.  

 Az elmúlt esztendőben az útjára indított tudatos vásárfejlesztési stratégia részeként együttműködési megállapodást kötött a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Horvátország legnagyobb vásárszervező és bonyolító cégével, a Bjelovarski Sajammal, amely évente több szakmai kiállítást szervez, s e mellett nemcsak kiállítói körét bővíti folyamatosan, de speciális,  vásárok megtekintésére indított utakat is szervez.  

- A „nemzetköziség” terén újdonság is várja a látogatókat, mert idén útjára indítjuk - ezzel is erősítve a Gazdanapok nemzetköziségét - a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő sorozatunkat, amelynek keretében évről évre más és más országot helyezünk a középpontba. Elsőként Székelyföld mutatkozik be, az ott működő Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége, az általuk összefogott gazdálkodók, mezőgazdasági szervezetek és vállalkozások  – emeli ki Pohl Marietta.

A megnyitó napján a Kistermelők Házában sorra kerülő, a helyi terméket előállítók, termelők részére fontos témákat napirendre tűző szakmai napon -, ami az elmúlt években nagy sikert aratott a gazdálkodók körében - részt vesz dr. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Székelyudvarhely egykori polgármestere is. A program egyben az agrár-szaktanácsadók akkreditált továbbképzési rendezvénye is.

A rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett idén is lesznek olyanok, akik most először mutatkoznak be a Szentlőrinci Gazdanapokon. A magyarok mellett ebben az esztendőben is kiállítanak osztrák, német és horvát agrárvállalkozások. A határ menti régiókból – Verőce, Eszék és Bjelovár - érkeznek vállalkozások.

Továbbra is megmaradnak, sőt bővülnek a tematikus „udvarok”. Idén ismét megtekinthető lesz az őshonos gazdasági állatokat bemutató „Őshonos” udvar szürke marhával, juhfajtákkal és parlagi szamárral. A „Baranya” udvarban, a Nemzeti Értéktárba bekerült speciálisan  baranyai tyúkfajta és az őshonosnak számító Magyar Óriás nyúl mellett a megyére jellemző, annak hírnevét öregbítő juh és lófajták is színesítik az állatok seregletét, valamint a kimondottan Baranyára jellemző gasztronómia – látványkonyhával, főzési bemutatóval, ételkóstolóval – és egyéb értékek is bemutatásra kerülnek  számos program kíséretében. A „Hagyományőrzők” udvarában  pedig teret  adnak az agrártörténetnek, ahol régi eszközök lesznek megtekinthetők. A gazdanapi kézműves utcában pedig kizárólag a helyi termelők és a helyi terméket előállítók kínálják majd portékáikat. E mellett lehetőséget teremtenek arra is, hogy minél több családi gazdaság, egyéni gazdálkodó vehessen részt a vásáron.

- Miután a Vállalkozói Központ Alapítvány egyik fontos feladata a piacszervezés, a piacok és az értékesítési lehetőségek mind szélesebb körének felkutatása, ezért azon termelők megjelenéséhez támogatást nyújtunk, akik egész éven át rendszeresen részt vettek, részt vesznek a Kistermelők Házában minden hónap második szombatján megrendezésre kerülő termelői vásárokon -  hangsúlyozza  Pohl Marietta.

Kitért arra is, hogy ebben az esztendőben is számos kísérő rendezvény várja a Gazdanapokra látogatókat, a lovas programok mellett, kulturális események egész sora, és az immár hagyományosan megrendezésre kerülő Szentlőrinci Vágta. Az elmúlt esztendőben a Nemzeti Vágta szervezői áttekintették a válogatók helyszíneit, így szűkült a regionális versenyek köre. Azonban a szentlőrinci pálya, megszerezte a jogosultságot, hogy az Elővágta sorozat egyik kiemelt állomása maradjon, ennek köszönhetően a rendezvény és a verseny rangja emelkedett.


További hírek

  Adomány a koraszülött mentőknek
2017. 10. 22. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Ivan Lukačić-díj a Pannon Filharmonikusoknak
2017. 10. 21. 02:37 pecsi-hirhatar.hu
  Irreálisak az elvárások
2017. 10. 20. 14:46 pecsi-hirhatar.hu
  Országokon, kontinenseken átívelő platform
2017. 10. 19. 14:49 pecsi-hirhatar.hu
  Új intézkedések a terrorista veszéllyel szemben
2017. 10. 18. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Jószolgálat nap a Fogd a Kezem Alapítványnál
2017. 10. 17. 21:25 pecsi-hirhatar.hu
  Kákicson tesztelik a rendszert
2017. 10. 16. 22:17 pecsi-hirhatar.hu
  A munkaerőpiac és a bérek alakulása Európában
2017. 10. 15. 21:11 pecsi-hirhatar.hu
  NoBabel: a zene megérti a kamaszokat
2017. 10. 14. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Három új gyorsasági szakasz
2017. 10. 13. 18:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport