PÉCSI HÍRHATÁR - „A termelőtől a fogyasztóig”

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.14.
 Vasárnap
Ma Marcell napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 07. 14. 02:10     


„A termelőtől a fogyasztóig”
Elkészült az élelmiszer-ellátási láncon belüli felelős üzleti és marketing-magatartásra vonatkozó uniós kódex.

Hivatalosan  is bemutatták az élelmiszer-ellátási láncon belüli felelős üzleti és marketing-magatartásra vonatkozó uniós kódexet.


„ A termelőtől a fogyasztóig” elnevezésű  az Európai Bizottság által kidolgozott stratégia újabb elemmel bővült, elkészült az élelmiszer-ellátási láncon belüli felelős üzleti és marketing-magatartásra vonatkozó uniós kódex, amelynek alapvető részét képezi azoknak az uniós erőfeszítéseknek, amelyek célja, hogy több egészséges, fenntartható élelmiszer álljon rendelkezésre megfizethető áron, és ezáltal is csökkenjen általános környezeti lábnyomunk. Kidolgozása uniós szövetségekkel és vállalatokkal együttműködésben történt, más érdekeltek, így nemzetközi szervezetek, nem kormányzati szervezetek, szakszervezetek és szakmai szövetségek, valamint a bizottsági szolgálatok aktív részvételével. A kódexet aláíró élelmiszeripari szövetségek és vállalatok vállalják, hogy fokozzák a fenntartható átállás megvalósításában játszott szerepüket. Az aláírók vállalják, hogy magukévá teszik a kódexben meghatározott célkitűzéseket, és a hasonló vállalatokat is részvételre ösztönzik.


A program két kötelezettségvállalási szintet tartalmaz. A uniós szövetségekre hét célkitűzés vonatkozik, amelyek mindegyike célszámokat és indikatív intézkedéseket foglal magában. A célkitűzések olyan intézkedésekhez kapcsolódnak, amelyek előmozdítják az egészséges és fenntartható fogyasztási minták felé történő elmozdulást. A cél javítani az élelmiszer-feldolgozás, a kiskereskedelem és az élelmiszer-ellátási szolgáltatások fenntarthatóságra gyakorolt hatását, valamint javítani az élelmiszer-értékláncok fenntarthatóságát az elsődleges termelők és a lánc más szereplői tekintetében. A szövetségeknek évente jelentést kell tenniük az elért eredményekről.


A  vezető szerepre törekvő vállalkozásokra egy mérhető eredményekkel járó kötelezettségvállalási keret vonatkozik, ami a területek széles körét öleli fel, az állatjólléttől kezdve a cukortartalom csökkentésén át egészen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának a teljes termékskálán belüli csökkentéséig. A vállalatok évente, a fenntarthatósági jelentésük összefoglalójának benyújtásával számolnak be az elért eredményekről.


A kódex nyilvánosságra hozatalának napján a kódexet  65 vállalat és szövetség - 26 élelmiszer-gyártó, 14 élelmiszer-kiskereskedő, 1 étkeztetéssel és vendéglátással foglalkozó szolgáltató, 24 szövetség - vezetői látták el kézjegyükkel. A jövőben újabb uniós élelmiszeripari szövetségekhez és vállalatokhoz érkezik felkérés annak érdekében, hogy  csatlakozzanak a több érdekelt felet bevonó, párbeszéden alapuló kódexhez, ami az átfogó átalakulás modelljeként szolgálhat. Megszületése egy dinamikus folyamat kezdetét jelzi, ugyanis  az összes érintett szereplő közötti együttműködést lehetővé tevő eszközök is életbe lépnek általa annak érdekében, hogy új kötelezettségvállalások és partnerségek jöjjenek létre, valamint élénküljön közöttük az együttműködés és a tapasztalatcsere.


Frans Timmermans ügyvezető alelnök annak a véleményének adott hangot, hogy fenntarthatóvá kell tenni az unió élelmiszerrendszerét,  és ezt erre minél gyorsabban  sort kell keríteni. Csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, meg kell állítani a biológiai sokféleség élelmiszer-termeléssel összefüggő csökkenését, és olyan élelmiszerrendszert kell kialakítani, ami megkönnyíti, hogy az  étrendünk egészséges és fenntartható legyen. Ezeknek az élelmiszerrendszerrel összefüggő, környezeti, egészségügyi és társadalmi kihívásoknak a kezeléséhez az élelmiszerlánc egészét érintő együttműködésre van szükség, mint amilyen a most létrejött  uniós magatartási kódex.


Mindehhez Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos  a következőket tette hozzá. az élelmiszer-ellátási láncon belüli felelős üzleti és marketing-magatartásra vonatkozó uniós kódex az agrár-élelmiszeripari ökoszisztéma által elért jelentős eredménye.  Az unió élelmiszerrendszereinek fenntartható átalakításához és egyúttal ellenálló képességének növeléséhez minden egyes önkéntes kötelezettségvállalás jelentősen hozzájárul.


További hírek

  Próbaüzem a pécsi pumpapályán
2022. 08. 08. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
2022. 08. 08. 02:28 pecsi-hirhatar.hu
  Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Útipatika-útmutató
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022. 08. 05. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges baktériumok ellen védő textilia
2022. 08. 04. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Ha augusztus, akkor orgona!
2022. 08. 03. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint hatszáz program az Ördögkatlanon
2022. 08. 02. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium
2022. 07. 28. 20:32 pecsi-hirhatar.hu
  Hidak építése és bővítése
2022. 07. 28. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport