PÉCSI HÍRHATÁR - A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2023.03.30.
 Csütörtök
Ma Auguszta napja van.
Holnap Zalán napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 10. 02. 02:55     


A pécsiek dönthetnek-online társadalmi egyeztetés indul
Európai uniós forrásokból megvalósítandó mecsekoldali fejlesztésekről online társadalmi egyeztetést indít útjára a pécsi önkormányzat.

A Mecsek jövőbeni fejlesztéseiről a lakosság dönthet, online társadalmi egyeztetést indít útjára a pécsi önkormányzat.

Az online kérdőíveken  beérkezett javaslatok, vélemények alapján születnek majd meg a konkrét döntések arról, milyen módon újul meg a Mecsekoldal. A már felvázolt elképzelések mellett, vagy azok helyett akár újak is bekerülhetnek a fejlesztési projektek közé.

Pécs a Területi és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretéből várhatóan 23,5 milliárd forint támogatást használhat fel.  A terveztett  mecsekoldali fejlesztésekre 14,5 milliárd forintot kívánnak fordítani. A tíz fejlesztést magában foglaló projektek megvalósítása azonban,  mai árakon  számolva18-20 milliárd forintba kerülne, újabb pályázati lehetőségek felkutatásával kívánja a hiányzó összeget a város előteremteni.

A népszerű turisztikai célpont, kiemelkedő természeti értéket képviselő Mecsekoldal további fejlesztését tervezi a pécsi önkormányzat a 2021-27-es uniós pályázati ciklus keretében. Libegő, tematikus szabadidős park, ökoiskola, turisztikai szálláshelyek, rekreációs központ: csak néhány a lehetséges fejlesztési irányok közül, amelyeket mostantól mindenki véleményezhet szavazatával a megujulomecsekoldal.hu oldalon.

A 2020-ban kitört koronavírus járvány miatt felértékelődtek a természeti értékek, népszerűbbé vált a természetjárás. Az Aktív Pécs - Megújuló Mecsekoldal projektet azért indította el Pécs városa, hogy a területre irányuló turizmust még jobban ösztönözze a lehető legkisebb természeti beavatkozással. A tervezett fejlesztési akcióterületeket és a hozzájuk kapcsolódó lehetséges tematikus irányokat és funkciókat a szakértők meghatározták, a végleges döntéseket azonban a városvezetés a pécsiek megkérdezésével, a többség akaratával összhangban szeretné meghozni.

A város egy úgynevezett „mecseki élményláncot” hozna létre, amelyen egymást erősítve, egy tengelyre fűzve kínálna színvonalas kikapcsolódási, sportolási lehetőséget a már jól ismert területeken.

A Mandulás Park és Kemping esetében számos fejlesztési irány képzelhető el: éppúgy lehetséges a kemping újranyitása, a gyerektáborok szervezése, miként túraközpont és erdei iskola is működhetne a helyszínen, amely szolgálhatna az erdei kerékpáros turizmus egyik kiinduló- vagy szervizpontjaként is. A Mandulásba a jövőben akár a mecseki kisvasúttal (a jelenlegi vonal meghosszabbításaként) vagy a Mecsekoldalba tervezett libegővel is ellátogathatnánk, a pécsiek kijelölhetik most az irányokat.

Új funkciókat kapna a Dömörkapu és a Vidámpark területe is. Az egykori élményközpont területén családbarát kirándulóhelyen sétálhatnának a látogatók, emellett éppúgy kitűnően szolgálhatná a sportolók igényeit is (futópálya, pingpongasztal, sportpályák stb.). Ugyanott a helyi termékekre specializált vendéglátás vagy bérelhető és közösségi alkotóházak megteremtése is elképzelhető fejlesztési cél lehetne.

A Misina és a TV torony környékén a lakosság már korábban véleményt nyilváníthatott a hasznosításról egy ötletbörze keretében. Az „Aktív Misina” koncepcióterv keretében olyan mozgás- és túraközpont valósulhat meg a Misina-tetőn, amely a természetjárók és a sportolni vágyók minden igényét kielégíti. Az aktív turizmusra építve lehetőség nyílna sport- és túraközpont létrehozására, hangulatos vendéglátóegységek (étterem, kávézó) vagy lombkoronasétány kialakítására.

Szintén megújulhat Pécs egyik legnépszerűbb fotós és turista helyszíne, Makrisz Agamemnon Niké-szobrának (1975) környéke, ahol selfie-pont vagy játszótér is létesülhetne, vendéglátóhelyekkel, több parkolóval és a szükséges illemhelyek kialakításával. Egy másik fejlesztési irányt jelent a szobor alatti terület parkrendezése (padok, asztalok, szemetesek), rekreációs célú átalakítása.

A lakosság véleményezhet egy régóta létező tervet, miszerint libegővel közlekedhetnénk a Niké-szobor és a TV torony között. A szakvélemények alátámasztják a beruházás tervét, annak megvalósíthatóságához azonban több mint 40 hatósági engedély és hozzájárulás szükséges, nem beszélve a kivitelezéshez szükséges források előteremtéséről.

Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal projekt a Mecseki kerékpárutak fejlesztését is célul tűzte ki. A Budai vám és a Remeterét közötti tematikus kerékpárút ökoturisztikai igények kiszolgálására is alkalmas lenne. A bringások számára Pécs egykori bányaterületein, majd a Közép- és Nyugat-Mecsek erdőin keresztül haladva a város kevéssé ismert részeinek (újra)felfedezésén túl természet közeli kikapcsolódásra, rekreációra egyaránt lehetőség nyílna.

Szintén a zöld célokat szolgálja a Remeterét és a Sós-hegyi kilátó közösségi célú használatának erősítése. A Sós-hegyi kilátó tavalyi felújítása után a további területek zöldterületeinek rendbetétele, funkcionális fejlesztése is megvalósulhat. Ennek során bővülne a parkolóhelyek száma és megtörténne a kirándulóhely teljes fejlesztése (pl. pagoda, játszótér).

A www.megujulomecsekoldal.hu oldalon november 27-ig lehet kitölteni a kérdőívet,  a kitöltők pedig részt vehetnek egy nyereményjátékban is, ahol értékes pécsi ajándékokat nyerhetnek.


További hírek

  Terítéken a bárányhús
2023. 03. 30. 02:56 pecsi-hirhatar.hu
  Fragmentált képarchitektúrák
2023. 03. 28. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Nem akadályozták meg az öngyilkossági kísérletet
2023. 03. 28. 21:21 pecsi-hirhatar.hu
  A tavasz biztos jele az óraátállítás
2023. 03. 25. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Köszönet a segítségért, megmenekült a Harmadik Színház
2023. 03. 24. 20:23 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a hatékony vízellátás
2023. 03. 23. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Nemzedéktársak
2023. 03. 23. 20:54 pecsi-hirhatar.hu
  Egy évtizedig még maradnak
2023. 03. 22. 21:07 pecsi-hirhatar.hu
  Folytatódik a falu- és tanyagondnokok képzése
2023. 03. 22. 20:32 pecsi-hirhatar.hu
  Szokások, énekek, fazekak
2023. 03. 21. 21:08 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport