PÉCSI HÍRHATÁR - A pécsi egyetem tiszteletbeli díszdoktora lett Donald Tusk

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.03.20.
 Szerda
Ma Klaudia napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 12. 08. 23:19     


A pécsi egyetem tiszteletbeli díszdoktora lett Donald Tusk
A Pécsi Tudományegyetem tiszteletbeli díszdoktora lett az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk.

A Pécsi Tudományegyetem szenátusa tiszteletbeli doktorrá avatta Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, a Lengyel Köztársaság korábbi miniszterelnökét.


Mint az avatási ceremónián elhangzott, Donald Tusk volt az első olyan európai politikus, akinek kelet-közép-európaiként egy nem könnyű korszakban vezető szerep jutott az egyesült Európa élén, és egyben egyike azoknak az európai államférfiaknak, akik mindig is segítették a visegrádi országok együttműködését. Mindemellett sokat tett a hagyományosan jó magyar-lengyel kapcsolatok elmélyítéséért és kibővítéséért is, aktív résztvevője a 2007-től minden évben megünnepelt lengyel-magyar barátság napjának is. A történész végzettségű lengyel politikusnak mind hazai, mind európai életműve szorosan kötődik a magyar, valamint a regionális és európai történelemhez, ezért méltó arra, hogy elnyerje a PTE díszdoktori címét.


Bódis József, az egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, a 650 éves jubileumi ünnepségsorozatban kiemelt helyet foglal el a díszdoktoravató ünnepség. Annak a véleményének is hangot adott, hogy őszintén hiszi és reméli, Donald Tusk díszdoktorrá avatásával az egyetem tovább erősödik, s jó hatással lesz arra a folyamatra, amelynek célja a magas minőséget képviselő, nemzetközileg is ismert felsőoktatási intézmény építése.  


Donald Tusk  személyes hangvételű köszöntőjében kiemelte, számára európainak lenni egy ok a büszkeségre, és rendületlenül hisz az Európai Unió jövőjében és céljaiban, ellentétben a manapság divatos „euroszkeptikus” trendekkel. Annak a véleményének is hangot adott, Európa a politikai értékek közössége is, s ezen értékek között, a maga részéről, mindig a szabadságot teszi első helyre, ugyan nem mindenki ért egyet ezzel a sorrenddel.


Hangsúlyozta, számára a legfontosabb európai értékeket változatlanul az emberi és polgári jogok, a szólás- és lelkiismereti szabadság, a jogállamiság, valamint a kisebbségi jogok tisztelete jelentik. Véleménye szerint továbbélésüket kizárólag a liberális demokrácia garantálja a leglényegesebb európai értékek a jogállam, az emberi jogok, a sajtószabadság és a kisebbségi jogok, még akkor is, ha ezt a világ sok sarkában megkérdőjelezik. A migránshelyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, meg kell védeni határainkat, ugyanakkor távol kell tartani magunkat a rasszizmustól, idegengyűlölettől.


Pécset – szülővárosával, Gdańskkal együtt – európai mikrokozmosznak nevezte, a maga egyedi történelmével, kultúrájával. Mint elmondta, mindkettő varázslatos, soknemzetiségű, sokszínű kultúrájú város, ami  komplex történelemmel rendelkezik.  (MTI Fotó: Sóki Tamás)


További hírek

  Nyert a pécsi mandulafa
2019. 03. 20. 02:43 pecsi-hirhatar.hu
  Új, modern lélegeztető gépek az intenzív osztályon
2019. 03. 19. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  Mars-küldetés és a legnagyobb meteorit
2019. 03. 18. 03:00 pecsi-hirhatar.hu
  Az év női példaképei lettek Baranyában
2019. 03. 17. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Ismét világsztár lép fel Pécsett
2019. 03. 15. 12:07 pecsi-hirhatar.hu
  Jókai Mór tudósítása az 1848. március 15-i eseményekről
2019. 03. 15. 11:48 pecsi-hirhatar.hu
  Biztonsággal két keréken
2019. 03. 14. 17:16 pecsi-hirhatar.hu
  Hosszú hétvége március idusa jegyében
2019. 03. 13. 23:04 pecsi-hirhatar.hu
  Cigi a hifiben
2019. 03. 12. 23:05 pecsi-hirhatar.hu
  Népszerű a Pécs és Eszék közötti vonat
2019. 03. 11. 22:59 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport