PÉCSI HÍRHATÁR - A „sugar kapcsolat”

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 01. 04. 20:49     


A „sugar kapcsolat”
Az erőforrásokért folytatott szexuális érintkezés egyik típusa, a sugar kapcsolat, ami a rövid távú párválasztási stratégia része.

A sugar kapcsolat iránti nyitottság pszichológiai összefüggéseit feltáró tanulmány jelent meg az Archives of SexualBehavior amerikai szexológiai szaklapban

A sugar kapcsolatban az erőforrásokkal rendelkező férfi (sugardaddy) anyagi ellenszolgáltatást (pénzt, drága ajándékot, luxusutazást) nyújt a jellemzően fiatalabb női partner (sugar baby) által felajánlott szexuális társaságért cserébe.

A Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézet Meskó Norbert vezetésével 87 ország közel hetvenezer válaszadójának adatait elemezték a kérdőíves kutatásban. Az új tanulmány megerősíti a pécsi kutatók korábbi eredményeit, mely szerint aki szívesen részt venne sugar kapcsolatban, az a szexuális és anyagi lehetőségeket rövid távon kiaknázó párválasztási stratégiát követ, de a lehetséges kockázatokat hajlamos figyelmen kívül hagyni.

A PTE BTK PI Evolúciós Pszichológia Kutatócsoportban már évek óta folynak a humán szexualitással összefüggő kérdőíves kutatások, amelyek nagyszámú érdeklődőt vonzanak. Jelenleg is zajlik egy a sugar kapcsolatok pszichológiai mintázatát vizsgáló névtelen, online felmérés.

„A sugar kapcsolatban való részvételi hajlandóságnak nemcsak az egyéni pszichológiai szintjét elemeztük, – hangsúlyozza Meskó Norbert, a kutatás vezetője – hanem az adott ország bizonyos mutatóit is figyelembe vettük, amelyben egy válaszadó felnőtt. Ez azt jelenti például, hogy felmértük, mennyire azonosul valaki a hagyományos nemi szerepekkel, de azzal is kalkuláltunk, hogy az adott országra mennyire jellemző a nemek közötti egyenlőtlenség. Az egyén-szintű adatokat elemezve szoros összefüggést találtunk a sugar kapcsolatok iránti elfogadóbb hozzáállás, valamint az alkalmi szex iránti nyitottság, a hagyományos nemi szerepekkel való azonosulás és a kórokozókkal való gyakoribb megfertőződés között. Az ország-szintű adatokat elemezve jelentős összefüggést találtunk a sugar kapcsolatok iránti elfogadóbb hozzáállás, valamint a magasabb nemek közötti egyenlőtlenség, az individuális értékek és a paraziták gyakoribb előfordulási valószínűsége között. Emellett jelentős különbségeket találtunk az egyes földrajzi szubrégiók között is a sugar kapcsolatok iránti nyitottság tekintetében.”

Meglepetést okozott azonban, hogy a sugar kapcsolatok iránti nyitottság a várakozásokkal ellentétben a magasabb társadalmi jólléttel mutatott összefüggést, és nem a szegénységgel. Ahogy az egyik Benelux államok béli szerző megjegyezte, ő egy gazdag országban él ahol a sugarrandizás nem kényszerből (nem a túlélésért) történik. A lányának vannak olyan barátnői, akik sugar babyk és azért csinálják, hogy finanszírozni tudják a fényűző igényeiket (pl. luxus kézitáskák).

Ez természetesen nem igaz azokra a fejlődő országokra, amelyekben sugar babyk motivációja a nők jogfosztottságából, gazdasági függőségéből és szexuális kiszolgáltatottságából táplálkozik. Ez azt jelenti, hogy az erőforrásokért cserébe nyújtott szexuális elérhetőség pszichológiai szinten nem vezethető vissza egyetlen okra, például a rossz életkörülményekre. Ehelyett inkább egy több összetevőből álló jelenségről van szó. Az egyéni jellemzők és a környezeti tényezők egymásra gyakorolt hatásáról, ami egy adott személyre jellemző egyéni mintázatot mutat.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport